REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Država misli na mlade! Vsem med 16 in 29 let bo vlada 1. od februarja naprej razdelila 100 evrov pomoči!

Država misli na mlade! Vsem med 16 in 29 let bo vlada 1. od februarja naprej razdelila 100 evrov pomoči!Kako zelo Janšo zanimajo mladi in brezposelni kažejo tudi vladni finančni ukrepi. Vir: Twitter

Sto evrov pomoči zaradi ublažitve posledic pandemije bodo dobili vsi mladi, stari od 16 do 29 let oziroma dokler niso dopolnili 30 let, je napovedal predsednik države.

Pomoč se bo začela deliti od 1. februarja naprej, da bi jo dobili, pa se bodo mladi morali s številko svoje osebne izkaznice prijaviti preko posebne spletne strani med 15. in 30. januarjem.

Če ste se že razveselili novice in spoznanja, da država tudi na vas ni pozabila v teh težkih časih vas moramo razočarati.

Sto evrov iz državne blagajne bodo dobili le mladi s stalnim prebivališčem v Republiki Srbiji.

Nekatere vlade poskrbijo za svoje brezposelne, še posebej mlade, druge pa jih enostavno delijo in odpišejo.

Ukrep je sicer napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Omenjeno pomoč naj bi tako dobilo okoli 1,5 milijona oseb. Istočasno naj bi pomoč v višini okoli 100 evrov dobili tudi zdravstveni delavci, upokojenci pa nekaj manj od 200 evrov.

Skupaj bodo pomoč tako razdelili okoli trem milijonom oseb.

Že pred tem so vsi polnoletni državljani dvakrat dobili manjšo pomoč, skupaj v protivrednosti 60 evrov.

Na podoben način so ravnale tudi številne države po svetu.

Toda nikoli v Sloveniji v času pandemije pomoč niso dobili mladi, ki so brez službe, a hkrati niso ne študenti in ne dijaki, prav tako pa ne ostali brezposelni.

Podobne enkratne solidarnostne dodatke pozna tudi Slovenija.

Toda zanimivo je, da je slovenska vlada pred razdeljevanjem te pomoči zmeraj postavljala in še postavlja dodatne pogoje, ki bistveno zmanjšajo število tistih, ki so upravičeni do pomoči države.

Pomoč so tako dobili le nekateri mladi, brez nje pa so ostali številni mladi in brezposelni.

Pred enim letom so pomoč dobivali študentje in dijaki, ki so sicer protestirali, saj je bila zelo majhna in ni pokrila niti stroškov, ki so nastali zaradi šolanja od doma.

Toda nikoli v Sloveniji v času pandemije pomoč niso dobili mladi, ki so brez službe, a hkrati niso ne študenti in ne dijaki, prav tako pa ne ostali brezposelni.

»Enkratni solidarnostni dodatek« v višini 150 evrov so od 4. februarja 2021 lahko uveljavljali le tisti, ki so bili vpisani v evidenco brezposelnih in so od 12. marca 2020 do uveljavitve PKP8, to je do 5. februarja 2021, brez lastne krivde izgubili zaposlitev.

Zanimivo je, da Janševa vlada s takšno politiko, ki državljane diskriminira in še dodatno marginalizira brezposelne nadaljuje tudi ob novih ukrepih.

Pravi državnik in njegova bleda senca
Bo tudi slovenski predsednik kdaj napovedal podoben ukrep, kot ga je njegov kolega v Srbiji? Vir: Twitter

Sedaj vladniki pod taktirko Janeza Janše namreč načrtujejo »tehnološke« oziroma »digitalne vavčerje« v višini 150 evrov.

Toda do njih ne bodo upravičeni vsi mladi, kaj šele vsi dijaki in študenti – ne, dobili naj bi jih le »dijaki in študenti naravoslovnih in tehniških smeri in tisti starejši, ki se bodo vključili v posebne brezplačne izobraževalne programe.«

Starejši od 55 let jih bodo dobili le za izobraževanja o tem, kako rokovati »s spletno banko in spletnimi storitvami državne uprave« in le mladi jih bodo lahko dobili za opremo, da bi jih navdušili »nad tehniškimi znanji in poklici, ki jih danes tako zelo primanjkuje.«

Da mladi in brezposelni ne dobijo nobene pomoči kažejo tudi odgovori digitalne pomočnice Ize.

Država torej starim sporoča da niso vsi stari vredni niti tega, da bi dobili denar za nakup računalniške opreme in da so prestari, da bi se lahko naučili česarkoli drugega kot najbolj enostavnih opravil na spletu, ki zadevajo - spletno banko in državno upravo.

Mlade vlada diskriminira in deli na tiste, ki se ukvarjajo z naravoslovjem, ki bodo lahko dobili pomoč pri nakupu računalniške opreme in druge, družboslovce, ki jim ta pravica ne pripada, ker se po mnenju sedanjih vladnikov ukvarjajo z očitno »neproduktivnim« delom.

Kakor da tudi družboslovne discipline – kar nam vsak dan dokazuje prav ta vlada s svojimi katastrofalnimi komunikacijskimi in podobnimi potezami – ne bi bile zelo potrebne za delovanje države in družbe.

Očitno je, da Janševa vlada ne želi pomagati »družboslovnim« študentom, morda tudi zato, ker jih njihovi desničarski mediji ves čas označujejo kot zalego, ki nasprotuje sedanji vladi in njeni politiki.

Janševa vlada pa jim noče kupovati niti računalnikov, s katerimi bi se nato najbrž še lažje organizirali proti njej na družbenih omrežjih.

Pomočnica Iza
Neuporabna pomočnica Iza. Vir: Posnetek zaslona

Zanimivo je, da tako ne razmišlja srbski predsednik, kljub temu, da tudi v Srbiji potekajo srditi protesti, v katerih je veliko mladih.

Čeprav ima Srbija tudi na področju človekovih pravic številne težave tam denarno pomoč mladim in tudi brezposelnim delijo ne glede na njihov zaposlitveni status, študijsko usmeritev, prijavo v državne evidence, državljanstvo (pomoč dobijo tudi tujci z bivališčem) ali trenutek nastopa brezposelnosti.

V Sloveniji pa Janševa vlada s svojo politiko prinaša eno samo sporočilo vsem brezposelnim –, da so zanjo nepomembni, nekoristni in da si ne zaslužijo niti evra državne pomoči.

Ta zgrešena logika, da so tisti, ki iz teh ali drugih razlogov ne morejo delati »lenuhi« ali »nekoristni« za družbo, je sicer zelo prisotna zlasti v desnih medijih in strankah.

Celo do te mere, da je bil na režimskem SiOL-u, ob urednikovanju Petra Jančiča, nedavno objavljen komentar, v katerem se je avtor zavzemal za organizirane uboje vsaj dela teh nekoristnežev – za uboje bolnih otrok.

Prava identiteta avtorja tega sramotnega zapisa je skrita, toda jasno je, da je Janševa vlada na podobno krut način obravnavala vse brezposelne v Sloveniji - pa čeprav je pandemija morda najhuje prizadela prav tiste, ki imajo najmanj.

To pa so brezposelni, ki nimajo niti sindikata in ne organizacije, ki bi se lahko borila zanje in lahko samo gledajo, kako si v času »koronakrize« razni vladni privilegiranci (od ministrov do zdravnikov) delijo mastne »dodatke.«

Brezposelni pa še vedno imajo vsaj eno pravico, ki jim jo Janševa vlada, čeprav jih ignorira in diskriminira - ne more odvzeti.

V Sloveniji je brezposelnih še vedno 65.379 oseb.

In mnogi med njimi tega, kako se je do njih v času pandemije obnašala ta vlada - ne bodo pozabili niti na dan volitev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek