REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nadškof Stres: »Današnji protesti so zgrajeni na laži.« »Ja, na laži predsednika vlade!«

Nadškof Stres: »Današnji protesti so zgrajeni na laži.« »Ja, na laži predsednika vlade!«Janez Janša v parlamentu. Vir: Posnetek zaslona, RTV SLO

Ob zadnjih petkovih protestih so se znova razvnele razprave o njihovi upravičenosti.

Oglasil se je tudi upokojeni nadškof Anton Stres ter rektor Katoliškega inštituta in protestnikom očital, da se udeležujejo protestov, ki so »zgrajeni na laži.«

Franci Kek se je s Stresom hitro strinjal, z enim samim dodatkom –, da gre za laž predsednika vlade.

Na kaj natančno je mislil pa je postalo jasno tedaj, ko je predsednik vlade protestnike, zraven pa še opozicijo v znani maniri znova obtožil kršenja epidemioloških ukrepov in širjenja bolezni, nato pa jih vse skupaj - poslal v Venezuelo.

Vendar s tem ni ravno izpričal strpnosti in pripravljenosti na skupno miroljubno koeksistenco z ljudmi drugačnega prepričanja, kar je sicer odlika pravih demokratov.

Pri tem pa ne smemo pozabiti, da tudi Anton Stres goji določeno vrsto nestrpnosti - do 7. člena ustave.

S svojim vpletanjem v politiko zato ta člen ustave Stres še posebej rad krši.

Vse skupaj je bilo še posebej nerodno zato, ker je enak, netoleranten odnos do demonstrantov pokazala tudi policija, saj je prostor pred parlamentom izjemno širokopotezno ogradila in s tem, očitno preveč ambicioznim »brisanim prostorom« demonstrantom dejansko odvzela prostor za demonstracije.

Zato so se protestniki nato po Čopovi odpravili na Slovensko cesto do križišča s Celovško, Bleiweisovo in Gosposvetsko cesto, kjer so ustanovili nov Trg republike.

In kot je opazil Ciril Brajer, so policisti s svojo potezo in neupravičeno blokado Trga republike pravzaprav sami ogrožali javni red in mir in s tem protestnike, ki niso želeli konfliktov s policijo, sami usmerili na ceste in med avtomobile.

Vse to pa je bilo izrečeno ob največjih demonstracijah v zgodovini Slovenije, štirikrat večjih od tistih v podporo Janši leta 1988.

Kdo je torej na strani laži in kdo na strani resnice?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek