REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Orbán je jezen na EU: »To je legaliziran huliganizem!«

Orbán je jezen na EU: »To je legaliziran huliganizem!«Von der Leynova in Orbán. Vir: Twitter

Madžarski premier Viktor Orbán je v petek na državnem radiu odziv Evropske komisije zoper madžarski »zakon o prepovedi LGBT propagande« označil za »legalizirani huliganizem.«

Orbán se je odzval potem, ko je Evropska komisija proti Madžarski sprožila sodni postopek in zatrdila, da nov zakon, ki prepoveduje spodbujanje homoseksualnosti, diskriminira posameznike LGBT skupnosti.

Orbán je stališče Bruslja ocenil kot »sramotno« in izjavil, da je postopek Evropske komisije zoper njegovo vlado enak »legaliziranemu huliganiznu.«

V obrambo ukrepov svoje vlade je znova potrdil, da bo aktivistom LGBT prepovedano »marširati gor in dol« ali vzpodbujati in izvajati »spolno propagando« v šolah.

Težava tega spora je, da so tako v Evropski komisiji kot na Madžarskem in Poljskem prepričani, da imajo prav in da imajo v rokah tudi »boljše karte«.

Če bo pravni postopek EU uspešen, bi lahko bila ogrožena finančna sredstva, dodeljena za okrevanje Madžarske po pandemiji sprejeta istočasno s proračunom Unije.

V začetku julija so poslanci v odboru za proračunski nadzor parlamenta EU namreč pozvali k ustavitvi plačil Madžarski zaradi »hudih kršitev načel pravne države«, pri čemer so zaskrbljeni zaradi diskriminacije proti LGBT.

Orbán in LGBT skupnost
LGBT skupnost in Orbán. Vir: Twitter

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je zaskrbljena zaradi nove zakonodaje na Madžarskem pa je dejanja Budimpešte označila za »sramoto«, ki »posega v naše vrednote in identiteto.«

Težava tega spora je, da so tako v Evropski komisiji kot na Madžarskem in Poljskem prepričani, da imajo prav in da imajo v rokah tudi »boljše karte«.

Ostale članice namreč ne morejo izgnati Madžarske ali Poljske, ki je ustanovila več kot sto »con brez LGBT« iz EU, razen če se ne bi sami izključili. To pa ni verjetno, ker članstvo v EU podpira 87 odstotkov Poljakov in okoli 48 odstotkov Madžarov.

V primeru sodbe sodišča EU pa Poljski in Madžarski sledijo tudi finančne kazni, če ne bosta spremenili zakonodaje.

Evropska komisija ob tem ne more odvzeti glasovalnih pravic eni članici EU, če je podpira vsaj še ena članica.

Odločitev o tem mora biti namreč soglasna.

Ob tem lahko Poljska in Madžarska s svojim »vetom« onemogočita sprejem vseh obsežnih programov, ki jih EU nujno potrebuje.

Toda postopek za ugotavljanje kršitev Komisiji omogoča, da ukrepa zaradi morebitnih kršitev zakonodaje EU, pojavljajo pa se tudi ideje o posebnih pogodbah med članicami, s katerimi bi zaobšle kršilke in jih s tem dejansko odrezale od vseh pomembnih odločitev.

Sedaj pa sledijo najprej uradno obvestilo o postopku, v primeru sodbe sodišča EU pa tudi finančne kazni, če Madžarka (in Poljska) ne bosta spremenili zakonodaje.

Skratka, Viktor Orbán se, če je res prepričan, da ima Madžarska glede zakonodaje LGBT prav in ji EU nič ne more - le nekoliko preveč jezi na Evropsko unijo.

Morda pa počasi spoznava, da Evropska komisija ne bo samo lajala, pač pa prej ali slej tudi grizla...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek