REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odgovor Pekinga ZDA: »Kitajska mora biti pripravljena prva uporabiti jedrsko orožje!«

Odgovor Pekinga ZDA: »Kitajska mora biti pripravljena prva uporabiti jedrsko orožje!«DF-26. Vir: Twitter
Kitajska jedrska doktrina za razliko od ruske ali ameriške predvideva, da bi Kitajska jedrsko orožje lahko uporabila le, če bi bila napadena.

ZDA so z Avstralijo in Veliko Britanijo sklenile novo zavezništvo AUKUS, usmerjeno proti Kitajski.

Avstraliji naj bi zavezniške države omogočile pridobitev najmanj osmih jedrskih podmornic.

Zaradi tega dogovora je Avstralija preklicala več kot 60 milijard dolarjev vreden dogovor s Francijo o graditvi dieselskih podmornic.

Toda najbolj vznemirjeni so zaradi novega dogovora na Kitajskem.

Kitajska jedrska doktrina za razliko od ruske ali ameriške predvideva, da bi Kitajska jedrsko orožje lahko uporabila le, če bi bila napadena.

Toda obkoljevanje Kitajske sedaj spreminja tudi razmišljanja vodilnih v Pekingu.

Kitajska »mora biti pripravljena na prvo uporabo jedrskega orožja«, je na vse večjo prisotnost ZDA v regiji in strateško partnerstvo AUKUS poudaril visoki kitajski diplomat, poroča britanski Daily Mail.

Taktčni jedrski izstrelek
Taktčni jedrski izstrelek. Vir: Twitter

Nekdanji veleposlanik te države pri OZN Sha Zukang je na vrhu kitajskih strokovnjakov za jedrsko politiko povedal, da je čas, da se »preuči in natančno prilagodi« dolgoletna zaveza, da se bodo kitajske jedrske sile uporabljale le kot maščevanje, medtem ko »ZDA gradijo nova vojaška zavezništva in povečujejo svojo vojaško prisotnost v naši soseščini.«

Kitajska bi morala opustiti politiko obrambe »brez prve uporabe jedrskega orožja«, kar pomeni, da se lahko jedrska sredstva uporabijo samo za maščevanje z jedrskim orožjem napadene države, je dejal visoki diplomat.

Sha Zukang zatrjuje, da je to rezulltat novih zavezništev, kot je na primer AUKUS in da bi zato Peking moral »zavzeti bolj agresivno stališče.«

Ob tem je Kitajska v zadnjem času pričela tudi z veliko širitvijo svojih podzemeljskih silosov z najmanj 300 medcelinskimi raketami, ki lahko zadenejo tudi Združene države Amerike.

Kitajska nadaljuje tudi z razvojem manevrirnih raket, supersoničnih izstrelkov, jedrskih podmornic in strateških bombnikov in lovcev.

Po oceni ameriških strokovnjakov Kitajska že v tem trenutku prekaša ZDA glede moči mornarice, zelo kmalu pa bi premoč lahko dosegla tudi na področju vojaškega letalstva.

Silos z balistično jedrsko raketo ZDA
Silos z balistično jedrsko raketo ZDA. Vir: Twitter

Trenutna politika Pekinga, ki velja od šestdesetih let prejšnjega stoletja, je Kitajski dala »moralno premoč«, vendar »ni primerna« ... razen, če se pogajanja med Pekingom in Washingtonom končajo z dogovorom, da nobena stran ne bo prva uporabila jedrskega orožja, je dejal Zukang na srečanju v Pekingu.

Zukangovo opozorilo prihaja tudi po novem zavezništvu med ZDA, Indijo, Japonsko in Avstralijo - poimenovano Quad –, ki ga narekuje ameriški predsednik Joe Biden, ki je v soboto gostil prvi osebni vrh voditeljev.

Medtem ko štirje voditelji omenjene »četvorke« sodelujejo pri številnih varnostnih vprašanjih, je vse večja grožnja Kitajske na vrhu dnevnega reda.

V Pacifiku se medtem nadaljuje nova oboroževalna tekma med ZDA in Kitajsko, ki bi se lahko stopnjevala po podpisu novega obrambnega pakta z Ameriko in Avstralijo.

V njej sodelujeta tudi Rusija in Velika Britanija.

Kitajska je postala jedrska sila leta 1964 s prvim uspešnim preizkusom bombe, štiri leta kasneje pa je sprejela svojo politiko posedovanja jedrskega orožja »brez prve uporabe«.

DF-5B. Vir: Twitter

Vojaška doktrina Kitajske navaja, da Peking nikoli ne bo prvi uporabil jedrskega orožja v spopadu, ampak ga bo uporabil, če bo napaden.

Podobno politiko je Moskva izvajala med leti 1982 in 1993, nato pa jo je opustila zaradi strahu, da bi oslabljeno stanje njene vojske po razpadu Sovjetske zveze lahko spodbudilo Američane, da napadejo Rusijo.

Zato je Kremelj napovedal, da lahko v primeru napada tudi sam prvi uporabi jedrsko orožje.

ZDA so se zavezale, da nikoli ne bodo uporabile ali grozile z uporabo jedrskega orožja proti večini drugih držav, vključno z vsemi tistimi brez jedrskega orožja - vendar so iz te politike izvzele Kitajsko, Rusijo in Severno Korejo.

Globalna jedrska politika se hitro spreminja, saj se iztekajo številne pogodbe iz obdobja hladne vojne - zlasti novi sporazum START in pogodba o jedrskih silah srednjega dosega.

ZDA upajo, da bodo v nove pogobe vključili tudi Kitajsko.

Jedrsko orožje velikih sil
Jedrsko orožje velikih sil. Vir: Twitter

Zukang je v svojem govoru dejal, da je »le vprašanje časa«, kdaj se bo takšen sporazum morda sklenil, vendar pa bi moral biti Peking po njegovi oceni pripravljen zavzeti bolj agresivno stališče, dokler pogodb ne bo.

Kitajska je sredi velike nadgradnje svojih jedrskih sil in je v zadnjih letih razkrila naprednejše medcelinske balistične rakete (ICBM) in hiperzvočne jedrske rakete, za katere velja, da jih trenutni sistemi protiraketne obrambe ne morejo ustaviti.

Strokovnjaki menijo, da ima Peking okoli 320 jedrskih bojnih glav, ki jih je trenutno mogoče namestiti na te rakete, vendar pravkar zelo širi svoj jedrski arzenal.

Strokovnjaki menijo, da bo v prvem oporišču, blizu mesta Yumen, zgrajenih 120 silosov.

V drugem, v bližini mesta Hami, pa 110.

V bližini Jilantaija se gradi še ducat silosov, obnovili pa bodo tudi že doslej znane silose.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek