REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Laži o cepivih: Ali lahko mRNA cepiva sprožijo prionsko ali Alzheimerjevo bolezen?

Laži o cepivih: Ali lahko mRNA cepiva sprožijo prionsko ali Alzheimerjevo bolezen?Ali cepljenje res sproža prionsko bolezen? Vir: Twitter

Slovenija se je, podobno kot večina članic EU, znašla pred resnim problemom. Cepiv je dovolj, toda cepljenje se upočasnjuje.

Tisti, ki so se želeli cepiti so se že cepili, tistih, ki se niso, pa je še vedno veliko.

In medtem ko vlada razmišlja celo o obveznem cepljenju ter deli finančna sredstva »promotorjem cepljenja«, ki so očitno nesposobni pri opravljanju svojih nalog, se po spletu širijo teorije zarot, zaradi katerih tudi povsem razumni ljudje odklanjajo cepiva.

Lažnih teorij je veliko, toda poglejmo samo nekaj zadnjih, ki te dni zaposlujejo skupine »anticepilcev«.

In medtem ko vlada razmišlja celo o obveznem cepljenju ter deli finančna sredstva »promotorjem cepljenja«, ki so očitno nesposobni pri opravljanju svojih nalog, se po spletu širijo teorije zarot, zaradi katerih tudi povsem razumni ljudje odklanjajo cepiva.

Ena od popularnih teorij je, da lahko cepiva na bazi mRNA sprožijo prionsko ali Alzheimerjevo bolezen.

»Cepljeni bodo imeli po začetku simptomov še dovolj razuma in moči, da bodo raztrgali vse zdravnike, politike in novinarje, ki so jih zavedli v samomor. Prof. Zwitterju sem že 16. aprila pisal za nevarnost prionske bolezni. Odgovoril mi je, da se bo omejil le na ivermektin in da svojega področja raziskovanja ne bo razširil na to. 3 mesece kasneje je zadeva več ali manj potrjena in za nas pomeni konec vseh časov. Prost spike protein se v telesu obnaša kot prion, po cepljenju jih kroži po telesu trilijone, tudi v možgane pridejo, kar se ne zgodi ob okužbi s C19. Reši nas lahko le odkritje čudežnega zdravila, ki pa prionsko bolezen lahko le ustavi, ne more pa je zavrteti nazaj in ozdraviti.«

Tako piše v enem od tovrstnih odbitih sporočil, ki te dni krožijo tudi po slovenskem delu spleta in opozarjajo ljudi pred »nevarnim cepljenjem«, ki bo ljudem možgane spremenilo v »spužvo.«

Podobne so tudi zgodbe o biološkem orožju, ki da se menda skriva ali v covidu-19 ali pa v cepivih.

Takšne vsebine so tudi drugje na spletu, kjer si ljudje že ogledujejo celo »prionske klobuke«, ki jih bodo nosili, ko se jim bodo možgani spremenili v kašomenda zaradi cepljenja.

Obstaja celo že spletna stran, kjer si je mogoče naročiti prionski klobuk.

»Raziskava dr. Classen in dr. Seneff: Pfizer mRNA cepivo lahko povzroči nevrološke bolezni, kot so Alzheimer, bolezen norih krav ali ALS paraliza,« propagira ta »raziskovalni članek«.

Omenjeni zmazek naj bi bil objavljen v reviji »Microbiology & Infectious Diseases« v peti izdaji leta 2021.

Alzheimerjeva bolezen - že pred 24 leti iste teorije...
Štiriindvajset let stare proticepilske trditve so zelo podobne - današnjim. Vir: Twitter

Vsi podatki imunologa, telefon in elektronska pošta kažejo, da gre na prvi pogled za »verodostojno« študijo.

Nato sledi biokemična latovščina, ki jo večina običajnih bralcev ne razume, vendar deluje zelo »učeno.«

Poglejmo samo povzetek te raziskave.

J.B Classen  Vir: Twitter
J.B. Classen, antivakserski imunolog. Vir: Twitter

»Razvoj nove tehnologije cepiv je v preteklosti imel težave. Sedanja cepiva za SARS-CoV-2 na osnovi RNK so bila odobrena v ZDA z dovoljenjem v izrednih razmerah brez obsežnega dolgoročnega preskušanja varnosti. V tem dokumentu je bilo cepivo Pfizer za COVID-19 ovrednoteno glede možnosti, da pri prejemnikih cepiva povzroči prionsko bolezen.

Nato sledi biokemična latovščina, ki jo večina običajnih bralcev ne razume, vendar deluje zelo »učeno.«

Analizirali so zaporedje RNK v cepivu in ciljno interakcijo proteinov beljakovinske bodice za možnost spremembe intraceličnih beljakovin TAR za vezavo RNK, beljakovin TDP-43 za vezavo DNK in beljakovin za vezavo FUS (Fused in Sarkoma) v svoje patološke prionske prilagoditve. Rezultati kažejo, da ima RNK iz cepiva specifična zaporedja, ki lahko povzročijo, da se beljakovine TDP-43 in FUS zložijo v svoje patološke prionske oblike. V sedanji analizi je bilo ugotovljenih skupno šestnajst ponovitev dvojic UG (ΨGΨG) in ugotovljenih je bilo nekaj dodatnih sekvenc z veliko UG (ΨG). Najdeni sta bili dve sekvenci GGΨA. Možno je tudi, da so navzoče potencialne G Quadruplex sekvence, a za potrditev le teh je potreben bolj dovršen računalniški program.

Nadalje, beljakovinska bodica, ki je ustvarjena s prevajanjem RNK iz cepiva, veže angiotenzin pretvarjajoči encim 2 (ACE2), encim, ki vsebuje cink. Ta interakcija ima možnost povečati znotrajcelični cink. Znano pa je, da cinkovi ioni povzročijo transformacijo beljakovine TDP-43 v njeno patološko prionsko konfiguracijo.

Ugotovljeno je bilo, da zlaganje beljakovin TDP-43 in FUS v njihove patološke prionske oblike povzroči ALS (amiotrofično lateralno sklerozo), degeneracijo sprednjega temporalnega režnja, Alzheimerjevo bolezen in druge nevrološke degenerativne bolezni.

Zaradi teh ugotovitev in dodatnih možnih tveganj avtor meni, da je bila regulativna odobritev cepiv za SARS COV-2 na osnovi RNK prezgodnja in da lahko to cepivo povzroči veliko več škode kot koristi,« piše v povzetku.

Anticepilska aktivistka, ki se izdaja za »novinarko«. Vir: Posnetek zaslona

V nadaljevanju avtor doda še nekaj podobnih opozoril, na primer, da »v medicini obstaja star pregovor, da je zdravilo lahko slabše od bolezni« in da to »velja tudi za cepiva« ter da je bila v zadnjih dveh desetletjih med nekaterimi znanstveniki prisotna »zaskrbljenost, da bi se lahko prioni uporabljali kot biološko orožje« ter »aktivirali vseprisotne znotraj celične molekule, da bi povzročile prionsko bolezen, vključno z Alzheimerjem, amiotrofično lateralno sklerozo (ALS) in druge nevrodegenerativne bolezni.«

Množica teorij zarot: »Mnogi naj bi opozorili, da je trenutna epidemija COVID-19 dejansko posledica napada biološkega orožja, ki so ga delno sprostili posamezniki iz vlade ZDA,« ker pa je napad antraksa leta 2001 v ZDA izviral iz Fort Detricka, objekta za biološko orožje vojske ZDA »je zelo verjetno, da zarotniki še vedno delujejo v vladi ZDA.«

Skrb pa vzbuja tudi dejstvo, da »te raziskave, ki bi jih lahko uporabili za razvoj biološkega orožja, financirajo zasebne organizacije, vključno s Fundacijo Billa in Melinde Gates in Ellison Medical Foundation brez nacionalnega/mednarodnega nadzora.«

Ob tem naj bi avtorji v beljakovinskih bodicah covid-19 »našli s prioni povezana zaporedja, katerih niso našli v sorodnih koronavirusih.«

Hkrati naj bi »mnogi opozorili, da je trenutna epidemija COVID-19 dejansko posledica napada biološkega orožja, ki so ga delno sprostili posamezniki iz vlade ZDA,« ker pa je napad antraksa leta 2001 v ZDA izviral iz Fort Detricka, objekta za biološko orožje vojske ZDA »je zelo verjetno, da zarotniki še vedno delujejo v vladi ZDA.«

Skratka, najprej bi bilo potrebno ujeti »zarotnike«, saj se »sicer napadi nikoli ne bodo prenehali«, »odobritev cepiva, z uporabo nove RNK tehnologije brez obsežnih testiranj« pa je »izredno nevarna«, kajti »cepivo je lahko biološko orožje in še bolj nevarno od prvotne okužbe.«

Si je upal postaviti po robu neumnostim, ki jih širijo proticepilci: dr. David H. Gorski, kirurg onkolog na Barbara Ann Karmanos inštitutu za rakasta obolenja in profesor na državni univerzi Wayne. Vir: Twitter

Opisani cvetober trditev je samo eden mnogih primerov iz nabora najbolj odbitih teorij zarot.

Teorija antivakserskega imunologa J. Barta Classena, da cepiva mRNA povzročajo demenco, Alzheimerjevo ali prionsko bolezen zagotovo ne drži.

Na slovenskem delu spleta jih je še več.

Težava je, da takšne teorije zarot praviloma nimajo svojih konkretnih odgovorov, pač pa preprosto še naprej »visijo« na spletu, mesece in leta in še naprej zavajajo ljudi.

Ki se zato ne cepijo.

Konkreten odgovor na omenjeni članek pa je, na primer, že februarja letos napisal dr. David H. Gorski, kirurg onkolog na Barbara Ann Karmanos inštitutu za rakasta obolenja in profesor na državni univerzi Wayne.

Doslej ni bil preveden, zato ga bomo predstavili bolj podrobno.

V začetku svojega odgovora na zlagane trditve sejalcev teorij zarot dr. Gorski jasno zatrdi, da teorija antivakserskega imunologa J. Barta Classena, da cepiva mRNA povzročajo demenco, Alzheimerjevo ali prionsko bolezen zagotovo ne drži in da gre za »špekulacijo, utemeljeno na visoko neutemeljeni biologiji.«

Dr. Gorski takoj spomni tudi na dejstvo, da gre za teorijo, ki je v bistvu zelo stara in da gre v novejših navedbah za neke vrste predelavo zelo stare proticepilske teorije, po kateri petkratno cepljenje proti gripi desetkrat poveča možnost Alzheimerjeve bolezni, ki jo je začel širiti ameriški proticepilski »Nacionalni cepilni informacijski center« že leta 1997.

Temeljila je na izsledkih dr. Hugha Fudenberga, ki je trdil, da bolezni nastajajo zaradi aluminija in živega srebra v cepivih. Ponavljati jo je začel dr. Chris Shaw okoli leta 2004.

Koronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega
Koronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega. Vir: Twitter

Toda v resnici je Hugh Fudenberg sodelavec anticepilskega doktorja Andrewa Wakefielda, ki je zaradi znanstvene zlorabe podatkov v svoji »študiji« o povezavi MMR cepiv z avtizmom že izgubil zdravniško licenco.

Dr. Fudenberg se je lotil nenavadnih eksperimentov z zdravljenjem avtizma, zaradi katerih je prav tako že izgubil status zdravnika.

Dr. Fudenberg se je prav tako lotil nenavadnih eksperimentov z zdravljenjem avtizma, zaradi katerih je prav tako izgubil status zdravnika.

Novembra 1995 ga je medicinska zbornica Južne Karoline obsodila zaradi »nepoštenega, neetičnega ali neprofesionalnega obnašanja« ter kaznovala z globo 10.000 dolarjev.

Pozneje je ustanovil neprofitno »raziskovalno«  organizacijo, ki je svetovala pacientom in v resnici prodajala dvomljiva zdravila za avtizem.

Fudenberg je zdravila izdeloval tako, da je okužil miši z ošpicami, ekstrahiral bele krvničke, ki jih je iniciral v breje koze, podojil mleko koz po tem, ko so povrgle, ter spremenil to mleko v tablete za zdravljenje avtističnih otrok.

Temelj teorije je bila trditev, da cepivo povzroča avtizem, čeprav za to ni bilo dokazov, celo obratno, obstajajo dokazi, da cepivo proti gripi ščiti živčni sistem.

Vse to je zelo podobno sedanjim trditvam o nenormalnem obnašanju »prionov« v možganih tako, da se v človeku zaradi napačnega »zvijanja« možganskih celic razvije bolezen Creutzfeldt-Jakob, v živalih pa BSE ali bolezen norih krav.

Vir: Twitter

Prioni naj bi kot napačno oblikovani proteini to svojo sposobnost prenašali naprej, vse dokler se možgani ne bi začeli zmanjševati in postali podobni »spužvi.«

Proticepilci trdijo, da se cepiva izdelujejo iz »fetalnega kravjega seruma«, ki lahko vsebuje »prionsko kontaminacijo«.

Takšna kontaminacija pa nikoli ni bila dokazana. Ob bolezni norih krav se je pojavilo le vprašanje o tem, ali bi to bilo potencialno mogoče in ameriška agencija FDA je leta 2010 o tem opravila znanstveno razpravo.

Kot pa zapiše leta 2010 v svojem priročniku o cepivih dr. Gary S. Marshall, je takšna kontaminacija bila vedno »le teoretična«, saj so matematični modeli pokazali, da tudi po izbruhu bolezni norih krav v Veliki Britaniji cepiva narejena iz tega seruma niso mogla vplivati na razvoj bolezni, ob tem pa so serumi tudi izjemno strogo filtrirani.

Transmisija okvarjenih prionov bi bila možna le z neposrednim injiciranjem ali s hranjenjem z možgani obolelih živali.

Ob tem kri fetusov ne prenaša prionov, prenos na fetuse pa prav tako nikoli ni bil zabeležen.

Transmisija okvarjenih prionov bi bila možna le z neposrednim injiciranjem ali s hranjenjem z možgani obolelih živali.

Toliko o proticepilski predzgodovini.

Glede samega članka Classena pa dr. Gorki najprej ugotavlja, da je objavljen v časniku, ki ni v informacijski bazi PubMed, kar zelo verjetno dokazuje, da gre za publikacijo, ki je »predatorska« in se napaja z nedokazanimi trditvami.

Classen ob tem zavajajoče piše članek, kakor da bi bil raziskovalni dokument, »s hipotezo, eksperimentalnim pristopom, rezultati in sklepi,« ne da bi seveda svoj članek sploh utemeljil na resničnem empiričnem delu.

Dr. Gorki takoj opozori tudi na dejstvo, da se Classen sklicuje na vir, ki pa govori o »RNA povezujočih proteinih« in ne »mRNA proteinih.«

Chen Wei
Chen Wei. Vir: Posnetek zaslona

»Zato lahko že takoj vidimo, da je Classenov temelj za trditev, da cepivo zoper covid-19 lahko sproži prionsko bolezen zelo slaboten, kajti sklicuje se na ravnanje RNA proteinov, nato pa trdi, da lahko cepivo, ki vsebuje samo nanodelce lipidov in mRNA, sproži bolezen. Le kako lahko neredi kaj takšnega?«, se sprašuje dr. Gorki.

Zato je tudi sporni sklep, da je »ocenil potencial preoblikovanja TDP-43 in FUS v njihove priponske oblike, ki sprožajo bolezen« - brez temelja, ker Classen ne pojasni, kaj sploh dokazuje njegovo trditev.

Povedano po domače – v istem stavku meša mRNA in RNA, hruške in jabolka, kar pa seveda neuki bralci niti ne opazijo.

Povedano po domače – v istem stavku meša mRNA in RNA, hruške in jabolka, kar pa seveda neuki bralci niti ne opazijo.

Prav tako ne pojasni, kako je »analiziral« protein v obliki »igle« in nikjer ne pojasni, kako lahko DNA sekvence teh igel sprožijo preoblikovanje proteinov TDP-43 in FUS.

Prav tako v spornem članku ni metodologije in ne kontrolne skupine, ki bi lahko dokazala, da se je zgodila sprememba.

Namesto tega se avtor loti »neutemeljenega navajanja«, pri katerem se sklicuje na vire – ki ga demantirajo!

»Dejstvo je, da nekatere od raziskav, na katere se sklicuje Classen, da namreč lahko mRNA in cepivo Pfizerja zoper covid-19 vplivajo na proteine TDP-43 in FUS tako, da postanejo prioni, dokazujejo, da je to preprosto nemogoče pojasnjuje dr. Gorki.

Proteini  Vir:Twitter
Proteini. Vir: Twitter

Ne nazadnje tudi Classen priznava, da se TDP-43 in FUS nahajata v nukleotidu celice. Toda cepivo Pfizer/BioNTech sploh nikoli ne prodre do nukleotida in zato ne more – vplivati na nič.

Na enak način so zato povsem neutemeljene trditve, da lahko mRNA cepiva »reprogramirajo našo DNK«, saj tega preprosto ne morejo storiti.

»Kar imamo tukaj, je zato cel kup špekulacij in trditev, utemeljenih na neki obskurni povezavi, postavljeni na nepojasnjeno metodologijo, ki ni nikjer pojasnjena do točke, kot bi jo resnični molekularni biolog ali bioinformatik zahteval za utemeljitev,« pojasnjuje dr. Gorki.

Classen preprosto ignorira, da cepivo ostane v citoplazmi in da zato sploh ne more vplivati na nukleotide celic, prav na tem pa utemeljuje vse svoje nedokazane sklepe, ki so dobesedno »privlečeni za lase.«

Tudi Classen namreč priznava, da se TDP-43 in FUS nahajata v nukleotidu celice. Toda cepivo Pfizer/BioNTech sploh nikoli ne prodre do nukleotida in zato ne more – vplivati na nič.

Podobne so Classeonve trditve, da ACE2 encim vsebuje »molekule cinka« in ima potencial, da »sprosti molekulo cinka« kar je »ion, ki lahko sproži, da se TDP- 43 patološko transformira v prion.«

»Prvič se za ACE2 poveže cinkov ion, ne pa molekula. T. i. dr. Classen bi se res moral prav naučiti temeljne kemične terminologije, če želi, da ga jemljejo resno. Drugič, trditev, da bo protein igle nekako vplival na to, da se bo z ACE2 sprostil cink, ki bo TDP-43 spremenil v prione, je popolna špekulacija. Da bi razumeli, kako brez temelja je vse skupaj se je znova potrebno spomniti samo na to, da je ACE2 receptor na površini celice, TDP-43 pa protein v nukleusu celice. Oba proteina tako sploh nista v istem delu celice…«

Vse skupaj ni tako nenevarno. Teorije tega neverodostojnega anticepilca so se pojavile celo na blogu Jožeta P. Damijana.

Na koncu se velja vprašati, kdo je torej omenjeni J. Bart Classen, ki ga častijo trume slovenskih anticepilcev?

Danes vemo, da gre za fanatičnega nasprotnika cepljenja, ki je podpiral gorečega »antivakserja« Roberta F. Kennedyja, Jr. ob neutemeljenih trditvah, da so cepiva kriva za epidemijo debelosti.

Pogosto ga citira Sharyl Attkisson, anticepilska aktivistka, ki se izdaja za »novinarko«.

Kako se koronavirus prilepi na celico
Kako se koronavirus prilepi na celico. Vir: Twitter

Classen ima tudi spletno stran Vaccines.net, ki uradno »ni proti cepljenju«, si pa prizadeva za »promocijo zdravja« in za širjenje zavajajočih »informacij o kroničnih učinkih cepiv« ter »bolj varno cepljenje«.

Vse skupaj ni tako nenevarno. Teorije tega neverodostojnega anticepilca so se pojavile celo na blogu Jožeta P. Damijana.

Vendar takoj zatem na svoji spletni strani navede notorne neresnice, na primer, da cepiva povzročajo veliko število kroničnih bolezni, vključno z avtizmom, diabetesom, prekomerno težo, metaboličnim sindromom, pa tudi avtoimune bolezni, alergije, astmo, rak in zalivski sindrom.

»Z drugimi besedami, 'Nisem proti cepivom, toda verjamem, da cepiva povzročajo vse bolezni pod Soncem in so bolj tvegana od infektivnih bolezni,'« se iz njegovega stališča ponorčuje dr. Gorki.

Vse skupaj pa seveda zelo koristi njegovemu podjetju »Classen Imunoterapije«.

Na njegovi spletni strani pa je celo jasno zapisano, da je covid-19 najverjetneje »biološko orožje«, ki povzroča tudi prionsko in Alzheimerjevo bolezen – brez najmanjših dokazov.

Neutemeljen članek, na nekaj straneh, ki ne dokazuje ničesar, povzročil pa je že ogromno gorja in škode. Vir: Twitter

Na koncu pa dr. Gorski že napoveduje, kaj bodo »antivakserji« razširjali v prihodnje.

Takoj ko bodo namreč cepiva zoper covid-19 odobrena za otroke bodo, če je verjeti njihovi »predzgodovini«, trdili, da povzročajo avtizem.

Vsemu temu bi se morali polemično zoperstavljati tudi slovenski epidemiologi in zdravniki.

Toda vse kaže, da jih je zelo veliko, ki raje celo širijo »antivaksersko« lažno propagando.

Na njegovi spletni strani pa je celo jasno zapisano, da je covid-19 najverjetneje 'biološko orožje' - brez najmanjših dokazov. Še posebej žalostno je, da so na to propagando »padli« nekateri zelo razumni in načitani slovenski intelektualci.

Še posebej žalostno je, da so na to propagando »padli« tudi nekateri zelo razumni in načitani slovenski intelektualci.

In ni nenavadno, da je potem del prebivalstva zmeden in neodločen, ko gre za cepljenje.

Država pa problem ignorira, nato pa posega po represiji (Janša zahteva obvezno cepljenje!).

Promocijo cepljenja pa hkrati zaupa »kalibrom«, kot sta Edvard Kadić in Jelko Kacin.

To je seveda recept za jesensko katastrofo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek