REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janševo vsebinsko prazno zanikanje potrdilo resničnost navedb, da so mu v Franciji preprečili javni nastop

Janševo vsebinsko prazno zanikanje potrdilo resničnost navedb, da so mu v Franciji preprečili javni nastopOsornemu Janši se je prepir z Verhofstadtom vrnil kot bumerang. Vir: Twitter
Če bi imel Janša bolj kredibilne dokaze za to, da zanika pisanje Politica, bi jih zagotovo uporabil.

Janševo zanikanje informacije, da sopredsedujoči izvršnega odbora Konference o prihodnosti Evrope Guy Verhofstadt ni želel, da bi na njen uvodni dogodek povabili predsednika slovenske vlade Janeza Janšo kaže, da so te informacije – očitno resnične.

»Svet EU v vodstvu konference predstavlja predsednik vlade države, ki predseduje. Do konca junija je to predsednik vlade Portugalske Antonio Costa. Od 1. julija 2021 predseduje Slovenija in sopredsedujoči konference o prihodnosti EU skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem bo Janez Janša. Guy nima nobenega vpliva na to,« je zapisal Janez Janša.

Toda – kaj je pravzaprav demantiral?

V resnici nič.

Za utemeljeno izpodbijanje navedb uglednega bruseljskega portala Politico bi morali biti predstavljeni veliko bolj konkretni dokazi.

Kar je zapisal Janez Janša je sicer res, toda to v ničemer ne izpodbija zgodbe, ki jo je sprožil novinar Politica.

V provladnih medijih v Sloveniji so trdili, da je šlo za trditve, ki so bile najprej »izvožene« iz Slovenije (preko Twitterja in profila Mr. No na družbenih omrežjih), da bi jih nato slovenski mediji predstavili kot »tuje«, toda dopisnik Politica Jack Parrock je imel očitno svoj vir v Bruslju in se ni skliceval na slovenske vire, zato ta zgodba ne drži.

Očitno je tudi pri tem šlo zgolj za vladni »spin.«

Janševo navidezno »zanikanje« zgodbe, da mu je bil preprečen nastop pa v resnici ne zanika ničesar, saj je v Politicu novinar trdil, da Janši niso omogočili, da nastopi kot slavnostni govornik v uvodu konference o Evropi in ne, da bo od 1. julija predsedujoči te konference ter da je sedaj predsedujoči portugalski predsednik vlade.

To so dejstva, ki jih Janša navaja, kakor da bi z njimi nekaj izpodbijal, čeprav v resnici niso v nasprotju z navedbami Politica in zato ne izpodbijajo prvotnih navedb tega medija.

Če bi imel Janša bolj kredibilne dokaze za to, da zanika pisanje Politica, bi jih zagotovo uporabil.

Tako pa je v svojo obrambo navedel samo dejstva o formalnem delovanju konference o prihodnosti Evrope, izognil pa se je bistvenemu vprašanju – določanju govornikov na tem dogodku, na katerem nato ni sodeloval.

Slovenski premier Janez Janša je namreč želel nastopiti kot slavnostni govornik v uvodu konference o prihodnosti Evrope, a mu je to preprečil belgijski politik Guy Verhofstadt, ki ga je Janša marca okrcal, češ da ni več vodja kolonialne sile in s tem zelo užalil ne samo njega, pač pa tudi vse Belgijce.

To so bruseljskemu novinarju Jacku Parrocku, ki med drugim piše tudi za Politico, zatrdili diplomatski viri.

Vse to kaže, da ima Janševa že na daleč znana prepirljivost že konkretne slabe posledice za Slovenijo tudi na zunanjepolitičnem področju.

Po navedbah diplomatskih virov v Evropski uniji je slovenski premier zadnji teden na vse pretege poskušal doseči, da bi bil eden izmed govornikov v uvodu konference o prihodnosti Evrope.

Janševa ekipa je po informacijah Parrocka ves teden telefonarila po Evropi, da bi Janša vendarle lahko spregovoril na konferenci, ki se je simbolično začela na nedeljski praznik Evrope, ki na ta dan obeležuje dan zmage nad nacizmom in fašizmom.

Janez Janša je želel nastopiti kot slavnostni govornik v uvodu konference o prihodnosti Evrope, a mu je to preprečil belgijski politik Guy Verhofstadt, ki ga je Janša marca okrcal, češ da ni več vodja kolonialne sile in s tem zelo užalil ne samo njega, pač pa tudi vse Belgijce. Vir: Twitter

Državni sekretar Gašper Dovžan pa je nato poskusil vse to znova zanikati s trditvijo, da »vabila voditeljem niso bila izdana« in da bi, če bi se slovenski premier želel udeležiti te slovesnosti, bile »francoske pristojne službe na to pripravljene in bi se tega dogodka, če bi mu obveznosti to dopuščale, tudi lahko udeležil.«

To je sicer res, toda tudi Dovžan ni istočasno dejal, da bi se lahko Janša kar sam udeležil dogodka kot govornik.

Vrstni red govornikov določa organizator in Janša očitno ni bil izbran.

Dovžanovo zanikanje je zato zelo podobno Janševemu – gre za retorično figuro, za navidezno zanikanje, ki pa v resnici ne zanika ničesar, čeprav verjetno lahko zavede del publike.

Niti pri francoskem predsedniku menda niso želeli, da bi se tema Janševe udeležbe na slovesnosti v Strasbourgu odpirala na delovnem kosilu, ki ga je imel slovenski premier pri Emmanuelu Macronu 29. aprila v Elizejski palači.

Vse skupaj pa se je začelo zato, ker je Verhofstadta slovenski premier pred dvema mesecema žaljivo napadel prek Twitterja, ker je vplivni evroposlanec iz Belgije opozoril na Janševe napade na svobodo medijev.

»Pomiri se, Guy Verhofstadt. Nisi več vodja kolonialne sile. Slovenija pa tudi ni Kongo,« ga je užalil aktualni slovenski premier.

Zaradi tega so bili nanj jezni tudi mnogi komentatorji v Belgiji.

»Slovenci glede svojih interesov odločamo sami, ne Guy Verhofstadt. Ki se arogantno obnaša kot lažni deležnik evropskih vrednot. Nehajte biti pokroviteljski. Posvetite se svojim slabim volilnim rezultatom doma. Najprej si morate zaslužiti zaupanje lastnih volivcev. Nato pa predavajte vsem drugim,« je nato še dodal Janša.

Vse to pa je Janša zapisal le zato, ker je Guy Verhofstadt vprašal, »ali bosta Evropska komisija in Svet EU ukrepala, preden bo Slovenija prevzela predsedovanje EU in postala tretja protidemokratska ovira po Poljski in Madžarski

Verhofstadta je namreč zmotil Janšev odziv na članek avstrijskega časnika Kleine Zeitung z naslovom Poziv evropskemu »Svetu modrecev« – Pohod Janeza Janše proti slovenskim medijem.

Kako Kleine Zeitung vidi Janeza Janšo
Kako avstrijski Kleine Zeitung vidi Janeza Janšo. Vir: Twitter

Slovenski premier je namreč časnik iz Avstrije obtožil - laganja.

Liberalec Verhofstadt je eden od zelo izkušenih evropskih politikov.

Je tudi nekdanji belgijski premier in dolgoletni evropski poslanec.

In očitno ima Belgijec Verhofstadt znotraj EU precej večjo težo od Janše in njegove »ekipe«, ki lahko računa le še na diplomatsko pomoč že tako oslabljene višegrajske »četvorke«, v kateri sta dve državi, zaveznici Slovenije Poljska in Madžarska, pod stalnim pritiskom in drobnogledom organov EU.

Vse to pa je zelo slabo za Slovenijo.

Po katastrofalnem polomu Janše, ki je za zmago na predsedniških volitvah najprej čestital Donaldu Trumpu, zaradi česar Slovenija še vedno nima ameriškega veleposlanika na svojih tleh (in je vprašanje, kdaj bo sploh prispel) Janša tudi s takšnimi prepiri še dodatno znižuje ugled Slovenije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek