REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Teorija o »napihovanju« anket padla v vodo: tudi nove ankete kažejo na zmago Gibanja Svoboda in uspeh strank KUL-a

Teorija o »napihovanju« anket padla v vodo: tudi nove ankete kažejo na zmago Gibanja Svoboda in uspeh strank KUL-aGolob še vedno prehiteva Janšo. Vir: Twitter
Večkrat je bilo celo omenjeno, da gre pri napihovanju rezultatov celo za kaznivo dejanje, saj je prav to s položaja odneslo nekdanjega avstrijskega predsednika vlade Sebastiana Kurza.

Vladna trobila so takoj zatem, ko so javnomnenjske raziskave pokazale na velik uspeh Gibanja Svoboda na prihodnjih volitvah razširila tezo, da gre za načrtno »napihovanje« anket.

Predstavljeni so različni motivi, povezave in zarote, ki naj bi bile v ozadju takšnih rezultatov.

Večkrat je bilo celo omenjeno, da gre pri napihovanju rezultatov celo za kaznivo dejanje, saj je prav to s položaja odneslo nekdanjega avstrijskega predsednika vlade Sebastiana Kurza.

Toda ta teorija je očitno – padla v vodo.

Nove ankete, ki jih izvajajo med seboj nepovezane agencije, ki so celo konkurentke na trgu teh storitev kažejo, da se prednost Roberta Goloba celo – povečuje.

Če bi na volitvah sodelovale tudi novonastale stranke, bi namreč največ glasov (19,9 odstotka) prejelo Gibanje Svoboda Roberta Goloba in tako prehitelo stranko SDS premierja Janeza Janše, ki bi dobila slabih 15 odstotkov glasov.

Pri tem merjenju bi zunaj parlamenta ostali SAB (2,7 odstotka), Piratska stranka (2,4 odstotka), Resni.ca (2,0 odstotka), SNS (1,9 odstotka), Vesna (1,9 odstotka), DeSUS (0,9 odstotka), Dobra država (0,9 odstotka), in Lide (0,8).

Če pa bi na volitvah nastopile samo stranke, ki so se v tekmo za Državni zbor podale že na zadnjih volitvah leta 2018, bi se za vodilno stranko SDS (18,2 odstotka) uvrstila stranka SD z 10 odstotki glasov, na tretje mesto pa Levica s 7,4 odstotka glasov vprašanih.

Na četrtem mestu bi bil NSi (5,4 odstotka), za njim LMŠ (4,8 odstotka) in SAB (3,5 odstotka), kažejo rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je za časopis Delo pripravila agencija Mediana.

Takoj za njimi bi se uvrstila Piratska stranka (2,8 odstotka).

Parlamentarni prag pa bi bil previsok za stranke SNS (1,5 odstotka), Konkretno večnega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška (1,4 odstotka) in DeSUS (0,8 odstotka).

Zeleni Slovenije in Dobra država bi dobili 1,4-odstotno podporo, SLS pa 1,2-odstotno.

Ob tem se je za dobre tri odstotne točke v primerjavi z januarjem zmanjšal delež neodločenih, in sicer z 20,9 na 17,5 odstotka.

Podobno se je zmanjšal delež tistih, ki na volitvah ne bi dali glasu nobeni stranki, in sicer z 11,6 na 8,1 odstotka.

Pri vprašanju, katero stranko bi volili, če bi na parlamentarnih volitvah poleg zdajšnjih strank sodelovale tudi nekatere nove, je tako največ glasov prejelo Gibanje Svoboda pod vodstvom Roberta Goloba.

Ocena Janševe vlade je v celoti sicer nekoliko boljša, a je še vedno slaba.

Srednja ocena Janševe vlade trenutno znaša 2,61 točke, kar je za 0,03 točke več kot v januarju.

Njeno delo sicer še vedno negativno ocenjuje skoraj polovica vprašanih.

Petina ji je namenila srednjo oceno, pozitivno pa okoli 27 odstotkov.

Anketa Mediane za časopis Delo je potekala od 7. do 10. februarja in je zajela vzorec 710 anketirancev.

Anketa Ninamedie Vox populi za časopisa Dnevnik in Večer pa je potekala med 7. in 9. februarjem, v njej je sodelovalo 700 anketirancev.

Vse torej kaže, da tudi ponovljene ankete dajejo isti rezultat.

Če bi se ta preslikal tudi v glasove na volitvah to seveda pomeni, da Borut Pahor prvega mandata za sestavo vlade ne bo podelil Janezu Janši, pač pa Robertu Golobu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek