REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turkmenistanski predsednik uradnikom in direktorjem večjih zasebnih podjetij po smrti svojega očeta zaukazal britje glav

Turkmenistanski predsednik uradnikom in direktorjem večjih zasebnih podjetij po smrti svojega očeta zaukazal britje glavTurkmenistanski predsednik, ki so ga zahodni mediji oklicali za tirana. Vir: Twitter

Turkmenistanski predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov je po smrti svojega očeta višjim državnim uradnikom, ministrom in direktorjem velikih zasebnih podjetij ukazal, da si pobrijejo glave in na glavi naslednjih 40 dni, v znak žalovanja za njegovim očetom, nosijo tradicionalno turkmenistansko pokrivalo.

Turkmenistanski predsednik Gurbanguli je leta 2015 obiskal tudi Slovenijo.

Ženske v državnih službah morajo nositi žalne rute.

Sam se je na nekaj uradnih državnih dogodkih v zadnjem času pojavil v črnem avtomobilu, čeprav je pred tem za državo naročal le bele avtomobile.

Njegov oče Mialikguli Berdimukhamedov je bil upokojeni policijski polkovnik in na različnih visokih položajih v državi v času obstoja Sovjetske zveze. Umrl je 18. aprila, star 88 let.

Takoj po smrti očeta predsednika države ni bilo videti v javnosti sedem dni, tako da je zamudil tudi svečanosti ob nacionalnem prazniku konj 23. aprila.

Ceremonije je tedaj vodil predsednikov sin Serdar, ki ima položaj namestnika predsednika vlade.

Vlada istočasno v državnih podjetjih zbira denar za plačilo stroškov različnih ceremonij ob smrti očeta predsednika države.

Ženske v državnih službah morajo nositi žalne rute.

Gurbanguli tako doma kot po svetu slovi kot ekscentrični avtokrat, ki se rad postavlja v javnosti.

Svojemu najljubšemu psu je na primer posvetil - spomenik. In to kakšen: šest metrov visok zlat kip psa pasme alabai so postavili v stanovanjski soseski v turkmenistanski prestolnici Aškabad, kjer večinoma bivajo javni uslužbenci.

Kip je opremljen tudi z LED-zaslonom, na katerem prikazujejo to pasmo, ob njegovi predstavitvi javnosti pa se je odvila slovesnost z bogatim programom. 

Pes, ki je turkmenistanska različica srednjeazijskega ovčarja, spada med nacionalno dediščino, voditelj Gurbanguli Berdimuhamedov pa ga je postavil za spodbujanje občutka nacionalnega ponosa, pes pa sicer velja za njegovo najljubšo pasmo.

Denar za zlat kip so po poročanju medijev prispevale tamkajšnje banke, ni pa znano, koliko je stal.

Turkmenistanski predsednik Gurbanguli, ki ga spremljajo številne afere, ki zadevajo korupcijo in nepotizem, je leta 2015 obiskal tudi Slovenijo.

Tedaj se je od 13. maja leta 2015 mudil na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji na povabilo predsednika države Boruta Pahorja.

Predsednika Turkmenistana in Slovenije  Vir: Urad PRS
Predsednika Turkmenistana in Slovenije. Vir: Urad PRS

Predsednik Borut Pahor je visokega gosta sprejel na Brdu pri Kranju, kjer je bilo nato podpisanih tudi več meddržavnih sporazumov.

Predsednika Turkmenistana in Slovenije sta ob tej priložnosti sprejela izjavo o okrepljenem sodelovanju med državama, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Z Berdimuhamedovom se je tedaj srečal tudi tedanji predsednik vlade Miro Cerar, nato pa je turkmenistanski predsednik obiskal še podjetje Iskratel v Kranju.

Šlo je za povratni obisk po uradnem obisku slovenskega predsednika v tej »z naravnimi viri bogati srednjeazijski državi z dobrimi petimi milijoni prebivalcev julija lani,« so tedaj poročali slovenski mediji.

Pahorja je takrat spremljala tudi številčna gospodarska delegacija.

Blagovna menjava med državama je sicer skromna, se pa iz leta v leto povečuje.

Leta 2013 je znašala 13 milijonov evrov, leta 2014 pa se je v prvih desetih mesecih povečala za več kot 100 odstotkov in je znašala 25 milijonov evrov.

Berdimuhamedov si, podobno kot njegov predhodnik Saparmurat Nijazov, neutrudno gradi kult osebnosti.

Državo vodi od leta 2006, vlada pa eni najbolj izoliranih držav na svetu.

Na volitvah leta 2017 je prejel 97 odstotka vseh glasov. 

Čeprav ustava zagotavlja svobodo tiska in združevanja, praktično te svobode ni.

Vlada ima popoln nadzor nad vsemi domačimi mediji.

Ustava zagotavlja svobodo veroizpovedi.

V praksi pa vlada pod taktirko Gurbangulija budno spremlja vse oblike verskega izražanja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek