REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija omejila cepljenje s cepivom AstraZeneca samo na zelo ogrožene, ki so starejši od 60 let

Nemčija omejila cepljenje s cepivom AstraZeneca samo na zelo ogrožene, ki so starejši od 60 letAstraZeneca - ustavitev cepljenja v Evropi. Vir: Twitter

Nemške zdravstvene oblasti so se odločile, da omejijo uporabo cepiva AstraZeneca proti koronavirusu SARS-CoV-2 in cepivo ne dajejo več mlajšim od 60 let.

Vzrok za to je nova zaskrbljenost zaradi nenavadnih krvnih strdkov pri malem številu tistih, ki so prejeli to cepivo.

Vzrok za to je nova zaskrbljenost zaradi nenavadnih krvnih strdkov pri malem številu tistih, ki so prejeli to cepivo.

Minister za zdravje Jens Spahn je ob podpori najpomembnejših strokovnjakov v državi odločil, da dajo cepivo AstraZeneca odslej samo še starejšim od 60 let, če spadajo v kategorijo visoko rizičnih skupin in če so se s svojim zdravnikom dogovorili, da prejmejo to cepivo kljub nevarnosti resnih neželjenih stranskih posledic.

Že pred tem je nekaj zveznih držav skupaj z mestom Berlin sprejelo takšno odločitev.

Doslej so v Nemčiji sicer s tem cepivom že cepili 2,7 milijona ljudi.

Že pred tem je nemška stalna komisija za cepiva (Stiko) »začasno priporočila« cepivo proti covidu-19 družbe AstraZeneca le za starejše od 60 let.

Nato so o tej temi razpravljali tudi zdravstveni ministri nemških dežel in vlade.

Jens Spahn z Angelo Merkel  Vir:  DPA, DW
Jens Spahn s kanclerko Angelo Merkel. Vir: Twitter, DPA, DW

Kot so razkrili, je večinoma šlo za ženske, stare od 20 do 63 let, izjema sta dva primera, kjer je šlo za moška, stara 36 in 57 let.

Doslej so v Nemčiji razdelili več kot 2,7 milijona prvih odmerkov cepiva AstraZenece.

Da se z AstraZenecinim cepivom cepi samo starejše od 55 let, so že sredi marca priporočile francoske zdravstvene oblasti.

Do odločitve je prišlo potem, ko je nemško okrožje Euskirchen po posvetu s pristojnimi v centru za cepljenje v Marmagnu prekinilo cepljenje žensk, mlajših od 55 let, s cepivom proizvajalca AstraZeneca.

V le nekaj dneh so namreč prejeli prijavo dveh primerov krvnih strdkov po cepljenju.

47-letna pacientka je umrla, 28-letna pa je v bolnišnici, njeno zdravstveno stanje je stabilno.

Da se z AstraZenecinim cepivom cepi samo starejše od 55 let, so že sredi marca priporočile francoske zdravstvene oblasti.

Astra Zeneca - Beograd  Vir:Twitter
Cepljenje z AstraZeneco v Beogradu. Vir: Twitter

Francoske zdravstvene oblasti so se za to odločile, ker se zelo resne motnje strjevanja krvi po cepljenju s tem cepivom pojavljajo pri mlajših od 55 let, večinoma gre za ženske.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je pred tem sporočila, da v proučevanju varnosti cepiva tega britansko-švedskega podjetja niso mogli povsem izključiti povezave med cepivom ter redkimi in neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi.

Slovenska vlada je naročila največ cepiva AstraZenece in se zaradi njega celo odrekla skoraj milijonu odmerkov cepiv Pfizer in Moderna.

Toda to cepivo je po oceni agencije EMA varno in učinkovito.

Večina evropskih držav je po tej odločitvi agencija EMA nadaljevala cepljenje z AstraZenecinim cepivom, Danska in Norveška pa zaradi resnih motenj strjevanja krvi še vedno ne cepita z njim.

Slovenska vlada je naročila največ tega cepiva in se zaradi njega celo odrekla skoraj milijonu odmerkov cepiv Pfizer in Moderna.

V Sloveniji cepljenje s tem cepivom še vedno poteka brez starostnih omejitev.

Slovnski zdravstveni minister Janez Poklukar je cepljenje s tem cepivom enkrat, po nemškem vzgledu, že ustavil in nato sprostil.

Bo Poklukar tudi tokrat znova sledil - nemškemu vzgledu?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek