REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Komunizem se vrača: Zakaj ima nova županja Gradca sliko Tita in Jovanke

Komunizem se vrača: Zakaj ima nova županja Gradca sliko Tita in JovankeNova županja Gradca: Jugoslavija in Marxove ideje so ji blizu. Vir: Posnetek zaslona, RTL

Komunistka Elke Kahr je skoraj ob koncu svoje politične kariere pomela konkurenco in postala nova županja Gradca.

Tako kot komunisti iz starih časov v svoji pisarni kadi, na mizi ima sliko Tita in Jovanke in povsem resno verjame v Marxove ideale.

Kar dve tretjini svoje plače daje revnim, doslej pa je pomagala 80.000 ljudem.

Njena številka mobilnega telefona je objavljena na plakatih, da bi jo občani lahko poklicali.

Plakatov v mestu sicer ni veliko, nahajajo se predvsem pred sedežem graških komunistov, kjer je tudi kulturni dom, več komunističnih društev, pa tudi vrtec.

Sedež njihove stranke je namreč odprt za vse. Tako kot mestna hiša, kjer ima Elke Kahr pisarno.

Vsak se zelo hitro lahko dogovori za sestanek z novo graško županjo in vstopi v pisarno, kjer tajnica ne preneha dogovarjati termine za sestanke z Elke Kahr – osebno, poroča hrvaška TV postaja RTL.

»Vedno sem enako počela, moja številka je nespremenjena od leta 2005, imam staro Nokio s tipkovnico in ne pametnega telefona, ampak tako delam že 16 let, se odzovem na vsak klic, če lahko, če ne morem takoj, potem vrnem klic, prav tako odgovorim na vsak sms. Seveda ne morem pomagati vsem, ampak jih vsaj poslušam, morda jim nekoliko dvignem moralo, da vedo, da je komu mar. Menim, da je to zelo pomembno,« je dejala Elke Kahr v ekskluzivnem intervjuju za RTL Direkt.

Nima, pravi, nič skupnega s Stalinom, toda Marxove ideje so ji blizu.

»Obstaja ena pesem Johna Lennona - Junak delavskega razreda  (‘Working class hero’), to je bila zame glavna motivacija, da ljudje, ne glede na to, od kod prihajajo, ne glede na to, ali gre za moškega ali žensko, imamo enake možnosti, ter da se moramo izogibati krivicam, ker obstajajo ljudje, ki imajo že od rojstva omejene šanse v življenju, njihove možnosti niso enake,« je pojasnila svoja stališča.

Tako kot komunisti iz starih časov v svoji pisarni kadi in ima na mizi sliko Tita in Jovanke. Vir: Posnetek zaslona, RTL

Prepričana je, da je bila Jugoslavija najbližje njenemu idealu.

»Te dni bom dopolnila 60 let in za Tita vem že od otroštva, že kot otrok sem bila večkrat v Jugoslaviji. Zame je ta država razpadla na najbolj žalosten način. Jasno, ni bilo vse popolno, toda Tito je bil okvir, ki je vse povezoval, zdi se mi, da v času Jugoslavije ni bilo tako pomembno, ali si Bosanec, Črnogorec, Hrvat, Slovenec, Srb, obstajal je okvir, ki je povezoval različne kulture, različne religije in to je ravno Titu uspelo storiti. Zame je bila od vseh nekdanjih socialističnih držav v tem delu Evrope Jugoslavija najbližje temu mojemu idealu,« je razkrila nova graška županja.

V politiko je vstopila pri 17 letih.

Avstrijska Komunistična partija je imela takrat 1,6-odstotno podporo, danes ima Elke 59 let, njena stranka pa je s skoraj 30 odstotki glasov popolnoma zmlela konkurenco.

Poudarja, da na naslednjih volitvah ne bo kandidirala, ker meni, da mora prepustiti prostor mlajšim naraščajem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek