REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zavržno: Janševa vlada namesto slovenskih simbolov promovira »kastriranega mačka«, državni SiOL pa to zagovarja

Zavržno: Janševa vlada namesto slovenskih simbolov promovira »kastriranega mačka«, državni SiOL pa to zagovarjaNeslovenski 'črni panter.' Vir: Twitter

Odločitev vladnega UKOM pod taktirko Uroša Urbanije, da z nabavo manšetnih gumbov v obliki »karantanskega« oziroma črnega panterja promovira Slovenijo v času predsedovanja EU je sprožila resne kritike zgodovinarjev, pa tudi negodovanje javnosti.

Nato so vladna trobila poskusila ubraniti odločitev vlade in UKOM z objavljanjem dolgih litanij o tem, kako naj bi bil ta grb »povezan s slovensko zgodovino.«

Zadnji, patetični poskus v tej smeri je objavljen na straneh vladnega portala SiOL, financiranega z denarjem davkoplačevalcev, spisal pa ga je Aleš Žužek.

Poskus argumentacije gre, če dolgovezenje nekoliko skrajšamo, nekako takole: Krempljastega panterja, ki bruha ogenj (ogenj naj bi bil Sveti duh, ki ga bruha črni panter oziroma Kristus, običajno pa na zmaje oziroma na hudiča, kot nas podučuje avtor) so uporabljali grofje Spanheimi, ki so vladali v Sloveniji.

In ker je eden od njih nekega viteza pred turnirjem nagovoril celo v nekakšni slovenščini to morda pomeni, da je bil celo - Slovenec.

In to že okoli leta 1200, ko Slovencev sploh še ni bilo!

In ker so Spanheimi širili svoje ozemlje okoli Kostanjevice na Krki, so tudi povečevali slovensko narodnostno ozemlje.

In zato je to lep simbol, »povezan z zgodovino Slovenije«, skratka, simbol, ki ga lahko upravičeno izberemo za promoviraje Slovenije.

Vse skupaj bi bilo smešno, če ne bi bilo tragikomično.

Problem Janševe vlade je, da je, kot kaže sporno naročilo za manšetne gumbe, črnega krempljastega panterja izrecno povezovala (češ da gre za grb Karantanije) s kneževino Karantanijo, ki je kratek čas obstajala nekaj stoletij pred tem.

V času te kneževine pa takega simbola - niso poznali.

Po opisani logiki branilcev izbire simbola črnega panterja bi lahko izbrali za promoviranje Slovenije katerikoli simbol, ki je bil povezan s Slovenijo, pa čeprav je šlo za simbole tujih, neslovenskih gospodarjev, ki so slovensko ljudstvo zgolj podjarmljali in izkoriščali.

Manšetni gumbi - povpraševanje UKOM-a
Manšetni gumbi - povpraševanje UKOM-a.
Vse to je seveda narobe in zavržno ter diši po poskusih nasilnega predrugačenja narodne zavesti in zgodovine.

Namesto teh simbolov raznih grofov in drugih izkoriščevalcev v današnji Sloveniji bi po isti logiki res lahko država promovirala tudi »kljukaste križe«, saj se pojavljajo, skupaj s črnim panterjem, na grbih organizacij folksdojčerjev, ki so živeli v Sloveniji, da ne govorimo o tem, da je bila Slovenija v času druge svetovne vojne (sicer samo deloma, ker je bila razkosana na tri dele) tudi del velikega Tretjega rajha, ki se je širil proti vzhodu.

Do leta 1943, ko se je širjenje pri Stalingradu nenadoma končalo …

Vse to je seveda narobe in zavržno ter diši po poskusih nasilnega predrugačenja narodne zavesti in zgodovine.

Namesto da bi v času predsedovanja EU Slovenija promovirala res svoje simbole (Triglav, zastavo in še kaj) se ji tako vsiljujejo tuji simboli, simboli tujih gospodarjev, ki se lažno prikazujejo kot simboli Slovencev.

Vsiljujejo nam simbole tujih gospodarjev, ki se lažno prikazujejo kot simboli Slovencev.

Sloveniji se pri tem sedaj maščuje, da je politika v preteklih letih mirno spremljala, kako je karantanski panter v narodovo zavest vstopil predvsem prek različnih »domoljubnih« društev, ki so si ga izbrala za simbol in z zastavami z njegovo podobo pogosto še danes mahajo na »domoljubnih« shodih.

Karantanski panter je ob tem postal celo eden izmed uradnih državnih simbolov, saj ga že od osamosvojitve na uniformah nosijo pripadniki specialne enote policije.

Na policiji pojasnjujejo, da je specialna enota ta simbol dobila v času »reorganizacije Zaščitne enote milice in ustanovitve Specialne enote milice, v drugi polovici leta 1990«.

Simbol je bil izbran in določen na pobudo vodstva specialne enote, ki ji je takrat poveljeval Vinko Beznik.

Izbran pa je bil kot »simbol moči, vztrajnosti in žilavosti, ki upodabljajo tudi značilne lastnosti pripadnikov specialne enote.«

Avstrijski grbi in črni panter Vir: Delo
Avstrijski grbi in črni panter. Vir: Twitter
Zgodovinska laž, tisočkrat ponovljena, se je očitno dobro prijela med slovenskimi specialci.

Da so tudi policisti žrtve zgodovinske prevare kaže tudi njihova navedba, objavljena v Mladini, da »upoštevajoč njegovo slovensko poreklo in starodavno simboliko dobrega nad zlim, kot simbol boja med svetlobo in temo, je panter prava izbira za simbol specialne enote, ki s svojo usposobljenostjo in opremljenostjo uspešno premaguje in zatira tudi najhujše oblike ogrožanja varnosti državljanov.«

Slovensko poreklo?

To je vsekakor zgodovinska laž, ki se je, tisočkrat ponovljena, očitno dobro prijela med slovenskimi specialci.

Glavni promotor tega simbola je bil od vsega začetka ekonomist in ljubiteljski zgodovinar Jožko Šavli, sicer zagovornik teorije o tem, da so predniki Slovencev Veneti, torej teorije, ki Slovence ločuje od slovanskih oziroma balkanskih narodov.

Ta teorija je seveda popolnoma neverodostojna.

Zgodovinar in redni profesor na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Peter Štih je že pred leti opozoril: »V virih ni izpričana absolutno nobena povezava tega znaka s staroslovansko Karantanijo.«

Jožko Šavli ni samo izbrisal ognja iz mednožja živali, ki je v grbu avstrijske Štajerske, pač pa mu je odstranil tudi spolovilo. In to naj bi bil sedaj - simbol Slovenije ob predsedovanju EU?

Dr. Andrej Pleterski, arheolog in zgodovinar, zaposlen na Inštitutu za arheologijo ZRC SAZU v Ljubljani, pa je glede tega povsem jasen in že dolga leta opozarja, da »panter izvira iz grba fevdalne družine Spanheim iz 12. stoletja. Res je, da je omenjena družina takrat živela na Koroškem, nima pa nobene zveze z nekdanjo Karantanijo.«

Pri vsem skupaj je črni panter, ki ga promovira UKOM in tudi predsednik vlade (nosil ga je celo na suknjiču) neroden simbol tudi zato, ker že najstarejša znana upodobitev štajerskega grba iz okoli 1340 leta kaže, da ogenj, ki ga Štajerci razumejo kot bojevitost, ne šviga živali samo iz gobca, ampak tudi iz njegovega mednožja.

Štajerski kastrirani maček  Vir:Guliverimages
Štajerski kastrirani maček. Vir: Twitter

Žival ima tako rekoč ognjenega tiča!

V poznejših časih se je šviganje ognja razširilo še na druge telesne odprtine, opozarja dr. Andrej Pleterski.

V tej obliki je ogenj bruhal v grbu Gradca, glavnega mesta Štajerske, kjer pa so štajerski politični prvaki leta 1926 odločili, da »zaradi obscenosti« dopustijo ogenj samo še iz gobca.

Zato je takšna žival sedaj tudi v štajerskem grbu.

To obliko je nato iz štajerskega lika prevzel Jožko Šavli, ki pa ni samo izbrisal ognja iz mednožja živali, pač pa mu je odstranil tudi spolovilo.

Na to je že leta 2016 opozoril dr. Andrej Pleterski.

Vir: Twitter

In pet let zatem se UKOM zdi vseeno primerno, da s simbolom kastriranega mačka - promovira Slovenijo.

In namesto da bi to sramoto v državnem SiOL-u izpostavili, vladi ponujajo figov list ter si izmišljujejo, kako so bili grofje Speinheimski mogoče celo Slovenci in kako so širili svoja posestva ne zaradi lastnega bogatenja in interesov, pač pa, da so to delali »za nas«, za Slovence.

In kako moramo imeti zato radi njihovega kastriranega mačka, simbol tujih vladarjev in zatiralcev, ter tujih, avstrijskih mest...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek