REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»’Sum sramotitve slovenskega naroda’? A ta člen je dal v kazenski zakonik Stalin?«

»’Sum sramotitve slovenskega naroda’? A ta člen je dal v kazenski zakonik Stalin?«Kralja Pahor in Janša - po novi zakonodaji... Vir: Twitter

Zdi se, da je novica, da Pravosodno ministrstvo pripravlja prenovo kazenske zakonodaje tako, da bi se kaznivo dejanje grožnje po uradni dolžnosti začelo preganjati, če je ta izrečena »zoper koga od najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega,« švignila pod radarji medijev in strokovne javnosti.

Še posebej zato, ker slovensko pravosodno ministrstvo v obrazložitvi sporne spremembe, kot smo že pojasnili, navaja zgrešen primer nefunkcionalnega in neuporabnega danskega zakona, po katerem so lahko kaznovani vsi, ki žalijo predstavnike države z besedami in celo kretnjami.

Pravosodno ministrstvo istočano izenačuje tudi žalitve in druge grožnje - kar je seveda nedopustno.

S tem se skozi stranska vrata uvaja že pozabljeni delikt žalitve veličanstva.

Na dejstvo, da vladniki pripravljajo zakonodajo, ki vrača v življenje novodobno različico razvpitega člena 133, je ena od komentatork družbenega dogajanja na Slovenskem poskusila uganiti, kateri politik bi takšen člen sploh želel vriniti v že obstoječi kazenski zakonik.

»’Sum sramotitve slovenskega naroda’? A ta člen je dal v kazenski zakonik Stalin?« je radovedno vprašala.

O tem so nekateri mediji že bežno poročali, vendar pri tem niso bili pozorni na tisti del navedb ministrstva, v katerem fizične grožnje na ministrstvu za pravosodje po hitrem postopku izenačujejo z verbalnim deliktom.

Vir: Instagram račun predsednika Republike

Poglejmo zgornji primer: bi otožen zapis pod objavo predsednika Republike, češ da »govore na pomembnejših prireditvah pripravim vnaprej, pogosto pa tik pred nastopom dodam malo ‘melodije’, ki odraža moje čustveno doživljanje vsega tega. #speech #melody #pahor #president #presidentpahor #slovenia« - tožilstvo po uradni dolžnosit lahko jemalo kot napad na najvišjega predstavnika države?

V odgovor na fotografijo in zapisano besedilo izpod Pahorjevega peresa je namreč sledil naslednji zapis: »Komaj čakam(o), da se v ritmu melodije speljete v zgodovino. Samovšečen kvizling na egotripu niso lastnosti predsednika države, temveč « (besedilo se konča s podobico klovna).

Res je, da se Pahorja očitno nobena kritika ne dotakne, niti tista, ki mu je na dosegu nosa - napisana na njemu ljubem Instagram računu.

Toda nič ne de - namesto njega bi lahko v njegovem imenu grožnjo lahko začutil tožilec.

Bi lahko posmehljivi komentarji o drugih politikih iz vrst SDS (ali NSi ali SMC), ki trenutno kraljujejo v državi – več ne bili izraz ljudskega izročila in narodovega smisla za humor, ampak napad na njihove visokosti?

In bi se potemtakem začel lov in pregon nič hudega slutečega storilca (ali storilcev).

In to navkljub dejstvu, da mnogi – tudi v izginotju znaka za zavijanje desno pri rdeči luči – vidijo dokaz, da večini desna stran ni usojena.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek