REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Maltretiranje Đokovića še najmanj do ponedeljka, vstop dovoljen več igralcem, vizum pa preklican le Đokoviću!

Maltretiranje Đokovića še najmanj do ponedeljka, vstop dovoljen več igralcem, vizum pa preklican le Đokoviću!Novak Đoković. Vir: Twitter

Še najmanj nekaj dni ne bo jasno, kakšna bo končna usoda Novaka Đokovića v Avstraliji.

O nenavadnem zapletu smo sicer že poročali včeraj.

V Avstralijo je na tekmovanje »Australia Open« prvi svetovni tenisač odpotoval zahvaljujoč »medicinski izjemi«, katero sta mu na podlagi anonimnega zahtevka potrdili dve neodvisni medicinski komisiji v Avstraliji.

Nato pa so mu zvezne oblasti prepovedale vstop in zavrnile že izdan vizum.

Guardian je poročal, da naj bi še vsaj trije drugi igralci pod istimi pogoji kot Đoković vstopili v Avstralijo, ob tem pa so komisije, ki so v Avstraliji odločale, svoje mnenje podale tako, da niso vedele, o kom odločajo in torej niso vedele, da so odobrile vstop Đokoviću.

Spor je po nekaterih informacijah nastal zaradi napačnega formularja za vizo, istočasno pa tudi zaradi različnih interpretacij predpisov v Avstraliji, kar so zvezne oblasti v Canberri izkoristile in Đokoviću odrekle veljavnost vizuma takoj zatem, ko so se na družbenih omrežjih pojavili protesti, ker se je Đokoviću dovolil vstop v državo, čeprav ni cepljen.

V zvezni državi Viktoriji so trdili, da so se držali postopkov in zahtev zveznih oblasti v Canberri, predstavnica zveznega notranjega ministrstva pa je to zanikala in dejala, da potrdilo o prebolelosti covida-19 v zadnjih šestih mesecih ni dovolj za »izjemo.«

Vse to je povzročilo celo proteste pred poslopjem v katero so avstralske oblasti nato zaprle Đokovića.

Povedano preprosto - zaplet je najbrž nastal zato, ker izjema za igranje na prostem, ki jo Đoković ima in je na tej podlagi dobil tudi vizum, ni pomenila tudi, da lahko vstopi v državo.

Ni pa jasno, zakaj so mu nato zvezne oblasti v Canberri - sploh izdale vizum?

Vse to kaže vsaj na resno nekoordinacijo med zveznimi oblastmi in posameznimi državami v Avstraliji.

Toda britanski Guardian je poročal, da naj bi še vsaj trije drugi igralci pod istimi pogoji kot Đoković vstopili v Avstralijo, ob tem pa so avstralske komisije, ki so odločale, svoje mnenje podale tako, da niso vedele, o kom odločajo in torej niso vedele, da so odobrile vstop tudi Novaku Đokoviću.

Če ima Đoković ob tem še kakšne razloge, zaradi katerih se ni cepil, ni znano.

Njegovo zaslišanje je prestavljeno, končna odločitev pa bi morala »pasti« v ponedeljek, toda sodnik naj bi glede zahteve organizatorjev, da Đokovića preselijo v hotel ob teniškem igrišču, da bi lahko treniral že izjavil, da »rep tukaj ne bo mahal s psom«, kar je slaba popotnica za pozitivno odločitev.

Ni pa jasno, zakaj so mu nato zvezne oblasti v Canberri - sploh izdale vizum? Vse to kaže vsaj na resno nekoordinacijo med zveznimi oblastmi in posameznimi državami v Avstraliji.

Đoković bo tudi tokrat prenočil v Avstraliji, medtem ko čaka na obravnavo njegovega primera, potem ko se je pritožil na sodišče.

Najnovejše informacije iz Avstralije pa pravijo, da notranja ministrica Karen Andrews ne bo nasprotovala začasni prepovedi deportacije Novaka Đokovića.

To pomeni, da bo Đoković prenočil v Avstraliji in počakal najmanj do petka.

Đokovićev odvetnik vztraja, da srbski tenisač ostane v Avstraliji do končne odločitve, ki je načrtovana v ponedeljek zjutraj po avstralskem času.

Novak Đoković
Novak Đoković. Vir: Twitter

Vse skupaj bi se lahko končalo na Vrhovnem sodišču, do tekmovanja pa je le še 11 dni.

Medtem se vrstijo različni komentarji. Številni so veseli razpleta, ker se Đoković doslej ni želel cepiti in ga imajo za »anticepilca«.

Sodnik Anthony Kelly želi, da naj Đokovićevi odvetniki predložijo dokaze in stališča v soboto do 14. ure, ekipa ministra Andrewsa pa mora to storiti do 20. ure v nedeljo.

Sodišče se bo ponovno sestalo v ponedeljek ob 10. uri, torej ob polnoči med nedeljo in ponedeljkom po srednjeevropskem času.

To pomeni, da bo srbski as ostal v Melbournu že drugi dan, če se domneva, da so ga obmejni uradniki na letališču zadržali devet ur.

Po odločitvi avstralskih oblasti, da mu razveljavijo vizum, je Đoković ostal v hotelu pod nadzorom te države, da bi čakal na epilog pritožbe.

Medtem se vrstijo različni komentarji.

Številni so veseli razpleta, ker se Đoković doslej ni želel cepiti in ga imajo za »anticepilca«.

Vstop z izjemo so videli kot poskus prilagajanja pravil eni osebi.

Đokovića je napadel tudi Rafael Nadal, češ da bi se moral cepiti in potem problemov ne bi bilo.

Kritiki pa opozarjajo, da so Avstralci najmanj tri druge igralce pustili na »Australia Open« ob enakih dokazih, ki jih ima Đoković, a le branilcu naslova so prepovedali vstop.

Trditve, da je šlo v primeru Đokovića za nedovoljeno izjemo ali celo »korupcijo« pa je ovrglo razkritje, da so medicinske komisije odločale »na slepo« in niso vedele, o kom odločajo, med 26 zahtevami pa so odobrile »nekaj (»handful« - torej do pet) izjem, med njimi tudi Đokoviću.

Ta pa svojih zdravstvenih podatkov - v Srbiji špekulirajo tudi o tem, da ima morda težave s hudimi alergijami - ne želi razkrivati javnosti.

»Teniški avstralski in viktorijanski vladni uradniki so povedali, da Đoković, ki je osvojil devet naslovov v Melbourne Parku, vključno z zadnjimi tremi, ni bil deležen prednostne obravnave, in dodali, da je bil med 'peščico' od 26 prijavljenih ljudi, ki jim je bil prihod odobren v anonimnem in neodvisnem postopku,« poroča Guardian.

Toda policija naj bi medtem že preiskovala še enega igralca in enega od zdravnikov v tem postopku, tako da presenečenja niso izključena.

Tuji novinarji pa poročajo tudi o tem, da ima cel primer morda politično ozadje, saj si predsednik avstralske vlade Scott Morisson s trdim ravnanjem do Đokovića – kupuje volilne glasove.

Pri tem pa je v državi trenutno 60.000 novih okužb na dan, zato je tako stroga obravnava vseh tujcev tudi sicer precej nesmiselna.

Avstralija je namreč zelo daleč od stanja npr. na Kitajskem, kjer imajo ničelno toleranco do okužb in drastično ukrepajo tudi le ob nekaj primerih.

Pri 60.000 okužbah dnevno ali več, se okužbe v Avstraliji namreč širijo že znotraj države in blokada zunanjih meja ne pomaga več.

Đoković bi ob dvakrat prebolelem covidu-19 moral imeti že dovolj protiteles, da ne bi bil nič bolj »nevaren« od vseh doslej dvakrat cepljenih.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je postopek glede Đokovića označil kot »maltretiranje« in mu zagotovil, da se bo država po diplomatskih kanalih in v skladu z mednarodnim pravom borila za njegove pravice.

Prva slika Đokovića iz Avstralije pa kaže, da res ni v najboljšem stanju.

Cepljenje je seveda še vedno nujno, toda tudi ta primer kaže, do kakšnih absurdov lahko privedejo epidemiološki ukrepi, če se v šport vmeša še politika.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek