REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pred 300 leti usmrčene čarovnice na Škotskem bodo pomiloščene, kdaj pa bodo v Sloveniji?

Pred 300 leti usmrčene čarovnice na Škotskem bodo pomiloščene, kdaj pa bodo v Sloveniji?Čarovniški procesi

Škotske čarovnice, usmrčene pred 300 leti zaradi »zlobnih« urokov, ali »seksa s hudičem« bodo pomiloščene.

Podobna pobuda je bila nedavno podana na Norveškem.

Poslanski predlog zakona o tem vprašanju v škotskem parlamentu ima namreč podporo administracije prve škotske ministrice Nicole Sturgeon.

Veliki škotski lov na čarovnice se je sicer začel leta 1597, takoj po tem, ko je škotski kralj James IV sprejel zakone o čarovništvu. To je sprožilo pogrome po vsej deželi, v katerih so nato ubili okoli 400 ljudi, večinoma žensk in deklet, obtoženih različnih prestopkov.

Pregon se je nato nadaljeval in na tisoče žensk, obtoženih čarovništva na Škotskem, je bilo med letoma 1563 in 1736 ubitih v skladu z Zakonom o čarovništvu.

Sedaj bodo njihova imena posmrtno »očiščena«, saj jih čaka pomilostitev.

Čarovniški procesi, prva naloga poprave krivic Svete inkvizicije
Tudi v Sloveniji so cerkveni dostojanstveniki preganjali in ubijali čarovnice. Vir: Twitter

Po besedah ​​Natalie Don iz škotske nacionalne stranke MSP, bi zakon lahko sprejeli že prihodnje poletje.

Obtoženi so bili ranljivi člani družbe, ki so jih uporabili kot grešne kozle –, če ne prepoznamo svoje preteklosti in se ne spopademo z njo, potem delamo iste napake.

Peticija, ki sta jo v začetku letošnjega leta vložili Claire Mitchell QC in pisateljica Zoe Venditozzi v okviru kampanje za pomilostitev škotskih čarovnic, ki se je začela na mednarodni dan žena 2020, zahteva pomilostitev, uradno opravičilo in spomenik v znak priznanja škotskim čarovnicam.

V svojem odgovoru na peticijo je škotska vlada priznala, da je bil Zakon o čarovništvu iz leta 1563 –, ki je na Škotskem veljal vse do leta 1736 diskriminatoren.

»Vsem gre za ozaveščanje o tem, kaj se je zgodilo usmrčenim ženskam, in za pravilno beleženje zgodovine tega, kar se je zgodilo tem ženskam. Obtoženi so bili ranljivi člani družbe, ki so jih uporabili kot grešne kozle –, če ne prepoznamo svoje preteklosti in se ne spopademo z njo, potem delamo iste napake,« je opozorila Claire Mitchell.

Ocenjuje se, da je bilo 4000 ljudi obtoženih čarovništva. Polovico so jih usmrtili.

To je bil drugi od petih nacionalnih »lovov na čarovnice« v škotski zgodovini, ki se je izvajal pod nadzorom kraljevih komisij.

Podobna pobuda je bila nedavno podana na Norveškem.

V času čarovniških procesov je bilo tudi v Sloveniji obtoženih okoli 1000 ljudi.

Prevladovale so večinoma ženske - zeliščarke, porodničarke in babice.

Čarovniški proces
Čarovniši proces - priznanje je bilo najpomembnejši dokaz. Vir: Wikipedia

Najhujši pregoni so bili na območju med Muro in Dravo.

Prvi proces pod obtožbo čarovništva na Slovenskem je potekal v Celju, leta 1427 proti Veroniki Deseniški.

Vendar na njem še ni bilo povsem pravih čarovniških obtožb in se razlikuje od poznejših. Prvi večji čarovniški proces je bil leta 1546 v Mariboru.

Prvi večji čarovniški proces je bil leta 1546 v Mariboru.

Zaradi čaranja je bilo tedaj  sežganih približno deset oseb.

Območje med Muro in Dravo je bilo nedvomno prizorišče hudih pregonov, posebno pred sodišči v Ljutomeru, Mariboru, Hrastovcu in Gornji Radgoni.

Valvasor poroča, da naj bi sredi sedemdesetih let 17. stoletja zaradi čarovništva požgali celotno vas Bočkovo na Notranjskem.

Čarovnice, kot jih je videl Goya
Čarovnice, kot jih je videl Goya. Vir: Twitter

Procesi so se odvijali tudi drugod, v Laškem, Celju, Krškem, Poljanah, Ribnici, na Snežniku, v Ljubljani, Škofji Loki in drugje.

Opravičilo in kakšen spomenik v Sloveniji bi bila prav tako primerna, kajti želja po montiranih procesih, ki jih zmeraj izvajajo tisti, ki imajo moč - je skozi stoletja ostala enaka.

Sodniki so imeli tedaj enostavno delo.

Sami sodniki preiskave namreč niso vodili, ampak posebni preiskovalci s »krvnikom« in njegovim hlapcem.

Priznanje, kronski dokaz, je bilo izsiljeno z mučenjem.

Če se že odpravljajo krivice komunizma, bi se lahko morda tudi v Sloveniji, morda v Zavodu 8. marec in še kje lotili te zgodbe in dosegli pravno rehabilitacijo žrtev prejšnjih avtokratskih sistemov in Cerkve.

Opravičilo in kakšen spomenik v Sloveniji bi bila prav tako primerna, kajti želja po montiranih procesih, ki jih zmeraj izvajajo tisti, ki imajo moč - je skozi stoletja ostala enaka.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek