REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pripravljajo se na vojno z ZDA: Kitajska vojska izdelala replike ameriških rušilcev in na njih testira nove rakete

Pripravljajo se na vojno z ZDA: Kitajska vojska izdelala replike ameriških rušilcev in na njih testira nove raketeAmeriška letalonosilka na muhi kitajskih balističnih raket. Vir: Twitter

Po Iranu je svojo repliko ameriške letalonosilke razreda Nimitz izdelala tudi Kitajska, vendar v precej bolj realistični različici kot so jo naredili Iranci, da bi preverila, kako potopiti trenutno največje površinsko plovilo na svetu.

Za razliko od Irancev, ki so svoj model ameriške letalonosilke porinili v morje in ga nato razstrelili s protiladijskimi raketami, so Kitajci svojo repliko izdelali v puščavi, na poligonu, kjer preizkušajo balistične rakete.

Model je postavljen na tračnice, na njem pa so velike antene in struktura, ki igra vlogo poveljniškega stolpa.

Model ameriške letalonosilke je pravzaprav tarča, na katero bo najverjetneje izstreljena balistična raketa DF-21 ali DF-41, s čimer želijo kitajske sile pokazati, da imajo zmogljivosti in so zmožne potopiti letalonosilke mornarice Združenih držav Amerike.

Spomnimo, da je med krizo s Tajvanom leta 1999 ameriška mornarica v morsko ožino in vode okoli otoka poslala kar štiri letalonosilke.

Po poročanju nekaterih medijev se replika ameriške letalonosilke nahaja v pokrajini Šindžang (Xinjiang), kar so odkrili tudi satelitski posnetki ameriškega tehnološkega podjetja Maxar.

Model je pravzaprav del projekta, s katerim Kitajska poskuša razviti celo vrsto bojnih sistemov, s katerimi bo mogoče potopiti floto sovražnih letalonosilk in tako izničiti prednost ameriške mornarice v primeru morebitnega konflikta v Pacifiku.

Razkritje Maxarja prihaja v najslabšem možnem trenutku, ker se je medijski prah glede kitajskega testa na modelu ameriške podmornice dvignil ravno v času zaostrene napetosti med Pekingom in Washingtonom zaradi Tajvana in ko se je izvedelo, da ameriški inštruktorji usposabljajo tajvansko vojsko, medtem ko zračne sile Kitajske vsakodnevno opravljajo veliko število bojnih poletov okoli otoka.

Na satelitskih posnetkih namreč ni videti le modele letalonosilke razreda Nimitz, ampak tudi modele dveh rušilcev razreda Arleigh Burke, ki nosita prestrezne rakete Standard in so del ameriškega mornariškega dela protiraketnega ščita. Tudi modela ameriških rušilcev sta postavljena na tračnice in se lahko premikata.

Vse to kaže, da so te tarče namenjene dolgoročnemu preizkušanju kitajskega orožja.

Mimogrede, oba rušilca ​​sta del CSG (Carrier Strike Group) ameriških sil, zdaj pa tudi kot modela služita za vaje kitajske armade v puščavi Takla Makan v provinci Xinjiang (Šindžang).

Analitiki opozarjajo, da se modeli ameriške letalonosilke in rušilcev nahajajo v osrčju centra, kjer kitajske raketne enote preizkušajo balistične rakete.

Maksimalni domet kitajskih raket. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriški mediji so glede najnovejših ugotovitev stopili v stik tudi z Kitajsko ljudsko armado, a odgovora niso prejeli.

Glede na zadnje letno poročilo Pentagona o kitajski vojski, je PLARF julija 2020 izvedel svojo prvo potrjeno izstrelitev v Južnokitajskem morju, ko je izstrelil šest protiladijskih balističnih raket DF-21 v vode severno od otoka Spratly, kjer ima Kitajska teritorialne spore s Tajvanom in štirimi državami jugovzhodne Azije.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je julija letos dejal, da bodo ZDA branile Filipine, če bodo napadeni v Južnokitajskem morju, in opozoril Kitajsko, naj preneha s svojim »provokativnim obnašanjem«.

Vendar pa Kitajska vztraja, da bo tako ali drugače reintegrirala Tajvan, ki je izven njenega nadzora že od časov japonske okupacije Formoze (Tajvana) med drugo svetovno vojno in za katerega so tudi ZDA v preteklosti priznavale, da se kot del kitajskega ozemlja mora vrniti pod okrilje - Kitajske.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek