REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»V Franciji se kuha državljanska vojna in vi to veste!« Novo pismo francoskih častnikov razgrelo javnost

»V Franciji se kuha državljanska vojna in vi to veste!« Novo pismo francoskih častnikov razgrelo javnostEmmanuel Macron so sooča z nezadovoljstvom v vrhu armade. Vir: Twitter

Skupina pripadnikov francoske vojske je v odprtem pismu posvarila predsednika Francije Emmanuela Macrona, da je zaradi popuščanja islamizmu na kocki preživetje Francije.

Če izbruhne državljanska vojna, bo vojska ohranjala red na lastnih tleh … v Franciji tli državljanska vojna in to dobro veste.

V konservativni reviji Valeurs Actuelles objavljeno pismo odraža podoben ton kot minuli mesec objavljeno pismo v isti reviji, ki je prav tako svarilo pred tlenjem državljanskega konflikta.

»Ne gre za podaljševanje vaših mandatov ali osvajanje novih. Gre za preživetje naše države, preživetje vaše države,« navajajo v pismu, ki je naslovljeno na Macrona, ministre in poslance.

»Če izbruhne državljanska vojna, bo vojska ohranjala red na lastnih tleh … v Franciji tli državljanska vojna in to dobro veste,« so med drugim zapisali.

Macronu očitajo, da je naredil »preveč koncesij islamizmu« v sami Franciji, medtem ko državna vojska preliva kri v boju proti radikalnim islamistom »v Afganistanu, Maliju, Centralnoafriški republiki in drugje.«

Pismo prihaja v razgretem političnem ozračju v državi pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto, na katerih za glavno izzivalko aktualnega predsednika Macrona velja voditeljica skrajne desnice Marine Le Pen.

Koliko ljudi stoji za novim pismom in kakšen je njihov čin v francoski armadi, ni jasno, je pa pismo v nasprotju s predhodnim - odprto za podpise javnosti.

Do zgodnjih jutranjih ur jih se je glede na podatke na spletni strani revije zbralo več kot 100.000.

Delovali naj bi tudi v varnostnih operacijah v Franciji, ki so potekale po nizu terorističnih napadov leta 2015.

Kot opažajo, je za nekatere etnično-verske skupnosti Francija zgolj »predmet sarkazma, prezira ali celo sovraštva.«

Macron in francoski vojaki Vir: Twitter
Macron in francoski vojaki. Vir: Twitter
Strahopetnost, zavajanje, perverznost: To ni naša vizija hierarhije.

Nekateri od podpisnikov so namreč sodelovali tudi v operaciji Sentinelle, ki je bila sprožena po terorističnih napadih na satiričen časopis Charlie Hebdo leta 2015 in so bili priče temu, da so nekatere »ento-religiozne skupine popolnoma ločene od ostanka države.«

»Mi smo to, kar v časnikih opisujejo kot generacija v ognju. Možje in dekleta iz vseh rodov vojske in činov, različnih mnenj, ki pa vsi ljubimo našo državo. To je naša edina zaveza. In medtem ko po zakonu ne smemo izražati lastnih mnenj z odkritim obrazom je za nas enako nemogoče, da bi ostali tiho so zapisali v pismu.

»Da se visoke častnike vojske sili, da se izpostavljajo, nato pa se jih jezno sankcionira, če napišejo karkoli drugega razen poročil o spopadih mora biti prav perverzno,« so zapisali.

»Strahopetnost, zavajanje, perverznost: To ni naša vizija hierarhije. Prav nasprotno, armada je, že sama po sebi, mesto, na katerem govorimo resnico, saj izpostavljamo lastna življenja,« piše v pismu.

Rumeni jopiči - protesti v Franciji, november, december 2018
Rumeni jopiči - protesti v Franciji, november, december 2018. Vir: Twitter

Že prvo pismo, ki ga je podpisalo nekaj vojaških častnikov in približno 25 upokojenih generalov je v Franciji sprožilo burne odzive, drugo pismo pa so po lastnih besedah podpisovali mlajši častniki, aktivni vojaki francoske vojske, ki so tudi aktivni udeleženci v bojih v zadnjih letih.

Premier Jean Castex je pismo označil za nesprejemljivo vmešavanje, vrh vojske pa je napovedal ukrepanje proti sodelujočim.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek