REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Zahod je bil nepravičen in zlonameren!«: iranski verski voditelj kritiziral pogajanja z ZDA

»Zahod je bil nepravičen in zlonameren!«: iranski verski voditelj kritiziral pogajanja z ZDAAli Hamnej. Vir: Twitter

Posledice enostranskega odstopa administracije (zdaj že nekdanjega) ameriškega predsednika Donalda Trumpa od sporazuma z Iranom se kažejo kot vse večja katastrofa.

Samo teden dni pred nastopom nove, bolj konservativne vlade v Teheranu je po neuspešnih posrednih pogovorih na Dunaju z ameriško delegacijo tudi verski voditelj Irana kritično ocenil dunajska pogajanja.

Gre za ponovna pogajanja o sporazumu iz leta 2015, doseženem med Iranom in šestimi državami (ZDA, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Kitajska in Rusija) od katerega so enostransko in brez razloga odstopile ZDA v času administracije Donalda Trumpa.

Američani pa so postavili pogoj. Pravijo takole: 'Če želite, da prekličemo sankcije, potem moramo v dogovor vključiti člen, ki bo določil, da se moramo v prihodnje pogajati v zvezi z nekaterimi zadevami.'

Teheran sedaj zahteva, da ZDA izpolnijo svoje obveznosti, pristopijo k sporazumu in ukinejo vse sankcije, da bi nato Iran pričel spoštovati svoj del sporazuma.

V Washingtonu pa si želijo sporazum razširiti z novimi zahtevami.

Ob nagovoru sedanje vlade in kabineta predsednika Rouhanija je ajatola Hamnej, najvišji verski voditelj v državi dejal, da je bil »Zahod nepravičen in zlonameren«.

Razkril je tudi, da Iran zahteva umik vseh sankcij za ponoven pristop k sporazumu.

In šele ko bodo vse sankcije razveljavljene, se bo Iran vrnil na bogatitev urana do stopnje 20 odstotkov.

Joe Biden in Hasan Rouhani  Vir: Twitter
Joe Biden in Hasan Rouhani. Vir: Twitter
Ajatola Hamnej: »Ob tej ameriški vladi je postalo jasno, da zaupanje do Zahoda ne deluje in da ne pomagajo ter da vas udarijo, kadarkoli le lahko in da, če kje ne udarijo, je to zato, ker ne morejo.«

»Američani pa so postavili pogoj. Pravijo takole: 'Če želite, da prekličemo sankcije, potem moramo v dogovor vključiti člen, ki bo določil, da se moramo v prihodnje pogajati v zvezi z nekaterimi zadevami. Če ne sprejmete tega člena, potem nimamo dogovor v sedanjem času'. In kaj je ta člen? Ta člen je pravzaprav povod za njihovo vmešavanje v prihodnje,« je dejal ajatola Hamnej.

»Zelo pomembna lekcija tega obdobja, ki naj ga prihodnje generacije uporabijo, je nezaupanje do Zahoda. Ob tej ameriški vladi je postalo jasno, da zaupanje do Zahoda ne deluje in da ne pomagajo ter da vas udarijo, kadarkoli le lahko in da, če kje ne udarijo, je to zato, ker ne morejo.«

Po njihovi oceni so »v teh pogajanjih Američani zadržali trdoglavo stališče in niso naredili niti enega koraka naprej.«

Zavrnil je tudi kakršenkoli dogovor, ki bi vključeval program iranskih balističnih raket ali odnosov v regiji.

»Če bi pozneje dejali, da se o tem ne moremo pogajati, ker nam to politika in stališče parlamenta prepovedujeta bodo pa rekli, da potemtakem nimamo dogovora, ker smo ga prekršili,« je ocenil.

»Če bi pozneje dejali, da se o tem ne moremo pogajati, ker nam to politika in stališče parlamenta prepovedujeta bodo pa rekli, da potemtakem nimamo dogovora, ker smo ga prekršili,« je opozoril.

Novi predsednik Irana bo 5. avgusta postal Ebrahim Raisi.

Ameriška delegacija ne pričakuje nadaljevanja pogajanj vse do septembra, toda ni povsem jasno, če bo do njih sploh prišlo.

ZDA medtem grozijo, da so se v Iranu »preračunali« in da jih čaka situacija »iz leta 2012 in ne 2019«, vse jasneje pa grozijo tudi s prepovedjo prodaje iranske nafte Kitajski.

NY Times pa ugotavlja, da Hamnej še vedno ni prepovedal pogajanj, kar bi lahko storil in da bo zato Iran kljub kritikam verjetno nadaljeval s pogajanji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek