REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najbolj smrtonosna vlada na svetu povozila lasten »semafor« in sprostila del dejavnosti, da bo smrt bolje kosila januarja

Najbolj smrtonosna vlada na svetu povozila lasten »semafor« in sprostila del dejavnosti, da bo smrt bolje kosila januarjaJanša je pokazal, kaj zna - predvsem pri nesposobnosti, da zajezi epidemijo. Vir: Twitter

»Slovenija ima najvišjo presežno umrljivost. Slovenska vlada je najbolj smrtonosna vlada. Veliki grobar Janša je uradno najslabši in najškodljivejši politik,« je te dni zapisal eden od uporabnikov na Twitterju.

In podatki, na katere se sklicuje, to res potrjujejo.

Slovenija ima največjo presežno umrljivost na svetu.

Vsaka resna vlada bi v takšni situaciji uvedla dodatne ukrepe, organizacijske spremembe, teste in dodatno zaprla dejavnosti, kjer se okužbe širijo. Slovenska vlada pa je storila – prav obratno!

Še več, ob tem se je Sloveniji uspelo prebiti na sam vrh med državami z najvišjim številom smrti na milijon prebivalcev v zadnjem tednu.

Na neslavni lestvici držav, kjer je smrti največ je Slovenija med prvimi desetimi državami in je prehitela tudi Združene države Amerike, kjer sicer vsak da izgubi bitko za življenje že več kot 3000 ljudi, kar je več, kot je Američanov padlo v Pearl Harbourju, na dan D leta 1944 ob invaziji v Normandiji ali ob terorističnih napadih na ZDA 11/9.

Vse to so bili za ZDA dnevi največje nacionalne katastrofe.

Slovenija pa trpi v tem trenutku še večje število smrtnih žrtev v primerjavi z ZDA. Vse to jasno kaže na resnost situacije na Slovenskem.

Vsaka resna vlada bi v takšni situaciji uvedla dodatne ukrepe, organizacijske spremembe, teste in dodatno zaprla dejavnosti, kjer se okužbe širijo.

Slovenska vlada pa je storila – prav obratno!

Res je precej neverjetno, da je Janševa vlada še pred šolami odprla delovanje frizerskih salonov in še nekaterih sorodnih uslužnih dejavnosti.

Povozila je tudi vse predloge zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja.

To pa mnogi v državi ne razumejo, saj se jim zdi, da so s tem v vladi šole in dijake znova postavili na stranski tir.

Vendar pa je v nasprotju z zahtevami ministra za zdravje, pa tudi stroke, vlada tokrat ravnala točno tako, kot je zahteval zagovornik interesa kapitala, gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Očitno je, da je Janša dal za prav Počivalšku in ne Gantarju, čeprav številke kažejo, da ima prav Gantar in ne Počivalšek.

Toda, ker je Počivalšek bliže Janši kot Gantar, ki ga Janša že vidi kot nasprotnika, se je odločil v korist »odpiranja.«

Cilj tokratnega sproščanja je bil en sam – da se javno poniža Gantar in da prav Počivalšku.

Cilj sproščanja je bil en sam – da se javno poniža Gantar in da prav Počivalšku.

Janša se namreč ravna po tisti definiciji politike, ki pravi, da je v politiki pomembno le eno: razlikovati prijatelja od sovražnika.

Zato je Janša tokrat ponižal sovražnika Gantarja, pa čeprav je imel Gantar prav.

Žrtve seveda bodo – toda nekaj sto mrtvih ostarelih Slovencev več ali manj, zato je Janši čisto vseeno, važno je, da je dal Gantarju lekcijo, ki si jo je ta po njegovem zaslužil.

Želel ga je odstaviti s položaja, sodeloval je v Erjavčevi spletki in zato njegove predloge Janša seveda zavrača ter ravna povsem nasprotno.

To je sicer popolnoma noro za zunanje opazovalce, za logiko Janeza Janše pa gre za edino pravilno dejanje, ki ga zahteva bistvo njegove politike.

Naraščanje števila smrti - Slovenija Vir: Our World in data

Za Janšo je namreč vse politika in nič ni iznad politike.

Kdor mu nasprotuje, ne more računat na podporo – pa čeprav to konkretno, v sporu z zdravstvenim ministrom in zdravnikom pomeni na desetine in stotine več smrtnih žrtev v Sloveniji.

Vlada (beri: Janša) je zato ugodila pritisku dela gospodarstva. In Počivalšku.

Pri tem šole ostajajo zaprte.

Gre očitno za »zmago« gospodarskih lobijev, ki pa jih bo država drago plačala – verjetno že v začetku novega leta 2021.

Pri tem je vlada znova »povozila« lasten semafor ukrepov, ki ga je še nedavno razglašala.

Poglejmo, kaj vse se spreminja.

Za Janšo je namreč vse politika in nič ni iznad politike. Kdor mu nasprotuje, ne more računat na podporo – pa čeprav to konkretno, v sporu z zdravstvenim ministrom in zdravnikom pomeni na desetine in stotine več smrtnih žrtev v Sloveniji.

S torkom se odpirajo nekatere storitve, sprošča se javni potniški promet, v regijah z boljšo epidemiološko sliko se odpirajo še nekatere dejavnosti.

Torej do 23. decembra spet javni promet, odprti frizerji, cvetličarne, v štirih regijah tudi tekstilne trgovine.

S torkom bo po vsej državi spet vozil javni potniški promet. Skupni prevoz na delo je bil namreč pogost vzrok okužbe, zato je vlada do 23. decembra sprostila potniški promet, vključno z železniškim in žičnicami.

Vozni park pa bo nekoliko okrnjen, ker so tudi potrebe po prevozu ob zaprtih šolah manjše.

S krožnimi kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami pa bo dovoljen prevoz do smučišč za največ eno osebo ali člane istega gospodinjstva.

Dovoljuje se tudi izvajanje higienske nege, razen dejavnosti salonov za nego telesa, pirsinga, tetoviranja in podobnih postopkov.

Toda masaže in solariji ostajajo prepovedani.

Dovoljeno pa je opravljanje vseh finančnih storitev, je na novinarski konferenci povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Postelja-krsta
Spomladi je inventivno podjetje pokazalo posteljo za bolnike, ki se z nekaj gibi spremeni v - priročno, kartonsko krsto. Ta omogoča poceni, hitro in ekološko odstranitev trupla. Bo obvezna nabava takšnih neobveznih postelj v primeru prehoda med občinami naslednji ukrep slovenske vlade? Vir: Twitter

V štirih statističnih regijah, kjer se virus menda širi počasneje, bo mogoče še dodatno sproščanje ukrepov: Obalno-kraški, Goriški, Osrednjeslovenski, Gorenjski.

Tam bodo lahko odprli prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo oblačila in obutev, ter prodaja oblačil in obutve v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo izdelkov na kmetiji.

V teh regijah, ki imajo trenutno najboljšo epidemiološko sliko, se odpravlja tudi prepoved gibanja med občinami.

Res je, da bo januarja najverjetneje še več mrtvih kot jih je decembra. Ampak nič hudega, dragi sodržavljani, vlada misli na vas. Predno se poslovite s tega sveta si boste lahko lepo oprali avtomobil, se ostrigli, svojci pa bodo v odprtih cvetličarnah lahko izbrali primerno cvetje za vaš pogreb.

Gibanje je omejeno na posamezno regijo, a le za uporabnike aplikacije #OstaniZdrav.

To pa je seveda zaradi očitnega pomanjkanja pravne podlage za to odločitev in zaradi diskriminacije prebivalcev že sprožilo veliko negodovanja.

Kaj vse bo to prineslo, pa bomo videli že kmalu.

Januar in februar bi lahko bila za Slovenijo zelo mračna meseca.

Janša, Pokopi. Vir: Twitter
Morebitni tretji del trilogije: Pokopi? Vir: Twitter

Ampak tokrat bomo vsaj natančno vedeli, zakaj bo tako.

Zaradi Janševe vlade in njenega »sproščanja« ukrepov ob istočasnem teptanju lastne časovnice in semaforja, ki je vse zgoraj našteto – prepovedoval.

Res je, da bo januarja najverjetneje še več mrtvih, kot jih je decembra.

Ampak nič hudega, dragi sodržavljani, vlada misli na vas.

Predno se poslovite s tega sveta, si boste lahko lepo oprali avtomobil, se ostrigli, svojci pa bodo v odprtih cvetličarnah lahko izbrali primerno cvetje za vaš pogreb.

Pa naj še kdo reče, da nimamo dobre vlade!

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek