REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Samokritika: Raziskava podjetja Twitter dokazala, da Twitterjevi algoritmi krepijo - desne politične stranke!

Samokritika: Raziskava podjetja Twitter dokazala, da Twitterjevi algoritmi krepijo - desne politične stranke!Janša na Twitterju... le kaj bi lahko šlo narobe? Vir: Twitter, foto-montaža Insajder.com
Ugotovili so, da so najpomembnejše stranke desnice uživale višje ravni 'algoritemske ojačitve' v primerjavi z njihovimi tekmeci z leve.

Raziskava, ki so jo opravili znotraj samega podjetja Twitter, ki uporabnikom omogoča objavljanje kratkih misli in »čebljanje« s sogovorniki je pokazala, da algoritmi podjetja krepijo stališča in položaj desnih političnih strank.

Kot je priznalo samo podjetje Twitter so to dejstvo odkrili, ko so ugotavljali, kako njihov algoritem priporoča politične vsebine svojim bralcem.

Istočasno so v podjetju priznali, da »ne vedo zakaj« se to dogaja in dodali, da je to »nekoliko težje vprašanje.«

Odkritje je zanimivo tudi zato, ker so Twitter v preteklosti obtoževali, da je pristranski do konservativcev.

Študija, ki so jo izvedli, je preiskala tvite političnih strank in uporabnikov med deljenjem vsebin v sedmih državah sveta: Kanadi, Franciji, Nemčiji, Japonski, Španiji, Združenem kraljestvu in ZDA.

Analizirali so na milijone tvitov, poslanih med 1. aprilom in 15. avgustom 2020.

Janša, novinarji in tviti
Janševi tviti... Vir: Twitter

Nato so ugotavljali, kateri tviti so bili okrepljeni na algoritmično programiranem kanalu v primerjavi s kronološkim kanalom, ki ju oba lahko uporabljajo tudi uporabniki.

Prav zato tudi Janez Janša tako rad tvita in pri tem posnema svojega vzornika, nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki pa so mu njegov račun – tudi zaradi »(ne)namerne škode« - že suspendirali…

Ugotovili so, da so najpomembnejše stranke desnice uživale višje ravni »algoritemske ojačitve« v primerjavi z njihovimi tekmeci z leve.

Rumman Chowdhury, direktorica Twitterjeve ekipe Meta (ki se ukvarja s strojnim učenjem, etiko, preglednostjo in odgovornostjo), je dejala, da je naslednji korak podjetja odkriti razlog za ta pojav.

»V šestih od sedmih držav so tviti, ki jih objavljajo politično desničarski izvoljeni uradniki, algoritemsko okrepljeni v primerjavi s politično levico. Desno nagnjene novice ... dosežejo večje povečanje v primerjavi z levičarskimi,« je priznala direktorica Twitterjeve Mete.

»Ugotavljanje, zakaj se ti opaženi vzorci pojavljajo, je bistveno težje vprašanje in nekaj, kar bo Meta preučila,« je obljubila Rumman Chowdhury, direktorica Twitterjeve ekipe, ki se ukvarja s strojnim učenjem, etiko, preglednostjo in odgovornostjo.

Raziskovalci so ugotovili, da je razlika v povečanju »algoritemske ojačitve« tvitov desnice v primerjavi z njihovimi tekmeci z leve, lahko posledica »različnih strategij«, ki jih uporabljajo politične stranke, da dosežejo občinstvo na platformi.​

​Ugotovitve Twitterja za sedaj sicer ne kažejo, da bi njegovi algoritmi spodbujali »ekstremne ideologije bolj kot glavne politične glasove.«

To ni prvič, da je Twitter v svojem algoritmu poudaril očitno pristranskost.

Aprila je platforma razkrila, da izvaja študijo, da bi ugotovila, ali so njeni algoritmi prispevali k »nenamerni škodi.«

Maja je podjetje razkrilo, da ima samodejno obrezovanje slik na Twitterju osnovne težave, saj daje prednost belim posameznikom pred temnopoltimi in ženskam pred moškimi.

Je pa to nekaj, kar očitno desničarji vedo tudi brez raziskav – prav zato tudi Janez Janša tako rad tvita.

In pri tem posnema svojega vzornika, nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki pa so mu njegov Twitter račun – tudi zaradi »(ne)namerne škode« - v podjetju že suspendirali…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek