REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škotska predsednica vlade Donaldu Trumpu sporočila, da je na Škotskem nezaželjen, njegov morebiten prihod pa - ilegalen

Škotska predsednica vlade Donaldu Trumpu sporočila, da je na Škotskem nezaželjen, njegov morebiten prihod pa - ilegalenDonald Trump in Nicole Sturgeon. Vir: Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da bo na dan zaprisege novega ameriškega predsednika – namesto da bi bil ob dogodku prisoten, tako kot se to za odhajajoče predsednike spodobi – raje odšel do svojega golf kluba na Škotskem.

Ta se sicer nahaja v Turnberryju.

Toda škotska predsednica vlade Nicole Sturgeon je odhajajočemu predsedniku ZDA že dala jasno vedeti, da ga na Škotskem - ne želijo videti.

Odločno je namreč zatrdila, da je »nezakonito potovati iz države brez upravičenega razloga« in da »potovanje zaradi igranja golfa ni to, kar bi sama smatrala kot upravičen razlog.«

Ob tem trenutno veljajo na Škotskem strogi omejevalni ukrepi zaradi epidemije koronavirusne bolezni Covid-19.

»Mi na Škotskem ne dovoljujemo, da ljudje prihajajo sem brez utemeljenega razloga in to velja tudi zanj, tako kot velja za vse druge,« je poudarila predsednica škotske vlade.

Bela hiša je sicer večkrat zavrnila odgovore na vprašanje, kaj bo odhajajoči predsednik Donald Trump počel 20. januarja, ko bo zaprisegel njegov tekmec in naslednji predsednik ZDA, demokrat Joe Biden.

Vendar pa so letališču Prestwick na Škotskem sporočili, da naj pričakujejo ameriško vojaško letalo Boeing 757, točno takšno, kot ga uporablja kmalu nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.

Priletelo naj bi 19. januarja, na predzadnji dan predsedniškega mandata Donalda Trumpa.

Nicola Sturgeon je še dejala, da ne ve, kakšni so načrti Donalda Trumpa in da »upa in pričakuje le to, v kar sicer vsi ne upajo«, da je njegov potovalni načrt le »odhod iz Bele hiše.«

»Kaj pa sledi za tem, pa ne vem,« je dejala prva ministrica škotske vlade.

Škotska je sicer glasovala proti »brexitu«, ki ga je Donald Trump zelo podpiral, ameriški predsednik pa na Škotskem, kjer ima sicer po materini strani nekaj družinskih korenin, ni niti najmanj priljubljen.

Donald Trump je po zadnjem škandalu, ko je zahteval od republikanskih politikov, da mu »najdejo glasove«, ki jih potrebuje za zmago, napovedal, da se bo »boril kot hudič«, da bi preprečil imenovanje Joeja Bidna za predsednika ZDA.

Pozval je tudi republikanske politike, ki morajo v senatu potrditi glasovanje elektorskega kolegija, da naj tega ne storijo.

Menda naj bi bil jezen celo na podpredsednika Mika Pencea, na katerega pritiska, da naj svojo zgolj ceremonijalno funkcijo predsedujočega seje senata izrabi za to, da ne potrdi glasove, s katerimi bo izvoljen Joe Biden.

Biden je sicer zbral 302 glasov elektorjev, Trump pa 232.

Ob tem je Joe Biden na volitvah dobil 81.283.485 glasov, Donald Trump pa 74.223.744 glasov, kar pomeni, da je za Bidna glasovalo več kot sedem milijonov več volivcev.

Ne glede na to pa odhajajoči predsednik še vedno vztraja, da so bile volitve ukradene.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek