REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nobelovec o »srbski kraji glasov« v ZDA in odbiti teoriji zarote, ki jo širijo tudi nekateri slovenski mediji

Nobelovec o »srbski kraji glasov« v ZDA in odbiti teoriji zarote, ki jo širijo tudi nekateri slovenski medijiSesul je zavržne desničarske teorije zarot o volilni kraji v ZDA: Paul Krugman. Vir: Twitter

Včeraj so v ZDA prešteli in predali elektorske glasove in s tem de facto izvolili Joeja Bidna za predsednika Združenih držav Amerike.

Formalno pa bo to naredil ameriški kongres 6. januarja naslednje leto.

Medtem pa republikanci še naprej širijo vedno bolj nore teorije zarote o tem, kako naj bi bile v krajo glasov vpletene številne države sveta.

Skratka – manj kot je dokazov za domnevne volilne kraje v ZDA, več je navedb o tem, kako so kradli celo »od daleč.«

Skratka – manj kot je dokazov za domnevne volilne kraje v ZDA, več je navedb o tem, kako so kradli celo 'od daleč.' Te zgodbe so dobile že povsem neverjetne razsežnosti. Tudi na Slovenskem.

Te zgodbe so dobile že povsem neverjetne razsežnosti. Tudi na Slovenskem.

Tako na primer tudi slovenski portal V Fokusu širi dezinformacije, ki prihajajo iz konservativnega dela ameriških medijev.

»Ogromno dokazov o tem, da so poleg Kitajcev tudi Srbi globoko vpleteni v volilno krajo v ZDA«, se glasi naslov njihovega zadnjega umotvora.

Omenjajo tudi nekega Georga Webba, ki naj bi bil raziskovalni novinar.

Težav s tem pa je več.

Ena med njimi je dejstvo, da Webb velja za neverodostojnega nakladača, katerega zgodbe so se že neštetokrat izkazale za povsem neresnične, zato mu jih družbena omrežja nenehno opremljajo z opombo, da gre za neverodostojne trditve in lažne novice ter mu ukinjajo račune, nazadnje na Twitterju.

Kljub temu pa še naprej objavlja na svojem YouTube kanalu s preko 100.000 naročniki.

Hoti in Vučič
Aleksandar Vučić, Donald Trump in Avdullah Hoti. Vir: Twitter
Paul Krugman je pokazal na bistveno pomanjkljivost omenjenih teorij zarot – zakaj bi v državah, ki so bile s Trumpovo zunanjo politiko zadovoljne poskusili vplivati na ameriške volitve od zunaj in jih spodkopati, da bi na oblast prišel nekdo, ki jim nikakor ne ustreza?

Druga težava je dejstvo, da so Webbove navedbe o kraji glasov v pomočjo strojev za štetje glasov že zanikale vse ameriške varnostne agencije.

»Kot opisuje Webb, se je osredotočil predvsem na vohunske obroče, nad katerimi bi naj imela nadzor demokratska stranka. Tukaj sledi prvi šok, saj bi naj bili poglavitni glavni državi za izvajanje umazanih akcij doma in v tujini Srbija in Pakistan. Osebno bi naj za to poskrbel vplivni ameriški general David Petraeus. Webb celo trdi, da so prav iz Srbije in Pakistana izvedli rušitev Gadafijeve oblasti v Libiji. Organizacija, ki je vse to izvajala, se imenuje OTPOR. Kasneje pa je svoje ime spremenila v CANVAS,« trdi »V Fokusu.«

Res je sicer, da je imel OTPOR (odpor) pomembno vlogo v prevratu v Srbiji in strmoglavljenju Slobodana Miloševića z oblasti leta 2000, ter pozneje v še nekaterih »barvnih revolucijah« predvsem v Afriki, toda vloga, ki mu jo pripisujejo nekateri v ZDA je naravnost pretirana.

»Prav OTPOR bi naj bil močno vmešan v največjo volilno prevaro v zgodovini ZDA. Tako bi naj bila organizacija zelo aktivna v volilni noči. Njena vloga pa je prišla do izraza, ko so prešteli vse glasove na volilni dan in pričeli šteti glasovnice po pošti… A tuje sile skupaj z ameriškimi demokrati so se odločile, da bodo zmago Joe Bidna sproducirali za vsako ceno, tudi s prevaro,« piše »V Fokusu.«

Teorijo o tem, da naj bi bilo srbsko predstavništvo podjetja, ki je izdelovalo stroje za štetje glasov z imenom »Domion Voting Systems« vpleteno v krajo glasov v ZDA, je komentiral celo znani ekonomist, kolumnist New York Timesa Paul Krugman.

Ob tvitu z dolgim seznam držav, ki naj bi »kradle glasove« v ZDA v korist Bidna je ironično zapisal, da naj za vse »okrivijo Kanado

Ob tem je dodal še objavo članka iz Euronewsa z naslovom: »Srbski Vučić je močno stavil na zmago Bidna, kaj pa sedaj?«

V podnaslovu je navedeno, da je imel srbski predsednik Aleksandar Vučić v Donaldu Trumpu »prijatelja« in da mu z Joejem Bidnom »življenje ne bo več tako lahko.«   

Krugman je ob tem poudaril, da je bil sedanji »srbski režim pravzaprav zelo za Trumpa.«

Pripadniki desničarske nasilniške skupine z imenom Ponosni fantje pa, kakor da bi bilo to leto 1935 v Hitlerjevem Berlinu, po ulicah napadajo vse, ki nasprotujejo Donaldu Trumpu.

S tem je Paul Krugman pokazal na bistveno pomanjkljivost omenjenih teorij zarot – zakaj bi v državah, ki so bile s Trumpovo zunanjo politiko zelo zadovoljne poskusili vplivati na ameriške volitve od zunaj in jih spodkopati, da bi na oblast prišel nekdo, ki jim še manj ustreza oziroma jim sploh ne ustreza?

Enako velja za Libijo, s katero je imela tudi ob Gadafiju Srbija vedno zelo dobre odnose.

Zaradi odločitve ameriškega Vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo tudi zadnjo od preko 50 neuspešnih tožb Donalda Trumpa zaradi domnevne in nedokazane »volilne kraje« se sicer v Washingtonu zbirajo množice Trumpovih privržencev, pa tudi njihovih nasprotnikov.

Pripadniki desničarske nasilniške skupine z imenom Ponosni fantje pa, kakor da bi bilo to leto 1935 v Hitlerjevem Berlinu, po ulicah napadajo vse, ki nasprotujejo Donaldu Trumpu.

V Washingtonu je sinoči prišlo do številnih izgredov, ki so prerasli v nasilje.

V neredih so bile štiri osebe ranjene, ena pa ubita.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek