REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ko cepljeni niso dovolj cepljeni: Cepilna diskriminacija povzroča proteste v svetu

Ko cepljeni niso dovolj cepljeni: Cepilna diskriminacija povzroča proteste v svetuCepilni potni listi prinašajo diskriminacijo. Vir: Twitter

Že od začetka pandemije se državljani številnih držav soočajo s »cepilno diskriminacijo« v različnih oblikah.

Velikokrat ta dobi povsem absurdne oblike, ko tistim, ki so se cepili v določenih državah druge države ne priznajo statusa polno cepljenih, če so bili cepljeni v tujini, z »napačnimi« cepivi ali pa celo z istimi cepivi drugih proizvajalcev.

Zadnji in najbolj absurden primer prihaja iz Anglije, kjer angleška nova »covid pravila« potnike delijo na »polno cepljene« in tiste, ki morajo v 10-dnevno karanteno glede na to – od kod prihajajo.

Uradno naj bi nova pravila zgolj »poenostavila potovanja«, v resnici pa predstavljajo diskriminacijo potnikov iz Latinske Amerike, Afrike in jugovzhodne Azije pa tudi večjega dela jugovzhodne Evrope in članic Skupnosti neodvisnih držav.

V skladu z novimi pravili bodo potniki cepljeni z dvema odmerkoma cepiv Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna ali Janssen, ki so jih dobili v ZDA, Avstraliji, Novi Zelandiji, Južni Koreji ali državi članici EU ob prihodu v Veliko Britanijo smatrani za »popolnoma cepljene« in jim ne bo potrebno v desetdnevno karanteno.

Toda to ne velja za ljudi, cepljene z istimi cepivi v Afriki, Latinski Ameriki in vseh ostalih državah sveta in to celo v primerih, če so bili cepljeni s taistimi cepivi.

Za tiste, ki so bili cepljeni z nekimi drugimi cepivi, na primer s kitajskimi ali kubanskimi je ta diskriminacija kar dvojna, saj na Otoku očitno ne priznavajo ne njihovih cepiv, istočasno pa potnike diskriminirajo še po državah, iz katerih prihajajo.

In čeprav so »covid omejitve« v številnih družbah še vedno nujne, ti absurdni primeri rušijo zaupanje ljudi v utemeljenost ukrepov.

Ne samo tistih pogosto zelo absurdnih tudi na nacionalni ravni, pač pa tudi v primeru mednarodnih potovanj.

Vse to seveda sproža odzive.

V ponedeljek je na primer indijski politik Shashi Tharoor napovedal, da ne bo potoval v Anglijo iz protesta zaradi »žaljive« odločitve britanskih oblasti, da dvakrat cepljene Indijce ne smatrajo za »popolnoma cepljene«.

»Ne obstaja niti ena oseba, s katerimi sem o tem govoril, da zaradi tega ne bi bila jezna. Ljudje so ogorčeni,« je zadevo komentiral nek lainskoameriški diplomat.

»Le kako cepivo Pfizerja ali AstraZenece, ki se uporablja v Latinski Ameriki ne more biti dovolj, da bi nekomu dovolili vstop v državo? Preprosto ne vidim, kako je to lahko sprejemljivo. Ne morem pojasniti, kaj stoji za tem – razen, da ocenim, da je to zelo, zelo nepošteno,« je sklenil.

Slika cepiv Vir: Twitter, posnetek zaslona
Cepiva. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Na podoben način je eden od afriških diplomatov ocenil, da so ti »ukrepi diskriminatorni.«

Po njegovi oceni pa je še boolj nevarno sporočilo, ki ga na ta način dobiva javnost: »Po vsem svetu se borimo z odporom proti cepljenju. Obstaja cela vrsta lažnih novic. In če rečete, 'mi ne bomo sprejeli cepiv iz Afrike', s tem dajete težo tem teorijam. To bo ustvarlo situacijo, ki bo omogočila, da se pandemija podaljša.«

Ifeanyi Nsofor, zdravnik in vodilni svetovalec za javno zdravje v Nigeriji pa je dodal: »Velika Britanija je ena od največjih donatoric cepiv v programu Covax in sedaj pravijo, da ista cdepiva, ki so nam jih poslali, ne bodo obravnavana kot veljavna. To je diskriminacijsko in napačno.«

Drugi kritiki opozarjajo, da se za takšno obravnavo skrivajo ksenofobne in izključevalne politike.

Prizadeta bo tudi mednarodna skupnost.

V Glasgowu naj bi bila kmalu velika konferenca Cop26, toda številni znanstveniki se je zaradi novih omejitev - ne bodo mogli udeležiti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek