REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Padel Černobil! Rusija s tanki zasedla razvpito jedrsko elektrarno, svetovalec Zelenskega: »Izgubili smo nadzor!«

Padel Černobil! Rusija s tanki zasedla razvpito jedrsko elektrarno, svetovalec Zelenskega: »Izgubili smo nadzor!«Pripjat: Ruski tanki v Černobilu. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Ruska vojska je zavzela jedrsko elektrarno Černobil, ki se nahaja nedaleč od meje z Belorusijo.

Informacijo je potrdil Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, poroča BBC.

»Po hudi bitki smo izgubili nadzor nad Černobilom. Ni nam znano stanje jedrske elektrarne in skladišča jedrskih odpadkov,« je dejal.

»Nemogoče je reči, da je jedrska elektrarna v Černobilu varna po popolnoma nesmiselnem napadu Rusov,« je opozoril Podoljak, poroča Reuters.

Kot je poudaril Podoljak, je ta ruska poteza ena najresnejših groženj današnji Evropi.

Ukrajinski urednik in novinar Matthew Kupfer je izjavo Podoljaka delil na Twitterju.

Hana Ljubakova, novinarka iz Belorusije, je enako kot Kupfer prek družbenih omrežij sporočila, da so ruske sile zavzele jedrsko elektrarno v Černobilu.

Delavci elektrarne so ujeti, piše Ljubakova.

Enako informacijo je objavil Kristo Grozev, izvršni direktor raziskovalnega spletnega mesta Bellingcat.

Tako ni več dvoma v točnost informacij, da so ruske čete zavzele nekdanjo jedrsko elektrarno Černobil v mestu Pripjat, ki je le 55 kilometrov oddaljeno od glavnega mesta Ukrajine, Kijeva.

Britanski vladni viri so medtem potrdili, da Rusi imajo delavce jedrske elektrarne za talce.

Pred tem je ukrajinski predsednik sporočil, da ruske sile napadajo območje Černobila.

»Ruske okupacijske sile poskušajo osvojiti jedrsko elektrarno v Černobilu. Naši vojaki dajejo svoja življenja, da se tragedija iz leta 1986 ne ponovi. O tem sem poročal švedskemu premierju. To je napoved vojne celi Evropi,« je Zelenski zapisal na Twitterju.

Spomnimo, kriza v Ukrajini je eskalirala tekom pretekle noči.

Nato je v četrtek zgodaj zjutraj ruski predsednik Vladimir Putin napovedal »začetek posebne vojaške akcije«, po tem pa so začela prihajati poročila o obstreljevanju po vsej Ukrajini, ki je kmalu sporočila, da se je začela invazija na njeno ozemlje.

»Po hudi bitki smo izgubili nadzor nad Černobilom. Ni nam znano stanje jedrske elektrarne in skladišča jedrskih odpadkov,« je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika. Vir: Twitter

Poročila pravijo, da so Rusi le še 15 kilometrov oddaljeni od Kijeva, medtem ko NATO na vzhod Evrope razporeja dodatne sile in ima 100 letal v pripravljenosti.

Kremelj je v četrtek sporočil, da bo vojaška operacija v Ukrajini trajala, dokler bo to nujno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek