REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Primitivni nomadi so naredili izjemno natančno astronomsko uro: So prišli z Oriona?

Primitivni nomadi so naredili izjemno natančno astronomsko uro: So prišli z Oriona?Razdalja med kamni in lokacije megalitov so povsem usklajene z nekaterimi zvezdami. Vir: Wikipedia
Kaj jih je medtem opravilom pritegnilo, da naredijo prvo, izjemno natančno astronomsko uro - arheologi še vedno ne morejo dognati.

V zahodni egipčanski puščavi, nedaleč od Abu Simbela, je pred 7.500 leti pogosto deževalo in okoli jezera so se zbirala nomadska neolitska plemena, ki so s seboj pripeljala žejne črede udomačenih živali.

Kaj jih je medtem opravilom pritegnilo, da naredijo prvo, izjemno natančno astronomsko uro - arheologi še vedno ne morejo dognati.

Nomadsko ljudstvo, ki je živelo na območju nižine Nabta Playa v Nubijski puščavi, ki leži približno 800 kilometrov južno od današnje prestolnice Egipta, Kaira, se je nenadoma začelo organizirati v skupnost, kakršne še ni bilo na svetu.

Čeravno tam ni piramid, kraj kljub temu že pol stoletja vznemirja arheologe, saj sredi peščenih sipin stojijo v pomenljive vzorce postavljeni starodavni megaliti, ki kažejo na to, da so imela tam živeča pastirska ljudstva astronomsko znanje že veliko pred vzponom staroegipčanske civilizacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cult of Weird (@cultofweird)

Najdišče so povsem po naključju leta 1974 odkrili ameriški znanstveniki s Fredom Wendorfom na čelu med vožnjo v dolino Nila, ko so med postankom na tleh opazili črepinje lončevine.

Pari večjih megalitov v krogu namreč tvorijo črto, ki točno kaže smer, od koder vzide Sonce na dan solsticija.

Nabta Playa danes ni naseljena, a nekje pred 130.000 leti se je tamkajšnje podnebje nekoliko spremenilo in dalo tlom več padavin.

Postopno se je razbohotila savana, po kateri so romali antilope, gazele, žirafe in bivoli, obilje vode pa je privabilo tudi ljudi.

Arheološke najdbe kažejo, da so se prve človeške naselbine tamkaj pojavile nekje med deset in osem tisočletji pred našim štetjem.

Sčasoma so se naučili graditi trajnejše, kamnite stavbe, vasi, ki so sledile načrtovanim vzorcem; izdelovali so in krasili lončene posode, za sodobno civilizacijo pa je presunljivo dejstvo, da so bili ti pastirji strastni matematiki in precej dobri astronomi.

To dokazujejo megaliti, različno veliki kamni iz peščenjaka, ki jih najdemo v tamkajšnji kotanji v obliki kamnitega kroga, vrsti ploščatih kamnitih struktur in petih vrstnih razvrstitev kamnov.

Krog, ki v premeru meri le polpeti meter, je nekakšen prazgodovinski koledar, ki je kazal čas poletnega solsticija, ko je dan najdaljši.

Pari večjih megalitov v krogu namreč tvorijo črto, ki točno kaže smer, od koder vzide Sonce na dan solsticija. Dva kamna, obrnjena proti severu, prikazujeta poletni solsticij, tj. deževno dobo.

Šest kamnov je razporejeno v dve vrsti, so dvignjeni proti Soncu, več kamnov pa proti vzhodu in zahodu.

To še ni vse, kalifornijski astrofizik Thomas G. Brophy meni, da usmeritev kamnov k jugu ponazarja položaje zvezd ozvezdja Orion v različnih obdobjih na nebu. Ti različni postavitvi zvezd naj bi odražali gibanje nebesnih teles.

Drugi kamni predstavljajo Orionovo glavo in ramena, trdi Brophy.

Prikaz ozvezdja Orion ne bi bilo morda nič posebnega, če zemljevid, narejen v puščavi, ne bi bil iz leta 4800 do 16500 pred našim štetjem.

Brophy v isti sapi trdi, da drugi kamni tvorijo zemljevid Siriusa.

Veliki kosi tvorijo koledarski krog in so tudi poravnani s tema dvema ozvezdjema. Prepričan je, da ta krog predstavlja tudi Rimsko cesto.

Brophy je z Grahamom Hancockom napisal knjigo, v kateri sta predstavila pogumno teorijo, da je najdišče dokaz, da gre za drugo, nezemeljsko inteligenco.

Razdalja med kamni in lokacije megalitov so povsem usklajeni z nekaterimi zvezdami. Vir: Wikipedia
Raziskovalci v egiptovskem najdišču vidijo starejšega brata slavnega angleškega Stonehengea.

Dokaz za to vidijo v kamnih, ki so najdeni v puščavi in predstavljajo kartirano nebo z ozvezdji in Rimsko cesto.

Obstajajo tudi druge razlage, kot sta profesorjev Melvilla in Wendorfa, ki se strinjata, da južno poravnani megaliti res predstavljajo Orion, vendar za k severu poravnane megalite domnevajo, da ponazarjajo Arktur, najsvetlejšo zvezdo v ozvezdju Volarja, četrto najsvetlejšo zvezdo nočnega neba in najsvetlejšo na severni nebesni polobli. Za druge kamne pa sklepata, da gre za Sirius (Sirij) in Alfa Kentavro.

Z Brophyjem se ne strinjata le glede časa, ko so nomadi razvrstili in položili megalite.

V enem pa so enotni - raziskovalci v egiptovskem najdišču vidijo starejšega brata slavnega angleškega Stonehengea.

Raziskovalci z univerze v Koloradu menijo, da so starodavna ljudstva ta konec sveta najprej uporabljala kot obredno središče, kamor so se stekali ljudje z različnih okoliških območij.

Veliko ostankov živalskih kosti kaže na to, da so božanstvom žrtvovali teleta in jagenjčke, potem pa jih pokopali v grobnice, obložene z glino.

Največja in najstarejša grobnica je bogata z ostanki drobnice in drugih živali. Strop grobnice je prekrit s tamarisom, vse žrtve pa so obrnjene proti zahodu.

Približno okoli leta 4800 pred našim štetjem so tam postavili prvi kamniti krog, med letoma 4500 in 3600 pred Kristusom pa so znotraj tega nastale še bolj kompleksne megalitske strukture, ki so odslikavale lege zvezd Sirij, Arktur in Alfe Kentavra ter ozvezdja Orion.

Naravnost neverjetno je, ko dojamemo, da je kamniti krog vsaj tisočletje starejši od tistega bolj znanega v Stonehengeu, ki so ga postavili leta 2600 pred našim štetjem.

S kamni so natančno določili solsticij.

Danes je to območje znano tudi kot Dolina žrtev, saj je bilo najdenih na desetine blokov apnenca, ki so videti kot grobnica.

S kamni so natančno določili solsticij.

Toda da so določili vse te zapletene postavitve, je zahtevalo veliko opazovanja nočnega neba in gibanja zvezd, veliko truda pa so morali vložiti tudi v to, da so kamne, nekatere visoke tudi več kot dva metra in pol, privlekli iz pol kilometra oddaljenega nahajališča.

Zemljevid: Nabta Playa, nekoč. Vir: Wikipedia

Nekaj pa je pri item najdišču gotovo - nomadsko ljudstvo Nabta Playa se je razprišlo po delti Nila vse do severnega Egipta, nato pa so področje sčasoma obvladali stari Egipčani.

Razgledani nomadi pa so svoje matematično znanje prenašali na prihodnje generacije, ki so še naprej gradile svoja dognanja o zvezdah, tudi pri gradnji piramid.

Tri velike piramide v Gizi so denimo poravnane z ozvezdjem sedmih zvezd, razporejenih v štirikotnik z nizom treh zvezd na sredini. Tem trem zvezdam pravimo Orionov pas.

Nedaleč od Nabta Playe se nahaja pokopališče Gebel Ramlah, ki seže v čas okoli leta 4400 pred našim štetjem, grobovi pa so razporejeni v krogu, po vzorcu megalitov.

Toda okoli leta 2800 pred našim štetjem je podnebje spet začelo kazati zobe, drug za drugim so se vrstila obdobja brez kančka dežja in območje Nabta Playa se je počasi, a zanesljivo spet začelo spreminjati v negostoljubno puščavo, kakršna je danes.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek