REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Matej Tonin ne razmišlja, ampak verjame: Prvak NSi podpira vlado glede tožilcev, čeprav o zadevi nima pojma

Matej Tonin ne razmišlja, ampak verjame: Prvak NSi podpira vlado glede tožilcev, čeprav o zadevi nima pojmaPodpredsednik Janševe vlade Matej Tonin ne ve niti tega, da sta se tudi na drugi poziv prijavila zgolj Tanja Frank Eler in Matej Oštir, s katerima se vlada oziroma bolje rečeno premier Janez Janša ni hotel seznaniti. Vir: RTV SLO, Twitter, posnetek zaslona

Janševa vlada se je odločila, da zadevo »evropski tožilci« pelje naprej tako, da jo s pritožbami in sklicevanjem na »neizvršljivost« sodbe Upravnega sodišča - premakne v nejasno prihodnost.

Matej Tonin je dokazal, da o zadevi, zaradi katere Slovenija ves čas dobiva kritike iz najvišjih ravni EU - nima pojma.

Vlada bi se namreč morala ali se seznaniti z imenovanjem dveh izbranih tožilcev (Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja), ali pa jima obrazložiti svojo negativno odločitev (česar ni naredila že prvič, zaradi česar je bila vladna odločitev razveljavljena), toda namesto tega je sklenila, da sodbe ne bo izvršila, češ da je ni mogoče izvršiti, ker naj bi bil postopek že končan z objavo novega poziva tožilcem k vložitvi kandidatur.

Toda pri tem je nov poziv - nezakonit.

Obrambe nevzdržnega stališča vlade pa se je pred kamerami nepripravljen lotil prvak NSi Matej Tonin.

 Na družbenih omrežjih se je namreč pojavil posnetek izjave prvaka NSi Mateja Tonina, s katero se je v petek osmešil, ko je pokazal svojo popolno nepoznavanje postopka izbire evropskih delegiranih tožilcev, in vdano zagovarjal nezakonito početje predsednika vlade Janeza Janše.

NSi in Matej Tonin namreč podpirata sklep vlade, da ne bo izvršila pravnomočno sodbo Upravnega sodišča, ki je razveljavilo nezakonit sklep vlade, s katerim je ta arbitrarno ustavila in razveljavila postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Na petkovi tiskovni konferenci je Tonin podprl sklep vlade z argumentom, da bi se lahko v nasprotnem primeru pritožili tisti tožilci, ki so se prijavili na postopek, a ne bi bili izbrani.

Toda ko so ga novinarji opomnili, da sta se tudi na drugi razpis prijavila le dva in to taista dva tožilca kot na prvega je nekaj trenutkov ostal – brez besed.

Gre še za enega v vrsti dokazov, da se Matej Tonin res ravna po reklamnem geslu VERJAMEM svoje stranke NSi in, namesto da bi uporabljal lastno glavo, koalicijskemu partnerju in predsedniku vlade Janezu Janši verjame na slepo.

»Jaz sem razumel, da so se na drugega prijavili štirje, ne na prvega,« je dejal Tonin, ki je tudi podpredsednik Janševe vlade in s tem dokazal, da o zadevi, zaradi katere Slovenija ves čas dobiva kritike iz najvišjih ravni EU - nima pojma in da zgolj izvršujejo tisto, kar mu ukazuje šef SDS in premier Janez Janša.

Potem se je poskusil »izmazati« iz neprijetne situacije z dodatnim »nakladanjem.«

»Ne vidim, kje bi bila težava, če bi zadevo upoštevali na način, da ni novih pravnih zapletov. Samo opozarjam, kaj pa, če se bo na novi razpis prijavil nekdo, ki bo potem ponovno pravno izpodbijal, da ni imel nekih možnosti in priložnosti,« je na glas razmišljal zmedeni Tonin.

To je hkrati podpredsednik sedanje vlade –, ki si kaj takšnega ne bi smel privoščiti.

Toda tudi ta Toninova izvajanja so brez osnove, saj je sodišče vladi že jasno razložilo, kaj mora narediti, to pa ni »ponovitev razpisa.«

Je pa seveda nenavadno, da Matej Tonin ne ve niti tega, da sta se tudi na drugi poziv prijavila zgolj Tanja Frank Eler in Matej Oštir, s katerima se vlada oziroma bolje rečeno premier Janez Janša ni hotel seznaniti.

In je zato vlada postopek - razveljavila.

Oba sta bila zakonito izbrana na prvem razpisu, na katerega so se sicer prijavili štirje kandidati.

Gre še za enega v vrsti dokazov, da se Matej Tonin res ravna po reklamnem geslu VERJAMEM svoje stranke NSi in, namesto da bi uporabljal lastno glavo, koalicijskemu partnerju in predsedniku vlade Janezu Janši verjame na slepo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek