REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Trumpu je šlo dobro, potem pa ga je Janez Janša podprl«

»Trumpu je šlo dobro, potem pa ga je Janez Janša podprl«Nerodno: Janša javno navijal in podprl Trumpa, Biden pa zmagal. Montaža: Insajder.com

Zdi se, da je novica, da je na predsedniških volitvah v ZDA demokrat Joe Biden prepričljivo premagal protikandidata iz vrst republikancev in aktualnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, tudi volivce v Sloveniji navdihnila z optimizmom.

V Bidnovi zmagi namreč mnogi vidijo žarek upanja, da so spremembe v državah z avtokratskimi režimi navsezadnje mogoče, celo neizogibne.

»Trumpov poraz je lahko začetek konca zmage skrajno desničarskih populizmov tudi v Evropi. Hvala, Joe.«

S temi besedami je zgodovinar Donald Tusk, nekdanji premier Poljske in do novembra leta 2019 predsednik Evropskega sveta čestital novoizvoljenemu predsedniku Združenih držav Amerike Josephu Bidnu.

Tuskovo čestitko ni težko razumeti tudi kot kritiko na račun premierja Slovenije Janeza Janše, ki vztrajno tvita sporočila s katerimi bodisi pošilja prezgodnjo čestitko tako Trumpu kot Miku Penceu na njuni »zmagi«, bodisi topoglavo zavrača novice, da je z veliko prednostjo v številu osvojenih glasov volivcev - zmagal njun nasprotnik: Joe Biden.

Ne nazadnje se Janša zdaj oklepa - po Trumpovem kopitu, kaj pa smo lahko sploh pričakovali? – »odločitve ameriških sodišč«, ki naj bi spreobrnila volilni rezultat in razsodila, da zmaga na volitvah pripada Donaldu Trumpu.

Tito in Janša
Josip Broz in Janez Janša. Kdo je največji sin naroda? Vir: Twitter

Toda Janša je nekoliko spregledal, da na izhod Trumpovih zadev na sodiščih v Združenih državah Amerike ne more upati iz zornega kota odločanja slovenskega Ustavnega sodišča, kjer so politično nastavljeni sodniki kot na ukaz odločali njemu ali njegovim satelitom v prid.

Ob tem vse kaže, da se je Janša pošteno uštel, ko je morda računal na to, da mu bo podpora Trumpu (ob njegovi zmagi na tokratnih volitvah) prinesla denimo fotografiranje v Beli hiši z Donaldom in Melanio, kot je podobno kupčijo pred leti sklenil tedanji predsednik slovenske vlade Borut Pahor v času predsedovanja Baracka Obame.

Drag foto-termin: Pahor in Obamova, Barack in Michelle. Vir: Twitter

Morda je Pahorju to uspelo med zadnjimi iz Slovenije.

No name (brezimeni) predsednik (Slovenije) ob boku Donalda Trumpa; zraven je tudi Flotus (kodno ime za soprogo ameriškega predsednika). Vir: Twitter, Bela hiša

Glede na žaljivke, ki jih je slovenski premier Janez Janša izrekel na račun tesnega Bidnovega svetovalca ter oceno, da je Joseph Biden, 46. izvoljeni predsednik ZDA – »najšibkejši predsednik« Združenih držav Amerike, ni težko sklepati, da se zna res zgoditi, da bo Melania za dolgo časa ostala zadnja oseba iz Slovenije, ki je videla Belo hišo od znotraj, kot je opozoril Matjaž Gruden.

Razen če smo iz ameriških volitev dojeli, kaj je bistveno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek