REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Musk (drago) prodal za 5 milijard dolarjev delnic Tesle in (poceni) kupil nove – o pomoči lačnim pa še kar molči

Musk (drago) prodal za 5 milijard dolarjev delnic Tesle in (poceni) kupil nove – o pomoči lačnim pa še kar molčiElon Musk je namignil, da bi lahko poskrbel za najbolj lačne... Mar res? Vir:Twitter

Po obljubi na Twitterju je izvršni direktor Tesle Elon Musk prodal približno 4,5 milijona delnic tega proizvajalca električnih avtomobilov in tako zbral več kot 5 milijard dolarjev.

Prodaja, razkrita pozno v sredo, znaša približno 3 odstotke Muskovega deleža v podjetju.

Približno 1,1 milijarde dolarjev od tega bo namenjena plačilu davčnih obveznosti za delniške opcije, ki so bile Musku podeljene septembra.

Prejšnji konec tedna je Musk na podlagi rezultatov ankete, ki jo je izvedel na Twitterju, dejal, da bo prodal 10 odstotkov svojega deleža v podjetju Tesla, vrednega več kot 20 milijard dolarjev.

Musk ima po prodaji več, ne pa manj delnic Tesle.

Delnice Tesle so se prav zato najprej nekoliko pocenile, nato pa so se znova podražile. Samo letos se je njihova vrednost dvignila za 50 odstotkov.

Dokumenti so tudi razkrili, da je Musk istočasno izkoristil možnosti za nakup nekaj več kot 2,1 milijona delnic in za vsako plačal 6,24 dolarja.

Delnice družbe so v sredo sicer ob koncu poslovanja borze stale 1067,95 dolarjev za delnico.

Musk lahko tako ugodno kupuje delnice Tesle zato, ker ima to nagrado določeno v pogodbi, v primeru, če podjetje dosega načrtovane rezultate.

Po teh transakcijah ima Musk še vedno v lasti približno 167 milijonov delnic Tesle.

Musk je bil junija največji delničar Tesle, saj je imel v lasti približno 17 odstotkov družbe, navaja ponudnik podatkov FactSet.

Po Forbesu je najbogatejša oseba na svetu z neto vrednostjo okoli 282 milijard dolarjev, večinoma pa jih ima v delnicah Tesle.

Elon Musk je še vedno - zelo bogat. In morda bo še veliko bogatejši ...
Elon Musk je še vedno - zelo bogat. In morda bo še veliko bogatejši ... Vir: Twitter

Analitik Wedbusha Daniel Ives je izračunal, da ima Musk zapadlih približno 10 milijard dolarjev davkov na delniške opcije.

Musk je svojo prodajo delnic, ki se očitno dogaja predvsem zato, ker mora plačevati davke sicer spremenil v medijski dogodek, ki ga je predstavil kot javno glasovanju o plačevanju davkov.

V ZDA se namreč razpravlja, ali bi morali obdavčiti tudi »nerealizirane dobičke« podjetnikov, ki nastanejo z rastjo cen delnic.

Medtem pa javnost še vedno čaka na Muskov odgovor glede izziva svetovnega programa za hrano (WPF OZN), ki je Muska prosil za pomoč v višini šestih milijard dolarjev, da bi nahranili 45 milijonov lačnih ljudi.

»Zadnje čase se veliko govori o nerealiziranih dobičkih, ki so sredstvo za izogibanje davkom, zato predlagam prodajo 10 odstotkov mojih delnic Tesle. Ali to podpirate?« je vprašal svoje sledilce in jim ponudil anketo.

Po anketi na Twitterju je 58 odstotkov vprašanih glasovala za to, da proda delnice.

Sedaj je jasno – kot smo predvidevali že ob napovedan prodaji –, da ne gre za nikakršno prodajo delnic v korist države, pač pa za prodajo, v katero je bil Musk skorajda prisiljen.

V svoji anketi je Musk tudi zapisal, da so bile »delnice prodane izključno za izpolnitev obveznosti« ob nakupu delniških opcij za nakup novih 2,1 milijona delnic.

V preteklosti je Musk najemal posojila, da bi plačal svoje davčne obveznosti za delniške opcije, vendar zaradi nedavnega porasta cen delnic Tesle vrednost njegovih delniških opcij dosega povsem novo raven, zaradi katere bi sedaj moral najeti ogromna posojila.

Elon Musk
Šef Tesle: Vir: Twitter

S to serijo transakcij se je njegov delež v Tesli zato dejansko – povečal.

Medtem pa javnost še vedno čaka na Muskov odgovor glede izziva svetovnega programa za hrano (WPF OZN), ki je Muska prosil za pomoč v višini šestih milijard dolarjev, da bi nahranili 42 milijonov lačnih ljudi.

Musk trdi, da bo denar dal, če mu pojasnijo, kam bo šel.

Hrana za lačne - načrt
Hrana se deli državam v petih fazah, od tretje naprej (faze 3-5) tistim, kjer celo ob pomoči enega člana družine njih pet čaka lakota, velika lakota ali stradanje in prezgodnja smrt zaradi pomanjkanja hrane. Prizadete države so Afganistan, DR Kongo, Jemen, Etiopija, Sudan, Južni Sudan in Madagaskar. Stradanje do smrti lahko najbolj prizadene Etiopijo. Vir: IPC, posnetek zaslona

Toda pojasnila o tem, zakaj je denar potreben so že ves čas objavljena na spletnih straneh WPF-ja, kot ugotavlja tudi Globe&Mail.

Tam je zelo jasno razloženo, zakaj je denar potreben in kako bo porabljen.

Musku je sicer takoj odgovoril direktor organizacije WPF OZN David Beasley, vendar pa ni jasno, ali je bil Musk zadovoljen z odgovorom.

V Svetovnem programu za hrano ne vedo, kakšen bo Muskov odgovor.

Še posebna sramota pa je seveda tudi to, da države sveta za lačne ne zmorejo poskrbeti same, pač pa se morajo zanašati na - donacije bogatašev.

Musk, ki je zahteval pojasnilo v enem samem tvitu bi se lahko zadovoljil tudi z zgornjim grafom.

Njegov denar bi bil zato porabljen le za ljudi v fazi 4 in 5, se pravi zelo podhranjene, ki jih zato čaka prezgodnja smrt in za tiste, ki že dobesedno stradajo.

Morda se tudi bo odzval, toda to novico sedaj mnogi še čakajo.

Sestradan otrok v Etiopiji
Vir: Twitter

Najbolj pa seveda lačni.

Musk je ob tem prodal za 3 odstotke svojih delnic v Tesli, prodaja samo 2 odstotkov pa bi rešila najhujše probleme sestradanih za to leto.

Še posebna sramota pa je seveda tudi to, da države sveta za lačne ne zmorejo poskrbeti same, pač pa se morajo zanašati na - miloščino bogatašev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek