REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša si izkušnje pri spodkopavanju medijev, pravosodja in institucij EU danes nabira na Poljskem

Janša si izkušnje pri spodkopavanju medijev, pravosodja in institucij EU danes nabira na PoljskemKaczyński, Janša in Orbán - desni diktatorji, ki jih desnica obožuje. Vir: Twitter

Premier Janez Janša bi danes spet moral sesti na zatožno klop celjskega sodišča zaradi razžalitve novinark RTV Slovenija Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl, ki sta zoper njega vložili zasebno tožbo.

Premier Janez Janša bi danes spet moral sesti na zatožno klop celjskega sodišča zaradi razžalitve novinark RTV Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl.

Toda sodišče je obravnavo moralo preklicati, saj je Janša službeno odpotoval na Poljsko.

Janša se bo namreč mudil na delovnem obisku v Varšavi, kjer ga bo gostil poljski kolega Mateusz Morawiecki.

Namen obiska je krepitev političnega in gospodarskega sodelovanja med državama ter izmenjava mnenj o aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah, tudi o slovenskem predsedovanju EU, so navedli v premierjevem kabinetu.

Premierja bosta govorila o prioritetah slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta.

Glavna prioriteta je, vsaj uradno, »okrepitev odpornosti EU na krize, kot so zdravstvene.«

Poljska in sodniki: demonstracije
Poljska in režimski sodniki: Protesti volivcev. Vir: Twitter

Pogovori bodo osredotočeni tudi na dvostransko sodelovanje med državama.

Kot so navedli v Janševem kabinetu, so odnosi med državama dobri in prijateljski.

Janša se bo v okviru obiska v Varšavi sestal tudi s predsednico spodnjega doma tamkajšnjega parlamenta Elzbieto Witek in podpredsednikom poljske vlade Jaroslawom Kaczynskim, so še napovedali v njegovem kabinetu.

Janša ima resne težave z izbiro destinacij, kjer ga kot velikega podpornika propadlega politika Donalda Trumpa in vazala Viktorja Orbána sploh še želijo sprejeti. Potoval je le še v BiH, Izrael in Bolgarijo.

Pri tem pa je indikativno, da ima Janša resne težave z izbiro destinacij, kjer ga kot velikega podpornika propadlega politika Donalda Trumpa in vazala Viktorja Orbána sploh še želijo sprejeti.

Janša je tako od začetka svojega mandata poleg sestankov v Bruslju potoval le še v BiH, Izrael, in v Bolgarijo.

Kakšne druge, predvsem pa zahodnoevropske države na njegovem seznamu enostavno ni.

Angelo Merkel je »uradno«, na primer, zadnjič videl komaj leta 2012.

Protesti zoper prepoved splava na Poljskem
Protesti zoper prepoved splava na Poljskem. Vir: Twitter

Tudi to je dokaz vse večje diplomatske in zunanjepolitične izoliranosti Slovenije, ki sogovornike za Janševe ideje in projekte lahko najde le še v krogu višegrajske četvorke in občasno na Balkanu, med vzhodnoevropskimi državami in na vzhodu, daleč od meja Evropske unije.

Za zahodno Evropo Janez Janša postaja persona non grata.

Pri vsem tem je prav tako jasno tudi, da kakšnih pozitivnih idej s Poljske Janša sploh ne more prinesti.

Poljska je zagovornica Madžarske pri kršenju medijskih svoboščin, hkrati je to država, ki tepta pravice žensk in je sprejela najbolj rigorozen zakon v Evropi, ki skorajda v celoti onemogoča splave.

Obenem pa daje slab zgled tudi zaradi policijskega nasilja in toleriranja nasilja ekstremistov.

Poljska in Madžarska sta po sodbah Sodišča EU največji kršilki pravic migrantov in beguncev.

Poljska je skupaj z Madžarsko blokirala sprejem proračuna EU in je še vedno v sporu z evropskimi institucijami glede kriterijev pri dodeljevanju pomoči iz sklada za okrevanje in razvoj.

Zaradi sporne reforme pravosodja, ki je ne želijo popraviti, poljski voditelji celo občasno grozijo, da bodo zapustili EU.

Ob tem vse bolj evroskeptična Poljska gosti in slavi tiste, ki so med drugo svetovno vojno sodelovali z okupatorji, hkrati pa s svojo ureditvijo omogoča sodne pregone raziskovalcev, ki razkrivajo zločine samih Poljakov med drugo svetovno vojno.

Ob vsem tem se Poljska vztrajno ponuja za vse mogoče razširitve vojaških oporišč ZDA, s čemer seveda izziva sosednjo Rusijo.

Poljska je ustvarila tudi paravojaško organizacijo, ki postaja paralelna in strankarska vojska voditeljev države.

Skratka, s Poljske lahko slovenski predsednik vlade prinese veliko idej o tem, kako še bolj spodkopavati svobodne medije, pravosodje, ščititi pokvarjene policiste, teptati pravice ranjljivih skupin in onemogočati institucije EU.

Veliko znanja in izkušenj torej, toda za povsem napačne cilje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek