REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šok: V Nemčiji bodo vse cepljene s cepivom AstraZenece ponovno cepili s cepivom »drugega proizvajalca«

Šok: V Nemčiji bodo vse cepljene s cepivom AstraZenece ponovno cepili s cepivom »drugega proizvajalca«Bo drugi odmerek drugačen? Cepljenje Janeza Janše s prvim odmerkom AstraZenece. Vir: UKOM, Twitter

V začetku tedna je Nemčija sporočila, da je treba s cepivom AstraZeneca (ki je medtem ime spremenilo v Vaxzevria) cepiti samo osebe, starejše od 60 let in več (pa še med njimi samo tiste najbolj rizične za težji potek bolezni), zaradi redkih, a hudih pojavov krvnih strdkov po prejemu spornega cepiva.

V posodobljenem priporočilu je komisija STIKO na svoji spletni strani sporočila, da za zdaj sicer ni znanstvenih dokazov o varnosti mešanih serij cepiv.

V posodobljenem priporočilu je nemška komisija za cepiva (STIKO) na svoji spletni strani sporočila, da za zdaj sicer ni znanstvenih dokazov o varnosti mešanih serij cepiv.

»Dokler niso na voljo ustrezni podatki, STIKO osebam, mlajšim od 60 let, priporoča, da se namesto z drugim odmerkom cepiva AstraZenece 12 tednov po prvem cepljenju cepijo z odmerkom mRNA-cepiva,« priporoča nemška komisija za cepiva.

To pomeni, da STIKO priporoča, da se omenjena skupina ljudi v prihodnje cepi (tudi če je posameznik prejel le prvi odmerek AstraZenece) predvsem s cepivi Pfizer-BioNTecha in Moderne.

Astra Zeneca
AstraZeneca se je preimenovala. Zdaj je Vaxzevria. Vir: Twitter

Glede na našteto se postavlja vprašanje, ali bosta novim nemškim smernicam sledila tudi slovenski NIJZ in Ministrstvo za zdravstvo pod taktirko mnistra Janeza Poklukarja.

S cepivi AstraZeneca se je v Sloveniji cepilo večje število ljudi, tudi praktično vsa Janševa vlada, poslanci in številni drugi, med katerimi so mnogi stari tudi manj kot 60 let.

Sedaj bi se morali, če bi sledili nemškemu vzgledu, cepiti s cepivom drugega proizvajalca - toda, da je to varno in da res daje rezultate - ni znanstveno dokazano!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Med cepljenimi z Astrazeneco (po novem: Vaxzevria) je tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.

S cepivi AstraZeneca se je v Sloveniji cepilo večje število ljudi, tudi praktično vsa vlada, poslanci in številni drugi, med katerimi so mnogi stari tudi manj kot 60 let.

Slovenija je tudi zavrnila možnost nakupa cepiva Pfizerja in Moderne na račun večjih količin bistveno cenejših cepiv AstraZenece, kar se je sedaj pokazalo kot katastrofalna poteza.

Mnogi zavračajo cepljenje s tem cepivom, kar kaže primer Srbije, ki je z 22.000 odmerki cepila državljane sosednjih držav, saj jim je to cepivo ob izbiri med Pfizerjevim, kitajskim, ruskim in cepivi ameriških proizvajalcev - ostajalo v skladiščih.

Vodja komisije za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović je glede AstraZenece včeraj dejala, da »o drugem odmerku nismo razpravljali, ker odgovora še ni in tudi še ni 12 tednov od prvih cepljenj, do takrat bo znano tudi stališče Evropske agencije za zdravila

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek