REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako Slovenija s spremembami zakona o organiziranosti policije sledi avtokratskim režimom

Kako Slovenija s spremembami zakona o organiziranosti policije sledi avtokratskim režimomOrbán in Janša po skupni diktatorski poti? Vir: Twitter

Vse kaže, da se Slovenija hitro premika v smeri »orbánizacije« tudi ko gre za vmešavanje politike v nadzor policije.

Najbolj resen primer za to je Madžarska, ki je lani konec marca sprejela zakonodajo, ki je predsedniku madžarske vlade Viktorju Orbánu dala neomejen mandat za vladanje in pravico do vladanja z dekreti v času pandemije.

Utrjevanje oblasti si je Viktor Orbán najprej zagotovil s policijo.

Tesna zaveznika, Orban in Janša
Tesna zaveznika, Orbán in Janša. Vir: Upor.si

Orbán je že kmalu potem, ko je prišel na oblast leta 2010 dejal, da bo Madžarska postala »neliberalna demokracija.«

In od tedaj je neprestano spodkopaval demokratične institucije in medije.

Korupcija je v njej sicer po mednardodnih kriterijih »srednje« razširjena, toda največji problem je prav dejstvo, da političen nadzor nad policijo omogoča aktualni madžarski vladi, da zapira in onemogoča njene kritike.

Znani so primeri, ko so bili državljani pridržani zgolj zato, ker so se udeležili »virtualnih protestov« na Facebooku.

V zaporu se lahko znajdejo vsi, ki »širijo lažne informacije« ali »komunicirajo dejstva na takšen način, da s tem škodujejo ukrepom za zagotovitev javnega zdravja.« Grozi jim do pet let zapora.

Zakonodaja za omejevanje pandemije namreč omogoča celo zapiranje ljudi, ki kršijo karanteno ali »širijo dezinformacije.«

V zaporu se lahko znajdejo vsi, ki »širijo lažne informacije« ali »komunicirajo dejstva na takšen način, da s tem škodujejo ukrepom za zagotovitev javnega zdravja.«

Grozi jim do pet let zapora.

Orbánova vlada sicer trdi, da so ukrepi začasni - toda v zakonu ni nobene časovne omejitve.

Toda še pred pandemijo je madžarska vlada leta 2015 sprejela »antimigrantsko zakonodajo«, ki je policijo spremenila v orodje Orbánove vlade.

Zakon omogoča policiji in vojski, da nekaznovano kršita pravice državljanov. Zakon je v prvi različici omogočil policiji celo vstopanje v stanovanja brez naloga sodnika, v kolikor policija išče migrante.

To določilo so nato umaknili – toda le zaradi pojasnila, da policija že sedaj ima to pravico, če policisti menijo, da se v nekem prostoru »izvaja zločin.«

Madžarska je zaradi migrantov že leta v izrednem stanju, ki Orbánu omogoča lagodno vladavino. Vir: Twitter

Dodatna zakonodaja policiji in vojski daje pravico, da ustavljajo avtomobile, blokirajo področja in »uporabijo silo« ter »omejijo osebno svobodo.«

Ob tem madžarska vlada od leta 2016 vse slike oseb povezuje z velikansko bazo podatkov, do katere imajo dostop nadzorne kamere. Ta »državni Facebook« omogoča sledenje skoraj vsakemu.

Na podoben način ravnajo še nekateri avtokratski režimi.

Na Filipinih je na primer predsednik Rodrigo Duterte ukazal policistom, da naj preprosto »ubijejo« tiste, ki bi »delali težave« med izvajanjem karantene. Za policijo so začeli padati tudi stali stebri države.

Ob tem madžarska vlada od leta 2016 vse slike oseb povezuje z velikansko bazo podatkov, do katere imajo dostop nadzorne kamere. Ta »državni Facebook« omogoča sledenje skoraj vsakemu.

Na Madžarskem so volitve na prvi pogled svobodne, vendar opozicija nima možnosti za zmago, saj vladajoča stranka nadzoruje večino medijev.

Volilna okrožja so bila predrugačena, tako, da so bila tista z bolj opozicijsko nastrojenimi državljani razdeljena na manjše enote in pridružena bolj ruralnim enotam, kjer prevladujejo desnosučni volivci vladajoče stranke, ki nato prevladajo.

Ko je leta 2018 Orbánova stranka Fidesz znova zmagala, so mednarodni opazovalci sklenili, da opozicija »nikoli ni imela možnosti za zmago.«

Ta sistem, ki temelji na vzbujanju sovraštva do tujcev, migranov in »komunistov« je mogoče zelo enostavno izvoziti in slovenska SDS je ta proizvod očitno kupila.

Na področju medijev tudi Janševa SDS s kombinacijo zasebnih investicij in pritiskov na državne medije poskuša doseči popoln nadzor.

Z zadrževanjem državnih reklam »neprimernim« medijem, onemogočanjem spajanja podjetij ter kaznovanjem opozicijskih medijev so v Orbánovi vladi dosegli, da je bilo do leta 2017 90 odstotkov medijev na Madžarskem pod nadzorom vlade, kot ocenjuje medijski strokovnjak Marius Dragomir.

Comey in Trump
Donald Trump je razrešil Jamesa Comeyja, ni pa uspel demontirati FBI-ja. Janši se je to posrečilo v Nacionalnem preiskovalnem uradu kljub de facto manjšinski vladi. Vir: Twitter

Ob tem je država razdelila tudi ogromno število državljanstev Madžarom, ki živijo v tujini.

Danes predstavljajo 10 odstotkov volilnega telesa in čeprav mnogi niso nikoli bili na Madžarskem, v 95 odstotkih, kar je osupljivo, glasujejo za Fidesz in Viktorja Orbána.

Podobno taktiko v Sloveniji uporablja SDS.

Za razliko od Fidesza pa se mora Janševa SDS zanašati na pičlo in nestabilno večino v parlamentu.

Doslej je na primer Nacionalni preiskovalni urad obvladovala le z neverodostojnimi kadrovskimi potezami in nezakonito zamenjavo direktorja Darka Muženiča, z zadnjo spremembo zakona o policiji pa si je izborila neposreden političen nadzor nad NPU-jem.

Kljub temu pa ji počasi uspeva pri spremembah v slovenski družbi.

Doslej je na primer Nacionalni preiskovalni urad (NPU) obvladovala le z neverodostojnimi kadrovskimi potezami in nezakonito zamenjavo direktorja Darka Muženiča, z zadnjo spremembo zakona o policiji pa si je SDS izborila neposreden političen nadzor nad NPU-jem.

Z novo zakonodajo o organiziranosti in delu v Policiji, ki so jo poslanci sprejeli prejšnji teden Nacionalni preiskovalni urad izgublja svojo avtonomnost.

Za imenovanje direktorja ne bo več potreben javni razpis, spremenjena zakonodaja omogoča celo poseganje politike v predkazenske postopke, politično kadrovanje pa bo lahko doletelo tudi vse direktorje policijskih uprav in komandirje policijskih postaj, opozarjajo naši sogovorniki.

Omenjene spremembe so poslanci potrdili s 46 glasovi za in 40 proti.

Vir: Twitter

Zakon o organiziranosti in delu v Policiji (ZODPol), prinaša spremembe, ki bodo zelo škodljive za delovanje Policije na Slovenskem, opozarjajo strokovnjaki.

S tem zakonom je Slovenija dejansko izgubila NPU, ki bo moral biti nekakšen slovenski FBI.

Za primerjavo – nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je res uspel odpustiti direktorja FBI Jamesa Comeyja, ni pa uspel vplivati na organizacijo in neodvisnost te institucije.

Janševa vlada pa jo je preprosto odpravila in to tudi s pomočjo poslancev menda opozicijske stranke DeSUS.

Darko Muženič lahko zato na sodišču še velikokrat zmaga – a direktor NPU torej ne bo dolgo (ker ga bo vlada tudi po imenovanju lahko takoj premestila), vsekakor pa ne bo več tako samostojen kot je lahko bil direktor na tem položaju doslej.

Po noveli bo namreč NPU postal notranja organizacijska enota Uprave kriminalistične policije, enota in direktor urada pa bosta podrejena direktorju Uprave kriminalistične policije.

Odpravlja se tudi dosedanji način imenovanja direktorja NPU, saj za to funkcijo ne bo več potreben javni razpis.

In še najhujše: po novem bo lahko notranji minister usmerjal Policijo v predkazenskih postopkih, vse dokler tožilec ne bo dal pisnih usmeritev.

Kako zelo je to škodljivo, so že povedali številni strokovnjaki.

Janša in njegova izbranka na čelu NPU
Janša in njegova izbranka na čelu NPU. Z novim zakonom ji je položaj zagotovljen. Vir: Twitter

Nekdanji direktor Uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek, ki je vzpostavljal NPU kot eden od članov delovne skupine, ki je ta organ ustanavljala, je prepričan, da je zakon škodljiv.

»Zelo problematična in v nasprotju s sintagmo, da je državni tožilec dominis litis predkazenskega postopka, je tudi sprememba 4. člena ZODPol, kjer so črtali omejitev, da minister ne more usmerjati Policije od trenutka, ko tožilec prevzame usmerjanje. Kar je bilo po tem zakonu od trenutka, ko je bil obveščen. Ampak MNZ je najprej spremenil uredbo, po kateri se šteje, da tožilec usmerja Policijo šele od takrat, ko da pisne usmeritve. In po spremembi ZODPol sedaj to pomeni, da lahko minister Hojs usmerja Policijo, vse dokler tožilec ne bo dal pisnih usmeritev. To prinaša nedopustno sivo polje in položi Policijo kot orodje v roke politiki,« je pojasnil.

Vlada je s to spremembo, in DZ je to sprejel, povsem izničila samostojnost NPU, saj je NPU spravila na raven notranje organizacijske enote drugega ranga.

V zakonu so tudi členi, ki govorijo o tem, da se bodo v treh mesecih po uveljavitvi tega zakona pričeli posebni izbirni postopki za položaje vodij na Generalni policijski upravi, za direktorje policijskih uprav in za vse komandirje policijskih postaj, ki so sedaj spremenjeni celo v načelnike policijskih postaj.

»Očitno je nekoga tako ideološko motil ta termin, ki je bil doslej v uporabi. Zgodila se bo torej lustracija v vsej strukturi Policije,« napoveduje Jevšek.

Zakon omogoča lustracijo in zamenjavo vseh 111 komandirjev policijskih postaj in 8 direktorjev policijskih uprav ter vseh vodij notranjih organizacijskih enot na Generalni policijski upravi.

To bo Janševi vladi omogočilo postavljanje lojalnih kadrov.

Policija pred DZ 13.10.2021
Policija bo odslej še bolj politično nadzorovana. Preiskovalnih dejanj zoper vladnike ne bo več, bodo pa zato pod drobnogledom - državljani... Vir: Twitter

»Vlada je s to spremembo, in DZ je to sprejel, povsem izničila samostojnost NPU, saj je spravila NPU na raven notranje organizacijske enote drugega ranga,« je prepričan tudi profesor Rajko Pirnat.

Pri tem ne smemo pozabiti, da je tudi sedanji t. i. minister za notranje zadeve Aleš Hojs že odstopil prav zaradi ravnanja NPU-ja, ki je začel preiskovati zlorabo državnega denarja ob začetku pandemije.

NPU si takšne samostojnosti ob novi organizaciji več ne bo mogla privoščiti.

Še več - Darko Muženič, nezakonito odstavljeni direktor NPU lahko zato na sodišču še velikokrat zmaga – a direktor NPU torej ne bo dolgo, celo če ga sodišče vrne na položaj.

Tudi na Madžarskem se je prehod v avtokracijo začel z odpravo samostojnosti policije in nadzorom nad mediji. 

To zato, ker ga bo Janševa vlada tudi po imenovanju lahko takoj premestila, ob tem pa vsekakor ne bo več tako samostojen, kot je lahko bil direktor na tem položaju doslej.

Omenjene sporne spremembe so zadnje opozorilo Sloveniji.

Tudi na Madžarskem se je prehod v avtokracijo začel z odpravo samostojnosti policije in nadzorom nad mediji.

Zgodba se sedaj ponavlja in to celo v trenutku, ko Slovenija, da bi bil absurd še večji, predseduje EU.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek