REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako Evropo vidijo Kitajci: Kitajska hokejska reprezentanca v »kužno Švedsko« vstopila kot na Mars

Kako Evropo vidijo Kitajci: Kitajska hokejska reprezentanca v »kužno Švedsko« vstopila kot na MarsPrestrašeni: Kitajska reprezentanca v Stockholmu. Vir: Twitter

»To ni šala. Nacionalna kitajska reprezentanca je pravkar prispela na Švedsko. Resno so prestrašeni, ker prihajajo v Covid deželo. Prav zanima me, kako se bodo oblekli za spopad na pokopališču ambicij, ko gre za obvladovanje pandemijo,« je zapisal eden od uporabnikov družbenih omrežij in delil sliko kitajske reprezentance, oblečene v popolno zaščitno opremo.

Nekateri so prepričani, da je kitajska reprezentanca oblečena tako samo »za kamere«, drugi pa menijo, da to ni res, ker je v enaki opravi kitajska reprezentanca prišla tudi v Veliko Britanijo.

Toda zapisovalec se moti.

Na pokopališču ambicij bo prav Švedska med tistimi, ki se bo lahko pohvalila z veliko večjim številom smrtnih žrtev (glede na število prebivalcev) kot Kitajska in mnoge druge azijske države.

Takoj zatem se je o tem na spletu seveda razvila živahna debata.

Nekateri so prepričani, da je kitajska reprezentanca oblečena tako samo »za kamere«, drugi pa menijo, da to ni res, ker je v enaki opravi kitajska reprezentanca prišla tudi v Veliko Britanijo.

Tretji pa opozarjajo, da je po zadnjih poročilih Azija iz zornega kota Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) glede pandemije vzorno opravila delo, medtem ko so evropske države tu med najslabšimi.

Azija je vse storila prav in uporabila znanje iz pandemije SARS-a, Zahod pa je ugibal napačno.

Najboljšo taktiko so znova izbrale azijsko-pacifične države.

Azijsko-pacifične države so pravočasno spoznale tudi, da se Sars-CoV-2 širi po zraku in prav tako, da je covid-19 istočasna bolezen več organov.

Švedska je v zadnjem času res dosegla veliko precepljenost, toda pred tem je v tekmi za doseganje »čredne imunosti« izgubila veliko življenj.

Po uspehu v boju proti pandemiji se nobena evropska država niti na daleč ne more primerjati s Kitajsko in drugimi državami JV Azije.

Iz tega zornega kota pa je kitajsko ravnanje - že bolj razumljivo. Edini, ki bi se res morali zamisliti, so odgovorni za takšno stanje po vsej Evropi.

Še več, resne analize kažejo, da so se države, ki so izvajale stroge ukrepe, uspele z distanciranjem in iskale stike dosegle boljše rezultate, kot države, ki so malce zapirale, nato odpirale in nato znova zapirale družbo in gospodarstva.

Švedska ima sedaj seveda res še nekaj tednov ugodno pandemijsko sliko brez smrtnih žrtev, toda na Švedskem so celo maske »demonizirane« in niti niso priporočene, virus pa se je tako dolgo lepo širil po državi, da je to pomenilo hitro evtanazijo za tisoče ljudi.

Kritiki švedske politike so preprosto zapisali, da je država številne starejše preprosto »vrgla pod avtobus.«

In glede na to se zdijo kitajska zaščitna oblačila nenavadna za Evropejce, vendar lepo kažejo, kako Evropo sedaj vidijo drugi, predvsem na Kitajskem, kjer so s cepljenjem in drastičnimi ukrepi povsod uspeli ustaviti širjenje pandemije.

Evropa je v očeh Kitajske očitno precej okuženo in za boj proti pandemiji nesposobno področje.

To pa se vidi tudi na zunaj – samo tujci na Švedskem nosijo maske, Švedi sami pa ne.

Iz tega zornega kota pa je skrajno previdno ravnanje članov kitajske reprezentance - že bolj razumljivo.

Edini, ki bi se res morali zamisliti, so odgovorni za klavrno stanje po vsej Evropi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek