REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj neizglasovana nezaupnica Janševi vladi pomeni za Slovenijo? Absolutno oblast, ki bo korumpirala - absolutno

Kaj neizglasovana nezaupnica Janševi vladi pomeni za Slovenijo? Absolutno oblast, ki bo korumpirala - absolutnoKomunizem mu je vedno na jeziku: premier Janez Janša, nekoč vnet komunist. Vir: Twitter

Kaj neizglasovana nezaupnica Janševi vladi pomeni za Slovenijo?

Komentarji večine analitikov na slovenski politični sceni se skladajo vsaj v dveh ključnih točkah -, da to pomeni predvsem še bolj neomejeno vladavino SDS, zaradi česar bo aktualna vlada verjetno dočakala reden konec mandata.

Na levici se bo začel še bolj srdit boj za okoli 90.000 glasov stranke SMC, ki se bo medtem časom poskusila »redefinirati« in prikazati kot sredinska stranka, ki zastopa podjetnike.

Začelo se bo tudi iskanje tistega kandidata, ki bi lahko združil levico in premagal Janeza Janšo.

Ker bo Janševa vlada ostala manjšinska, bo ob tem za svoje projekte morala ves čas iskati podporo, saj nima zagotovljenih 46 glasov.

Kdo nam vlada? Vir: Twitter

Poslanci DeSUS-a in Jelinčičeve SNS bodo tako ostajali pomemben jeziček na tehtnici in iz tega položaja kovali politične ekstraprofite.

Za Slovenijo pa vse to najbrž ne pomeni nič dobrega.

SMC je bila do nezaupnice v boljšem položaju, saj je lahko od SDS za podporo zahtevala marsikaj.

Odslej bo drugače, saj jih v primeru predčasnih volitev čaka izbris iz slovenske politične scene.

Zato bodo morali, radi ali neradi potrjevati to, kar bo zahteval Janez Janša.

Na udaru bodo zato še preostale neodvisne institucije v Sloveniji in celoten medijski sistem.

Čaka nas poskus »preoblikovanja« državne strukture, kot ga še nismo doživeli.

To bi lahko v določeni meri preprečili predvsem večji protesti, toda počasno cepljenje gre zelo na roko tudi sedanji vladi, saj ji omogoča mirno vladanje.

Če bo vlada dovolj počasi cepila do jeseni, bo preživela mirno obdobje predsedovanja EU, SDS pa se bo nato s polnimi jadri lahko pripravila na volitve naslednje leto.

​V ozadju, prijatelja iz zapora: Rok Snežič in Janez Janša. V ospredju še ena Janševa znanka, ki je posojala denar njegovi stranki SDS: Dijana Đuđić. Vir: Twitter

Lord John Dahlberg-Acton je med ljudmi najbolj znan po svojem prodornem in pomenljivem komentarju: »Oblast korumpira, absolutna oblast pa korumpira absolutno

Ta stavek bo še v večji meri najverjetneje zaznamoval to, kar čaka Slovenijo.

Sistem »uteži in protiuteži« v Sloveniji že doslej ni deloval brezhibno, z brezupnim položajem stranke SMC, pa se lahko dokončno sesuje še proces iskanja soglasja pri iskanju rešitev v sami vladi.

Na vprašanje, katera je najboljša alternativa, ki jo ima SMC izven Janševe vlade je odgovor –, da ta ne obstaja.

SMC, ki je požgala vse mostove z opozicijo in predvsem lastnimi volivci je storila prav to, kar si je Janša tako želel.

Postala je njegov nemočen plen, lutka in asistent pri osvajanju naslednjega cilja: države.

Miro Cerar se lahko samo razjoče nad končnim rezultatom njegove nekdanje stranke, ustanovljene s toliko upanja in na valu protestov leta 2012/2013, ob nasprotovanju drugi Janševi vladi.

Spremenila se je v svoje nasprotje, v frankensteinsko lutko in zombija, ki bo do konca svojih dni služil edinemu gospodarju Slovenije: Janezu Janši.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek