REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prvorazredno oklepanje privilegijev: Pivčeva še naprej uživa v limuzini in spremstvu priljubljenega varnostnika

Prvorazredno oklepanje privilegijev: Pivčeva še naprej uživa v limuzini in spremstvu priljubljenega varnostnikaPrvorazredna Pivčeva in švedska ministrica, kot nebo in zemlja. Vir: Twitter

Odstopljeno kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec bodo še šest mesecev po prenehanju funkcije varovali kot britanskega prestolonaslednika, je završalo na družbenih omrežjih.

Vsa ta potratnost se svetlobna leta razlikuje na primer od prakse na Švedskem, kjer nič od tega ni normalno.

Zdaj se zdi, da je nekdanja kmetijska ministrica in podpredsednica Janševe vlade preračunljivo in prav dobro tempirala, kdaj bo odstopila s funkcij, ne da bi bila ob ugodnosti na stroške davkoplačevalcev, ki so ji pisane na kožo in jih je za časa mandata obilno uporabljala in se jih na vse kriplje oklepala.

Aleksandra Pivec ima rada evre
Aleksandra Pivec: zapomnili si jo bomo kot prvorazredno ljubiteljico razkošja na stroške davkoplačevalcev. Vir: Facebook

Prav na dan, ko se je poslovila s položaja podpredsednice Janševe vlade, so namreč začele veljati spremembe uredbe (ki jih je seveda v času, ko je bila še med vladnimi odločevalci – potrdila tudi sama in tako zanje še kako dobro vedela), po katerih podpredsednikom vlade še tri mesece po koncu mandata pripada varovanje po tretji stopnji.

Pivčevo bo tako še naprej prevažal varnostnik v luksuzni limuzini.

Z drugimi besedami je Janševa vlada, v času velikih zadolževanj države in gospodarske krize zaradi epidemije Covida-19, Pivčevo častila še s policijskim varstvom, na katero se je menda tako zelo navadila, domnevno do te mere, da nekateri dobro obveščeni viri razkrivajo, da se je »nanje – navezala«.

Spremembe Uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, je vlada pod vodstvom Janeza Janše na nedavni seji spremenila v 7. členu, ki po novem vključuje tudi nekdanje podpredsednike vlade.

V praksi to pomeni, da bosta visoke stopnje varovanja in s tem povezanimi stroški po prenehanju funkcije deležna tudi še vedno aktualna podpredsednika Janševe vlade Matej Tonin in Zdravko Počivalšek.

Medtem pa sta s seznama članov Janševe vlade že izbrisani tako fotografija kot podpredsedniški naziv Aleksandre Pivec.

S seznama članov Janševe vlade sta že izbrisani tako fotografija kot podpredsedniški naziv Aleksandre Pivec. Vir: Vlada RS

V novoti spremenjene uredbe je kot prva dobila priložnost uživati prav sporna Pivčeva, ki je celo poletje zaposlovala medije in javnost s svojimi prigodami uživaštva na račun javnih sredstev in nič hudega slutečih davkoplačevalcev.

Prvorazredna Pivčeva, zdaj že nekdanja predsednica stranke upokojencev DeSUS, je po večmesečnih zdrahah v začetku oktobra vendarle odstopila s položaja ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, nato pa izgubila še mesto podpredsednice v Janševi vladi.

Omenjena uredba sicer določa štiri stopnje varovanja, policija pa je po tretji stopnji doslej varovala predsednika državnega zbora, podpredsednika vlade, ministra za zunanje zadeve, ministra za obrambo, ministra za notranje zadeve, kandidata za predsednika države, ki je izvoljen za funkcijo predsednika republike, v času od uradne razglasitve izida volitev do prevzema funkcije predsednika republike, nekdanjega predsednika države en mesec po prenehanju opravljanje funkcije ter nekdanjega predsednika vlade še en mesec po prenehanju funkcije.

Janševa vlada je nato v uredbo dodala še nekdanjega podpredsednika vlade, v primeru predsednika in podpredsednika vlade pa mesec dni varovanja po prenehanju funkcije potrojila in spremenila v tri mesece.

Vlada je spremembo vnesla tudi v 8. člen uredbe, ki določa četrto stopnjo varovanja.

Tako se zaradi podaljšanja trajanja varovanja tretje stopnje z enajstih na devet mesecev skrajša varovanje nekdanjega predsednika vlade po četrti stopnji. Toda tudi v tem delu je odslej v varovanje vključen celo nekdanji podpredsednik vlade.

Vse to se svetlobna leta razlikuje od prakse na Švedskem, na primer.

Na fotografiji (zgoraj) je bila »ujeta« (zdaj že nekdanja) ministrica za delo Ylva Johansson, ki velja za najbolj uspešno ministrico v švedski vladi, kako čaka na nočni vlak, da je po službi odpelje domov.

Medtem ko je na klopci ob železniških tirih brez kakršnega koli varnostnika čakala na prihod vlaka, si je za malico kupila povsem navaden sendvič.

»Sem samo delavka«, se je fotografu ob tej prigodi zaupala Ylva Johansson, ki je mnistrski položaj na Švedskem zapustila 10. septembra leta 2019, da bi se 1. decembra istega leta zavihtela na mesto nove evropske komisarke za notranje zadeve pod taktirko predsednice EK Ursule von der Leyen.

Primerjava z ravnanjem Pivčeve kaže na povsem drugačne etične, delovne in politične standarde v Sloveniji in na Švedskem.

Toda ta primer nazorno dokazuje tudi, zakaj je švedska ministrica tako priljubljena med volivci in uspešna pri svojem delu.

Kar pa za Pivčevo seveda, prav zato - ne velja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek