REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kmalu Frexit? Tudi Francija bi lahko izstopila iz EU, opozarja Michel Barnier, pogajalec EU za »brexit«

Kmalu Frexit? Tudi Francija bi lahko izstopila iz EU, opozarja Michel Barnier, pogajalec EU za »brexit«Michel Barnier Vir: Twitter

Francija bi lahko sledila Veliki Britaniji in zapustila EU, ker so ljudje »jezni« na Bruselj, je ocenil nekdanji pogajalec EU za »brexit« Michel Barnier

Opozoril je tudi na »družbene nemire«, saj imajo številni državljani njegove države »poln kufer« Evropske unije.

Pri tem moč skrajno desne stranke Marine Le Pen vse hitreje narašča in predstavlja vse večjo nevarnost za Emmanuela Macrona na naslednjih volitvah.

Opozoril je tudi na »družbene nemire«, saj imajo številni državljani njegove države »poln kufer« Evropske unije.

Michel Barnier je prepričan, da je EU »obsojena na propad«, če se »ne bo naučila na lekciji britanske odločitve, da odidejo.«

»Vprašajmo se, zakaj je 52 odstotkov državljanov glasovalo zoper Bruselj tako odločno, da se je vse končalo tako, da so zares odšli,« opozarja Barnier.

»Za to obstajajo razlogi, ki jih lahko najdemo ne samo v Veliki Britaniji, pač pa tudi tukaj v Franciji, državljane, ki želijo zapustiti EU,« je dejal.

Opozoril je, da v vsej Evropi obstaja »družbeni nemir in jeza« zaradi nesposobnosti Evrope glede nadzora imigrantskih tokov.

Dodal je, da Evropo pogosto kritizirajo zaradi omejitev in kompleksnosti.

Michel Barnier je prepričan, da je EU »obsojena na propad«, če se ne bo naučila na lekciji britanske odločitve, da odidejo.«

»In zato smo odgovorni, da razumemo, zakaj so Britanci odšli. Potrebno je poslušati jezne odzive v Veliki Britaniji in sprejeti spremembe, da bi lahko dali boljša zagotovila državljanom, ki ostajajo v EU« je dejal Barnier.

Njegove kritike prihajajo v času, ko se vsa EU sooča s počasnim cepljenjem proti covidu-19, kar povsod vzbuja jezo in razočaranje. Francoske volilce pa naslednje leto čakajo volitve, ki bi lahko pomenile prelomno točko tudi za EU.

Zadnje raziskave javnega mnenja agencije Ifop kažejo, da bi Marine le Pen lahko zmagala v prvem krogu volitev z okoli 25 odstotno podporo volivcev.

Trenutno v anketah vodi proti Macronu z 26 proti 25 ali 28 proti 27 odstotki podpore, odvisno od anket.

 

V drugem krogu naj bi po sedanjih prognozah izgubila proti Macronu z rezultatom 54 proti 46 odstotkov, kar pa je precej manjša razlika, kot pa je bila običajna v dosedanjih volitvah.

Še pred samo štirimi leti ta razlika je bila 66 proti 34 odstotkov.

Še pred samo štirimi leti ta razlika je bila 66 proti 34 odstotkov.

Analitik Frederic Dabi ocenjuje, da to kaže »močno dinamiko« Le Penove in težave, s katerimi se sooča Macron v zdravstveni krizi.

»Še nikoli prej ni noben izzivalec predsednika leto dni pred volitvami imel takšne visoke številke podpore,« je opozoril.

Levica pa po drugi strani tako nizke podpore ne beleži že od leta 1974.

Časa za odločno delovanje in uspehe je zato vse manj ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek