REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Preplačani nakupi: Nabava dvakrat dražjih oklepnikov in 15 milijonov evrov predragega transportnega letala

Preplačani nakupi: Nabava dvakrat dražjih oklepnikov in 15 milijonov evrov predragega transportnega letalaSpartana in Boxerje je Tonin kupil in - preplačal. A za koga? Vir: Twitter

Odbor DZ-ja za zunanjo politiko je včeraj po večurni polemični razpravi z 11 glasovi za in štirimi proti potrdil sklenitev sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) za nakup oklepnikov 8 x 8 Boxer.

Slovenija namerava kupiti 45 oklepnikov 8 x 8 Boxer, za katere naj bi po zdajšnjih ocenah odštela vrtoglavih 412 milijonov evrov.

Pri OCCAR-ju po besedah ministra Tonina ne bo ne posrednikov in ne provizij. Toda za včlanitev mora država plačati provizijo, ki je po naših podatkih okoli 3 odstotke predvidenega posla!

Ob tem so cene oklepnikov poskočile trikrat, po oceni strokovnjakov pa so omenjeni oklepniki vsaj enkrat dražji od enako dobrih konkurenčnih.

Za isti denar bi Slovenija lahko kupila najmanj 80 podobnih vozil, na primer novih finskih Patrij, ki so se jim tokrat zaradi preteklih afer verjetno izognili, ali pa Piranh, ki jih izdeluje GDELS.

Za isti denar bi Slovenija lahko kupila najmanj 80 podobnih vozil, na primer novih finskih Patrij, ki so se jim tokrat zaradi preteklih afer verjetno izognili, ali pa Piranh, ki jih izdeluje GDELS.

V zadnjih nekaj letih, od kar je ponudba na mizi, se je cene oklepnikov hitro spreminjala, iz 207 milijonov za 56 vozil na današnjih 412 milijonov evrov za 45 vozil.

Najprej je Ministrstvo za obrambo želelo 56 vozil za 207 milijonov evrov, nato 48 vozil za 306 milijonov evrov, zdaj pa 45 vozil za 412 milijonov evrov.

Kot vidimo, se je število oklepnikov stalno manjšalo, njihova cena pa naraščala.

Tako dragi nakupi so za Slovenijo seveda prava finančna katastrofa.

»O vrednosti in vsebini posameznih ponudb, ki so poslovna skrivnost podjetij, ne moremo pisati.«

Kot je dejal poslanec Levice Miha Kordiš »Tonin hiti z nabavo osemkolesnikov Boxer za 412 milijonov. Še pred volitvami se mu mudi s podpisovanjem vseh mogočih orožarskih pogodb in povzročanjem škode, kjer in kolikor je le lahko. Nesmiselne orožarske nabave je treba odpovedati: res je, da smo bogata družba, a ne dovolj, da bi hranili vojaško-industrijske korporacije na račun skupnosti.«

Poleg nakupa Boxerjev je za to zadolžena projektna skupina preučila še možnost nadgradnje obstoječih oklepnih vozil Svarun in možnost nakupa po sistemu vlada-vladi od ZDA za vozila proizvajalcev Rosomak, Mowag in Patria ter pripadajočih oborožitvenih sistemov različnih proizvajalcev.

A na vprašanje o ceni oklepnikov v teh primerih odgovarjajo: »O vrednosti in vsebini posameznih ponudb, ki so poslovna skrivnost podjetij, ne moremo pisati.«

Patria SV
V MORS-u so se precej časa zanimali za poljske Patrie oziroma Rosomake, ki so veljali celo za favorite. Za ta posel se je zelo angažiralo tudi poljsko veleposlaništvo v Sloveniji in javno hvalilo njihove prednosti. Na koncu so odpadli brez možnosti konkurenčnega nastopa in brez javnega naročila. Vir: Twitter

Zanimivo je sicer tudi to, kako se je ministrstvo za obrambo odzvalo na konkurenčne ponudbe.

V MORS-u so se precej časa zanimali za poljske Patrie oziroma Rosomake, ki so veljali celo za favorite. Za ta posel se je zelo angažiralo tudi poljsko veleposlaništvo v Sloveniji in javno hvalilo njihove prednosti, toda Janševa vlada se je nato odločila za OCCAR.

Na koncu so odpadli brez možnosti konkurenčnega nastopa in brez javnega naročila.

Decembra lani pa so na ministrstvu za obrambo prejeli še dopis družbe General Dynamics European Land Systems (GDELS).

Cena za njih naj bi bila 220 milijonov evrov, kar je enkrat manj od Boxerjev.

Soveniji so po naših podatkih ponujali celo izboljšane Pandurje, vozila 6X6, ki bi bila bistveno cenejša, hkrati pa tudi oklepnike Piranha 5, ki ga že uporabljajo nekatere članice zveze NATO.

Španija je naročila 348 tovrstnih oklepnikov, Danska 309Romunija pa 227.

Cena za njih naj bi bila 220 milijonov evrov, kar je enkrat manj od Boxerjev.

Ameriška Piranha
Vozila GDELS imajo veliko prednost tudi zato, ker imajo servisni center na Dunaju, kar je relativno blizu, vozila pa so zelo preizkušena v realnih pogojih in zaradi množične proizvodnje tudi bistveno cenejša. Toda MORS sploh niso zanimala. Vir: Twitter

Pri GDELS naj bi izrazili tudi pripravljenost pomagati pri vzpostavljanju stikov z državami, ki uporabljajo Piranhe, če bi želela Slovenija vozila kupiti od njih po sistemu vlada-vladi, toda na MORS-u so njihovo ponudbo označili zgolj kot vljudnostno pismo. Ponudba pa po poročanju Večera menda ni bila primerljiva s celovito analizo, ki je bila opravljena v investicijski dokumentaciji, in ni izpolnjevala vseh potreb opredeljenih v taktični študiji.

Zato GDELS sploh niso pozvali k oddaji ustrezne ponudbe.

Znano pa je, da se lahko zahteve v razpisnih pogojih in raznih študijah hitro prilagodijo posameznemu proizvajalcu. Ko gre za nabavo brez javnega razpisa pa je to še veliko lažje.

Oklepnik Boxer
Vlada se je odločila za Boxerje tako, da je s pristopom v OCCAR, ki izdeluje le en oklepnik 8X8 - izločila vso konkurenco. Vir: Twitter

Pri tem imajo vozila GDELS veliko prednost tudi zato, ker imajo servisni center na Dunaju, kar je relativno blizu, vozila pa so zelo preizkušena v realnih pogojih in zaradi množične proizvodnje tudi bistveno cenejša.

Znano pa je, da se lahko zahteve v razpisnih pogojih in raznih študijah hitro prilagodijo posameznemu proizvajalcu. Ko gre za nabavo brez javnega razpisa pa je to še veliko lažje.

Ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Matej Tonin, želi tako očitno res na vsak način skleniti vse pogodbe za nakup obrambne opreme še pred iztekom mandata te vlade.

Medtem smo se pozanimali tudi o cenah letal konkurenčnih proizvajalcev in preverili ceno letala Spartan, ki ga je kupila Slovenija.

V ministrstvu za obrambo odgovarjajo, da so »cene letal, pridobljene v postopku raziskave trga poslovna skrivnost podjetij.«

Tudi pogodba, ki jo je minister Tonin podpisal v Rimu, skupaj s prilogami velja za skrivnost, našo zahtevo, da nam jo pokažejo pa so v ministrstvu za obrambo »posredovali uradni osebi za dostop do informacij javnega značaja na Ministrstvu za obrambo, ki bo vašo zahtevo obravnavala skladno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja.«

Na ministrstvu za obrambo so nam potrdili, da bi bila cena za Airbusovo letalo C-295 Casa, katerega vzdrževanje bi državo prav tako stalo manj - nižja od cene za Spartana.

Kljub temu pa so nam potrdili, da je bila cena za Airbusovo letalo C-295 Casa, katerega vzdrževanje bi državo prav tako stalo manj - nižja od cene za Spartana.

Še več, po ocenah strokovnjaka, ki je sodeloval v postopkih nabave slovenskega vojaškega transportnega letala, s katerim smo se pogovarjali ob pogoju anonimnosti, bi njegova cena do danes lahko narasla »kvečjemu na okoli 35 milijonov evrov«, posebni moduli, ki jih je kupila Slovenija (za reševanje, gašenje požarov...) pa bi kvečjemu lahko stali okoli milijona do dva milijona evrov.

Obrambni minister pa jih je slovenski javnosti prodajal po ceni 11 milijonov evrov po kosu - kakor da bi bili zlati...

Z drugimi besedami to pomeni, da bi Slovenija za to letalo, če bi nakup bil izveden racionalno, morala z vsemi »dodatki« plačati kvečjemu okoli 40-45 milijonov evrov. In ne skoraj dvakrat več.

Spartan  Vir: Twitter
Če je Slovenija za letalo Spartan namenila 72 milijonov evrov to pomeni, da je letalo preplačala - v optimistični različici - za okoli 10-15 milijonov evrov. Ali pa veliko več. Vir: Twitter

Če je Slovenija za letalo Spartan namenila 72 milijonov evrov to pomeni, da je letalo preplačala - v optimistični različici - za okoli 10-15 milijonov evrov.

Ali pa veliko več.

Obstaja torej velika verjetnost, da je tudi tokrat nekdo v žep »pospravil« razliko.

Toda le kdo, saj v vladi pod taktirko premierja Janeza Janše najbrž ni nikogar, ki bi se spoznal na orožarske posle, se družil s trgovci z orožjem, imel predzgodovino preprodaj orožja in obtožb o nezakonitem prejemanju daril, ki so bile vsaj na sodiščih v tujini (Avstrija) že spoznane za utemeljene...

In izven razumnega dvoma - tudi dokazane.

V Avstriji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek