REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dragici, edini povratnici v Đakovici prepovedali nakupe - hrane

Dragici, edini povratnici v Đakovici prepovedali nakupe - hraneDragica Gašić. Vir: Twitter

Pekovska obrt je zelo cenjena na Kosovu, številni peki iz albanskih pekovskih družin pa s svojimi izdelki vsak dan razveseljujejo tudi številne kupce v svojih pekarnah po vsem svetu.

Toda v Đakovici ostajajo vrata lokalne trgovine celo pri nakupih kruha za eno samo stranko – Srbkinjo Dragico Gašić, upokojenko, ki govori albansko in se tudi dobro razume s svojimi sosedi – zaprta.

Toda v Đakovici ostajajo vrata lokalne trgovine celo pri nakupih kruha za eno samo stranko – Srbkinjo Dragico Gašić, upokojenko, ki govori albansko in se tudi dobro razume s svojimi sosedi – zaprta.

Razlog?

Pritisk kosovskih Albancev v Đakovici, ki ji poskušajo na najrazličnejše načine dopovedati, da je nedobrodošla in da naj odide s Kosova – pa čeprav je tam delala skoraj tri desetletja, zasnovala družino, rodila otroke in vse do vojne leta 1999 živela brez sporov in težav s svojimi albanskimi sosedi.

Ko pa se je po 22 letih izgnanstva vrnila v svoje domovanje, se je začel odvijati klobčič nasilja.

Žalitve, grožnje, ropi in drugi pritiski so tako hudi, da jo mora spremljati policija, toda tudi to ji ne pomaga veliko.

Občina jo želi deložirati iz stanovanja, v katerem ima Dragica stanovanjsko pravico in trdi, da je to stanovanje sedaj last občine.

Zaradi njene trpke usode se je oglasila celo Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Dragica živi v mestu, ki spada pod jurisdikcijo tudi slovenskih enot KFOR-ja na Kosovu, toda ni videti, da bi bila Slovenska vojska pri takšnih primerih kakorkoli uporabna.

Dragica je tako pred nekaj dnevi, ko se je vrnila iz obiske sestre, našla zlomljeno ključavnico na vratih svojega stanovanja, ki so ga neznanci oropali. Ostale so le gole stene...

Kot pravi sama, jo poskušajo na ta način »zlomiti psihično, kajti ne morejo me ravno ustreliti na ulici.«

Vrata Dragice Gašić
Vlom: Vrata stanovanja Dragice Gašić. Vir: Twitter

»Jaz nikomur nisem naredila ničesar žalega, da me ne želijo videti, ker sem Srbkinja lahko razumem, morda pa imajo neke druge razloge. Sosedi mi niso storili nič žalega, toda napadajo me tisti iz okolice zgradbe in ne vem, kdo so,« je dejala.

Na praktičnem primeru  je pokazala, kako težko se je danes pripadnikom srbske manjšine, izgnancem s Kosova, vrniti na Kosovo.

»Jaz ne morem v trgovino, ne morem si kupiti kruha. To mi je prepovedano. Ko sem šla v trgovino mi je dekle za blagajno reklo: 'Ne morete več.' Rekla sem ji ‘mirdita’ (dober dan), ona pa odgovori: ‘Nuk mundesh me hi ma ne market’ (ne smete več kupovati v trgovini), vpašala sem jo: ‘pse?’ (zakaj), pa je odgovorila: ‘Ka thon shefi qashtu’ (rekel je šef). Odšla sem ven: ‘diten e mire, diten e mire’ (dober dan, dober dan)',« je pogovor obnovila Dragica.

Lastnik marketa, ki ni želel govoriti v kamero je dejal, da je Dragica na začetku kupovala hrano v njegovi trgovini, da pa je po nasprotovanju prebivalcev tega naselja odločil, da ji ne dovoli več, da bi v njegovi trgovini kupovala hrano.

Njeno vrnitev Albanci smatrajo za »provokacijo«, Dragica pa sporoča, da bo vztrajala pri odločitvi, da bo živela v Đakovici, pa čeprav bo to plačala z glavo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek