REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Stop desnemu ekstremizmu ali zakaj Viktor Orbán v Evropskem parlamentu potrebuje pomoč Janeza Janše?

Stop desnemu ekstremizmu ali zakaj Viktor Orbán v Evropskem parlamentu potrebuje pomoč Janeza Janše?Janša uboga Orbána. Vir: Twitter
Vse skupaj se je zgodilo zato, ker je AfD prišla do informacije, da nemški zaščitniki ustave pripravljajo poročilo, po katerem bi AfD predstavili kot uradne nasprotnike državne ureditve. S tem bi se AfD znašla v družbi z islamskimi teroristi, desnimi in levimi ekstremisti in zanikovalci ustave.

Desne stranke v Evropi so se v zadnjem času precej okrepile, toda izstop madžarskega Fidesza iz Evropske ljudske stranke (zaradi grožnje pred odvzemom glasovalnih pravic) in zelena luč nemškega urada za zaščito ustavnosti (BfV), ki je Alternativo za Nemčijo (AfD) v celoti označil za »ekstremistično stranko« kažeta, da se populistom čas izteka.

Kmalu zatem je nemško sodišče nemškemu uradu oziroma obveščevalni službi BfV do svoje končne odločitve prepovedalo vodenje preiskovalnih operacij proti razvpiti AfD, tako da je bila stranka najprej »kriminalizirana«, nato pa pogojno »dekriminalizirana.«

Vse to napoveduje burne politične dogodke v Nemčiji.

Vse skupaj se je zgodilo zato, ker je AfD prišla do informacije, da nemški zaščitniki ustave pripravljajo poročilo, po katerem bi AfD predstavili kot uradne nasprotnike državne ureditve.

S tem bi se AfD znašla v pisani družbi z islamskimi teroristi, desnimi in levimi ekstremisti in zanikovalci ustave.

Nato je AfD tožil obveščevalno službo pred Upravnim sodiščem v Kölnu.

Sodišče je pričelo s preučevanjem primera, do končne odločitve pa je BfV-ju prepovedalo širjenje poročil o stranki, ki je največja opozicijska stranka v Nemčiji in ima 88 od 709 poslancev.

Vse to je resen udarec za nemško desno opozicijo.

AfD bi se lahko kmalu pridružila pisani družbi z islamskimi teroristi, desnimi in levimi ekstremisti ter zanikovalci ustave. Vir: Twitter

Fidesz madžarskega avtokrata Viktoja Orbána pa se je medtem, zaradi spremenjenega statuta Evropske ljudske stranke na obrobje politike v Evropi premaknil sam.

Ta premik ni nenavaden, povezan je z napadi madžarskih oblasti pod Orbánovo taktirko na svobodo medijev, spodkopavanje pravosodja in uničevanjem pravne države, ki na Madžarskem traja že več kot desetletje.

O tem, kako zelo je Madžarska postala desna kaže dejstvo, da sta krona prvega madžarskega kralja Stefana iz leta 1000 in Božja klavzula (invocatio dei) vgrajeni v ustavo iz leta 2012.

Glede tega, kam bo Orbánov Fidesz v Evropskem parlamentu dokončno odšel, trenutno poteka politična trgovina na evropski ravni.

Glede tega, kam bo Fidesz v Evropskem parlamentu dokončno odšel, trenutno poteka politična trgovina na evropski ravni.

Tako Identiteta in demokracija (ID), desna frakcija v Evropskem parlamentu upa, da se ji bo pridružil Orbánov Fidesz.

V tej frakciji »desnih domoljubov« so tudi francoski Rassemblement National (nekdanji Front National), nemški AfD, italijanska Severna liga (Lega Nord) in avstrijski Svobodnjaki (FPÖ).

V Evropskem parlamentu, ki ima 705 mest, ima ID 75 poslancev in bi s Fideszovimi dvanajstimi postal četrta sila.

Orbánov Fidesz ne more ostati sam v Evropskem parlamentu, ker bi s tem popolnoma izgubil političen vpliv.

Sedaj mu dvorijo z dveh strani – iz frakcije Evropskih konservativcev in reformatorjev (EKR), ki imajo 62 poslancev ter iz frakcije Identiteta in demokracija (ID), ki ima 75 poslancev.

Orban in Janša Vir:Twitter
Orbán in Janša. Vir: Twitter

V frakciji EKR je glavna sila poljska vladna Stranka prava in pravičnosti (PiS).

Vendar so povezave med Fideszom in na Poljskem vladajočo stranko PiS slabe.

Povezuje ju vera, toda madžarsko katoličanstvo je drugačno od poljskega in ima več povezav z nacionalnim ponosom in travmo post-trianonske zgodovine, kot pa z aktivno vero.

To razliko dobro pojasnjuje eden od vicev, ki krožijo tudi po Bruslju.

Sedaj Viktorju Orbánu dvorijo z dveh strani – iz frakcije Evropskih konservativcev in reformatorjev (EKR), ki imajo 62 poslancev ter iz frakcije Identiteta in demokracija (ID), ki ima 75 poslancev.

V njem se Orbán pogovarja s poljskim vicepremierom Jaroslavom Kaczynskim in pravi: »Boga moramo absolutno vrniti v ustavo, vlado, parlament, po možnosti tudi v cerkev! Tu se popolnoma strinjam. Ampak menda istočasno ne pričakuješ, da po vsem tem še verjamem vanj?«

Po drugi strani Orbána z nemško AfD in avstrijskimi Svobodnjaki povezuje veliko več, ker so to aktivne, moderne stranke, ki se zavedajo, da imajo političen mandat.

Same bodo do te mere desno, kot jim bodo dopustile ustave njihovih držav.

Toda, če bi se pridružil njim, bi Orbán po lastni oceni bil videti »preveč desno.«

Mateo Salvini Vir:Twitter
Matteo Salvini. Vir: Twitter

In zato Orbán tudi tega ne želi.

Po zadnjih informacijah iz Bruslja zato Viktor Orbán poskuša narediti nekaj res izjemno težkega - novo frakcijo v Evropskem parlamentu.

Stranke in njegovi partnerji bi lahko bili Mateo Salvini s Severno ligo (Lega Nord) iz frakcije ID, Giorgia Meloni, voditeljica italijanske desne stranke Bratje Italije, poljski PiS s Kaczynskim (iz EKR) in Janez Janša s Slovensko demokratsko stranko (SDS), ki je (za zdaj) še vedno v Evropski ljudski stranki.

Da bi Orbánov načrt uspel, bi moral Orbán prepričati ELS, da iz svojih vrst vržejo Janeza Janšo ali pa da prepriča Janeza Janšo, da sam izstopi iz Evropske ljudske stranke.

Da bi Orbánov načrt uspel, bi moral frakciji ID odvzeti enega pomembnega člana, frakciji EKR dva, Kaczynskega nagovoriti, da naj ne sovraži več Ruse in Putina ter da prepriča ELS, da iz svojih vrst vržejo Janeza Janšo ali pa da prepriča Janeza Janšo, da sam izstopi iz Evropske ljudske stranke.

Namesto da bi priznal poraz tako Orbán načrtuje širokopotezno preureditev celo treh parlamentarnih frakcij in spremembo - poljske zunanje politike.

Analitiki ocenjujejo, da bo to zelo težko delo, celo za naslednika krone kralja Štefana, ki se na Madžarskem, kot v ironiji v »letu korone« imenuje »Szent Korona.«

Kaczyinski, Orbán in Janša - desni diktatorji
Kaczyinski, Janša in Orbán - desničarski samodržci na evropskem političnem parketu. Vir: Twitter

In prav zato Orbán potrebuje Janšo ter ga podpira – tudi z milijoni evrov, ki tečejo z računov njemu bližnjih tajkunov na račune podjetij, ki so v Sloveniji slamnati lastniki Janševih strankarskih trobil, kot na primer Nova24TV in Demokracija, v zadnjem času pa tudi Planet TV.

Če Orbánov načrt uspe, bo zasejal seme razdora tudi med ostalimi desnimi strankami v Evropi, če mu ne uspe pa bo na evropski ravni vse bolj nepomembna politična sila, kar bi se mu lahko kot bumerang vrnilo tudi na volitvah doma.

V vsakem primeru pa ima tudi ta načrt več slabosti.

Če Orbánov načrt uspe, bo zasejal seme razdora tudi med ostalimi desnimi strankami v Evropi, če mu ne uspe pa bo na evropski ravni vse bolj nepomembna politična sila, kar bi se mu lahko kot bumerang vrnilo tudi na volitvah doma.

Podobno velja za AfD, ki se bo ne glede na odločitev upravnega sodišča težko otresla sence očitkov, da ta stranka predstavlja grožnjo ustavni ureditvi Nemčije.

Vse to so morda prvi znaki, da se populistom v Evropi njihov čas počasi izteka.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek