REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Usodna napaka: Janša Slovence kot nekoč Švabić v Filadelfijo poslal v Venezuelo, sledili so brutalni odgovori!

Usodna napaka: Janša Slovence kot nekoč Švabić v Filadelfijo poslal v Venezuelo, sledili so brutalni odgovori!Janša in njegov politični mentor. Foto: Igor Mekina, Insajder.com

Tistega davnega vročega poletja in jeseni 1988 se je marsikaj dogajalo. V državi je vrelo.

Politične razprtije med vodstvi republik in pokrajin so bile na vrhuncu.

Nekatere je odnesel val t. i. »antibirokratske revolucije.«

In potem je prišel 19. novembra istega leta največji miting v Beogradu na Ušću, ob sotočju Save in Donave, kjer je Mihajlo Švabić, tedaj predsednik zvezne borčevske organizacije (SUBNOR) med drugim izgovoril razvpit stavek s katerim je grozil Slovencem, češ da naj gredo v Filadelfijo ali pa v avstrijski Gradec, če jim kaj ni po volji v skupni državi.

Tako se je »zgodilo ljudstvo« v Srbiji, v Sloveniji pa so prav te besede sprožile prav obraten učinek in v veliki meri pripomogle k razpadu države.

»Čakajte, kakšno je to razumevanje naroda. Ali nas zanima ozemlje, ne pa ljudje?« se je kritično do potez tedanje oblasti vprašala srbska političarka Latinka Perović.

Švabiću pa je takoj odgovoril tedanji predsednik slovenskega predsedstva, Janez Stanovnik: »Odkar obstajamo, smo tukaj, nihče nas ne bo podil nikamor!«

In res je bilo tako.

Dve leti pozneje se je Slovenija odločila za neodvisnost in junija pred 30. leti je sledila razglasitev neodvisnosti.

Od tedaj je bila v slovenščino sprejeta, kot nas poduči pravopisna komisija, tudi poslovenjena beseda Filadelfija (Sicer Philadelphia in glavno mesto ameriške zvezne države Pensilvanija), »predvsem zaradi slovenske diaspore, malo pa tudi zato, ker je tja 'nezadovoljne' Slovence iz Jugoslavije pošiljal srbski politik Mihajlo Švabić na beograjskih mitingih resnice

Od kje jemlje to oholost, da si lasti vso državo in celo veliko večino ljudi, ki se ne strinjajo z njim, preko 70 odstotkov državljank in državljanov pošilja v izgnanstvo?

In res je ironično in tragikomično, da se je več kot 30 let pozneje vse skupaj - ponovilo.

Le da tokrat tiste Slovence, ki protestirajo proti njegovi vladi in nedemokratičnim ter nezakonitim dejanjem pošilja ne v Filadelfijo, pač pa v Venezuelo kar - Janez Janša osebno.

Odgovori na družbenih omrežjih, ki so sledili tej Janševi domislici pa so bili pogosto brutalno ostri, zajedljivi, včasih pa tudi pikri.

Pri tem pa ne smemo zgrešiti bistva tega »pošiljanja.«

Švabić je svoje neumne besede izrekel zato, ker je bil nacionalist, ki ga interesi drugih narodov niso zanimali.

Janša je Švabiću, s katerim verjetno ne želi imeti prav nič skupnega, pravzaprav zelo podoben.

In tudi Janša je svoje besede izrekel po podobnem kopitu, le da je tokrat iz države pošiljal v tujino vse, ki so idejni nasprotniki njegove vlade.

Ki torej predvsem niso verniki njegove stranke in ne delijo njegovih pogledov na zgodovino, sedanjost ali prihodnost.

Pri tem pa je Janša Švabiću, s katerim verjetno ne želi imeti prav nič skupnega, pravzaprav zelo podoben.

Ne smemo namreč pozabiti na dolgo vrsto tistih, ki jih je kot goreč nacionalist in populist v tej državi že pred aktualnimi protestniki, ki jih sedaj meče in pošilja iz države, na podoben in še hujši način pošiljal iz države že takoj po prevzemu oblasti leta 1991.

Janša se je takoj, ko je postal obrambni minister, najprej spravil na najbolj ranljive in najbolj nemočne tarče – častnike JLA in njihove družine.

Janša se je namreč takoj, ko je postal obrambni minister, najprej spravil na najbolj ranljive in najbolj nemočne tarče – častnike JLA in njihove družine.

Njegovo obrambno ministrstvo jih je ovajalo, jim preprečevalo vstop v državo, stike med člani družine, jih deložiralo iz njihovih stanovanj, kradlo njihove zakonite pokojnine in jih izganjalo iz Slovenije.

Sledili so pregoni izbrisanih, za katere je bila odgovorna vsa Demosova vlada.

Ljudem so nezakonito jemali veljavne osebne dokumente in jih uničevali, jim preprečevali delo, jih zalezovali na ulicah, nato pa razdirali družine in »izbrisane« celo z ustnimi odločbami pošiljali preko meje.

Za to so bili tedaj v veliki meri najbolj odgovorni Lojze Peterle, Janez Janša in Igor Bavčar.

Ob nedavnem slavnostnem govoru, ki ga je imel Igor Bavčar tako, da je prišel na proslavo iz zapora ni omenil nič od tega, prav tako se zaradi svojih zgrešenih ravnanj ni opravičil svojim žrtvam.

Janez Janša in Lojze Peterle prav tako nikoli nista pokazala niti trohice obžalovanja za usode ljudi, ki sta jim uničila življenje.

In tako se je sedaj krog sklenil – tisti, ki so najprej iz Slovenije pošiljali skoraj vse »južnjake«, oficirje, manjšine, Rome in druge, ki jim niso bili po volji, sedaj po vzoru srbskih nacionalistov, zoper katere so se menda borili, iz neodvisne Slovenije – pošiljajo v prekomorske dežele vse svoje politične nasprotnike.

Začeli so s šovinizmom in nacionalizmom ter pregonom pripadnikov drugih narodov, nadaljujejo pa s pregonom lastnega naroda.

V čem je potemtakem Janez Janša boljši od razvpitega Mihajla Švabića?

V čem je potemtakem Janez Janša boljši od razvpitega Mihajla Švabića?

Prav v ničemer.

Pravzaprav je še slabši.

Kajti Švabić je samo grozil, Janša in njegovi pajdaši pa so resnično nahujskali policijo zoper lastne ljudi, jih pretepali, na krut in nestrpen način vladali prebivalcem, ob tem pa državi še izjemno škodili, ko so jo razglasili za malikovalko in podpornico izraelske okupacije palestinskih ozemelj.

Janez Stanovnik
Janez Stanovnik. Vir: Twitter

Še prej pa so seveda že v času pandemije nezakonito omejevali pravice ljudi, jih diskriminirali in z opustitvijo svojih dolžnosti povzročili več kot 4000 smrtnih žrtev v državi – in to večinoma starostnikov.

S tem gerontocidom pa se je Janševa vlada celo hvalila, češ, »poglejte, koliko sob za starostnike imamo nenadoma prostih v DSO-jih!«

Res, s tem, česar se pametni sramuje se norec hvali!

Vir: Twitter, posentek zaslona

Najbolj nenavadno je seveda to, da Janša sploh ne razume, kaj je s svojim spornim tvitom naredil.

Pa vendar je tako preprosto: ne, ljudi, ki živijo tukaj nimaš prav nobene pravice pošiljati nikamor. Janez Janša ni lastnik te lepe dežele, ki se ji reče Slovenija. Ni samo njegova, je tudi naša.

Domislica z Venezuelo se mu je verjetno zdela celo zabavna, sicer pa je pošiljanje iz države vseh, s katerimi se ne strinjajo, ustaljena pogovorna praksa prav med člani SDS.

Toda v resnici je s tem naredil najhujšo napako.

Švabić je to spoznal prepozno in tudi Janši se bo pričelo svitati, ko bo vlak sprememb že odpeljal.

Pa vendar je tako preprosto: ne, ljudi, ki živijo tukaj nimaš prav nobene pravice pošiljati nikamor. Janez Janša ni lastnik te lepe dežele, ki se ji reče Slovenija.

Ni samo njegova, je tudi naša.

Janša bi rad imel ozemlje, očiščeno ljudi, ki mu nasprotujejo.

Janša in prvorazredni
Janša in prvorazredni. Vir: Twitter

Zanima ga torej ozemlje in vladati nad ozemljem, ne pa služenje ljudem.

Toda – le kdo je on, da si lahko domišlja kaj takšnega?

Od kje jemlje to oholost, da si lasti vso državo in celo veliko večino ljudi, ki se ne strinjajo z njim, preko 70 odstotkov državljank in državljanov - pošilja v izgnanstvo?

Zanima ga torej ozemlje in vladati nad ozemljem, ne pa služenje ljudem... Krog je sklenjen. Isti, ki so najprej iz Slovenije pošiljali »južnjake«, oficirje in manjšine sedaj pošiljajo v prekomorske dežele svoje politične nasprotnike. Začeli so s šovinizmom do drugih narodov, nadaljujejo pa s pregonom lastnega naroda.

To je resnično vprašanje za dobre psihologe, ki jih v Sloveniji zelo manjka.

Ne glede na njihovo diagnozo pa je Janši mogoče odgovoriti samo na en način.

Z besedami Janeza Stanovnika, predsednika, ki nikogar ni podil nikamor: »Odkar obstajamo, smo tukaj, nihče nas ne bo podil nikamor!«

Ampak to je morda nekoliko preveč zapleteno sporočilo za predsednika vlade, ki ima rad kratke tvite in slogane.

Morda bo zato bolje razumel tudi naše sporočilo v obliki pesnitve Zlatana Čordića, najprej »izbrisanega« in nato ponovno »vpisanega« v razvid kulturnih delavcev.

Čordić je zelo eksplicitno sporočilo namenil molčečemu predsedniku države Borutu Pahorju na protestu dne 28. maja.

Toda glede »pošiljanja v Venezuelo« si povsem enako sporočila zagotovo zasluži tudi predsednik vlade Janez Janša.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek