REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanska agencija za zdravila: Če vas po prejemu cepiva AstraZenece štiri dni boli glava, takoj obiščite zdravnika

Britanska agencija za zdravila: Če vas po prejemu cepiva AstraZenece štiri dni boli glava, takoj obiščite zdravnikaGlavobol po cepljenju s cepivom AstraZenece je lahko kazalec nevarnega zapleta. Vir: Twitter

Slovenski politični vrh se je po potrdilu Evropske agencije za zdravila (EMA), da je cepivo AstraZeneca »varno« odločil za cepljenje s tem cepivom, s katerim se cepljenje po odločitvi ministra za zdravje Janeza Poklukarja nadaljuje tudi v Sloveniji.

Do cepiva pa je medtem, kar je po svoje presenetljivo, pokazal zadržke cerkveni vrh katoliške cerkve na Slovenskem.

Slovenski škofi sicer podpirajo cepljenje proti covidu-19, a katoličanom odsvetujejo cepivo AstraZenece, zaradi domnevne »sporne etičnosti« cepiva, narejenega na podlagi matičnih celic.

Znanstveniki so te zadržke hitro zavrnili kot neutemeljene.

Veliko začudenja nad potezo vrha slovenske katoliške cerkve pa je bilo tudi v javnosti.

Toda uporaba cepiva AstraZenece, kljub temu, da se je v največjem številu primerov izkazala za varno, vendarle odpira nekaj dilem.

Povezave med tem cepivom in nastankov krvnih strdkov v nekaterih primerih namreč ni mogoče povsem izključiti, so potrdili strokovnjaki agencije EMA.

Cepivo AstraZenece v izjemno redkih primerih aktivira trombocite, ki oblikujejo strdke v možganih, kar je bil vzrok smrti medicinske sestre v Avstriji.

Eden od prvih znakov je bila že smrt zdravnika v Braziliji, za katerega so v AstraZeneci prav tako trdili, da ni povezana s cepivom in o čemer smo že poročali.

Raziskovalci v nemškem Greifswaldu so namreč medtem potrdili, da cepivo AstraZenece v izjemno redkih primerih aktivira trombocite, ki oblikujejo strdke v možganih, kar je bil vzrok smrti medicinske sestre v Avstriji.

Za strdke obstaja tudi zdravilo, a ob pojavu simptomov, ne kot preventiva.

Posebno opozorilo pa prihaja tudi iz Velike Britanije.

Vsak, ki po prejemu cepiva AstraZenece občuti glavobol več kot štiri dni, naj gre takoj k zdravniku, je sporočil britanski zdravstveni regulator.

Britanska agencija za zdravila in medicinske pripomočke MHRA je omenjeno navodilo podala preventivno, zaradi »zelo majhnega« števila primerov zelo redke tromboze, ki se pojavlja po cepljenju s tem cepivom.

Ta oblika venske tromboze lahko povzroči nastanek krvnih strdkov v cerebralnih žilah možganov, kar ima lahko tragične posledice za nekatere cepljene.

Cepivo AstraZeneca Vir:Twitter
Cepivo AstraZeneca. Vir: Twitter
Simptomi za vensko trombozo v možganih so glavobol, zamegljen vid in izguba zavesti.

Simptomi za to dogajanje so glavobol, zamegljen vid in izguba zavesti.

To lahko vodi tudi do trombocitopenije, zmanjšanega števila trombocitov, ki pomagajo pri strjevanju krvi.

V Nemčiji so po cepljenjih v enem mesecu odkrili sedem takšnih primerov, glede na redkost bolezni pa bi jih morali odkriti le enega ali dva.

In glede na zelo redke primere teh primerov ter dejstvo, da cepivo AstraZenece za 80 odstotkov zmanjša možnost težjega poteka bolezni ali smrti zaradi covida-19 se cepljenje še zmeraj priporoča.

Toda, če vas po cepljenju s tem cepivom dalj časa boli glava in imate druge opisane simptome – vsekakor ne odlašajte z obiskom zdravnika.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek