REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Donald Trump svoje privržence pozval, da naj takoj zapustijo Twitter in Facebook. Ga bo ubogal tudi Janez Janša?

Donald Trump svoje privržence pozval, da naj takoj zapustijo Twitter in Facebook. Ga bo ubogal tudi Janez Janša?Luzerja - Trump in Janša. Vir: Twitter

Potem ko je Twitter sporni republikanski kongresnici Marjorie Taylor Greene ukinil njen osebni Twitter račun zaradi vztrajnega raširjanja dezinformacij glede koronavirusne bolezni covid-19, je nekdanji predsednik ZDA in vodja republikancev Donald Trump izdal besno sporočilo za javnost, v katerem je zapisal, da je Twitter »sramota za narod«.

Jezni Trump je v isti sapi pristavil, da Twitterju »ne bi smelo biti dovoljeno poslovati« v Združenih državah Amerike.

Obenem je odkrito zahteval, da naj njegovi podporniki takoj zapustijo tako Twitter kot Facebook, če ju še niso.

Sporočilo Trumpa
Trumpovo sporočilo privržencem. Vir: Posnetek zaslona
Bodo Trumpovi pristaši in sledilci zvesto sledili navodilu Trumpa tudi v tem primeru?

Twitter je v nedeljo trajno blokiral osebni račun Marjorie Taylor Greene, republikanke iz Georgie, potem ko je podjetje izjavilo, da je kršila njihova pravila obnašanja z vztrajnim navajanjem napačnih informacij o covidu-19.

V soboto je namreč lažno tvitnila o »izjemno velikih količinah smrti zaradi cepiva zoper covid.«

Greenova je namreč v svojo objavo vključila tudi zavajajoč grafikon, ki ga je dobila iz vladne baze nepreverjenih in neobdelanih podatkov, imenovanega Sistem poročanja o neželenih dogodkih cepiva ali VAERS.

Gre za desetletja star sistem, ki se opira na primere, ki so jih prijavili sami pacienti in izvajalci zdravstvenih storitev.

Majorie Taylor Greene
Majorie Taylor Greene. Vir: Twitter

Twitter je sporočil, da je Greenova tako zabeležila že peto podobno kršitev in da zato njen račun po suspenzu ne bo več obnovljen.

Podjetje ji je avgusta izdalo četrti suspenz, potem ko je napačno objavila, da so cepiva »neuspešna«.

Mesec dni pred tem je prejela tretje opozorilo, ko je tvitnila, da covid-19 ni nevaren in da cepljenje ne bi smelo biti obvezno.

Donald Trump tvita
Donald Trump v času, ko je še smel tvitati. Vir: Twitter

Uradni kongresni račun Greenove, @RepMTG, sicer ostaja aktiven, ker tviti s tega računa niso kršili pravil storitve.

Sedaj ostaja odprto le še vprašanje, ali bodo Trumpovi pristaši in sledilci zvesto sledili navodilu Trumpa tudi v tem primeru.

To seveda velja tudi za slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo.

Spomnimo, Janša ne samo, da izjemno rad tvita in v tem posnema nekdanjega ameriškega predsednika Trumpa, pač pa mu je konec leta 2020 prav preko Twitterja tudi preuranjeno čestital ob neobstoječi zmagi na predsedniških volitvah.

Ker Trump poraza na novembrskih volitvah leta 2020 ni priznal, je to na koncu vodilo tudi do napadov njegovih privržencev na Kapitol.

Obletnica teh napadov pa bo prav jutri, 6. januarja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek