REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevarno: novih okužb dnevno že čez sto, več kot na začetku epidemije. So človeška življenja cenejša od testov?

Nevarno: novih okužb dnevno že čez sto, več kot na začetku epidemije. So človeška življenja cenejša od testov?Naraščanje okuženih s Covid 19 - Slovenija, september 2020 . Vir: Twitter

V Sloveniji so v petek ob rekordnih 3191 testiranjih potrdili 105 okužb z novim koronavirusom.

Število novih okužb je tako tudi drugi dan zapored preseglo sto; v četrtek so jih potrdili rekordnih 108.

V petek ni umrl noben bolnik s Covidom-19. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 26 oseb, od tega pet intenzivno nego, je na Twitterju objavila vlada.

Po podatkih Sledilnika za Covid-19 je aktivnih okužb v državi 769.

Zanimivo pa je, da vlada tokrat - za razliko od spomladi, ko so se zapirale občine in ustanove - podobnih ukrepov več ne načrtuje.

V petek so nove primere okužb potrdili v 49 občinah. Največ primerov oziroma 21 so potrdili v ljubljanski občini, osem v Braslovčah, sedem v Mariboru, šest v Kranju in štiri v Kamniku.

Po tri nove okužbe so potrdili v Rogaški Slatini in Pivki, po dva v Šentjurju, Slovenski Bistrici, Trebnjem, Murski Soboti, Škofljici, Novi Gorici, Medvodah, Vojniku in na Ptuju.

Po eno novo okužbo so zabeležili še v občinah Hrastnik, Metlika, Celje, Velenje, Koper, Novo Mesto, Domžale, Slovenj Gradec, Litija, Horjul, Postojna, Jesenice, Ravne na Koroškem, Žalec, Trbovlje, Piran, Zagorje ob Savi, Lenart, Brežice, Mengeš, Kočevje, Ivančna Gorica, Puconci, Ormož, Gornja Radona, Polzela, Turnišče, Preddvor, Sodražica, Log - Dragomer, Rače - Fram in Rečica ob Savinji.

Največ novih okužb je bilo v starostni skupini med 45 in 54 let, in sicer 26.

Doslej so v Sloveniji potrdili 3603 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 135 bolnikov s Covidom-19.

Zanimivo pa je, da Janševa vlada tokrat - za razliko od spomladi, ko so se zapirale občine in ustanove - podobnih ukrepov več ne načrtuje.

K temu je verjetno prispevalo več dejavnikov, od ekonomske škode, ki bi nastala, do preprostega dejstva, da država ni pripravljena več plačevati nadomestil in škode, ki nastaja.

Ker tudi testov še zmeraj ni na voljo dovolj pa vse to kaže, da cena človeškega življenja v državi (in Evropi) hitro pada in marsikje -, če spremljamo samo kritike menda »pretiranega« testiranja - več ne dosega niti cene enega samega testa.

Pri tem pa je znano, da so najboljše dosežke v boju proti koronavirusu dosegle države, kjer so več in ne manj testirali.

Nekatere, na primer Islandija, so testirale celo vse prebivalstvo, toda večina evropskih držav za kaj takšnega tudi skoraj leto dni po začetku pandemije še vedno ni sposobna.

Na nesposobnost Janševe vlade, da zameji epidemijo koronavirusne bolezni Covid-19 so opozarjali tudi protestniki v petek v Ljubljani.

Opozorili so, da se še vedno ni poskrbelo za primerno oskrbo starostnikov, da se ignorira korupcijo pri nabavi zaščitnih mask in medicinskih ventilatorjev ter da politični predstavniki komunicirajo vedno bolj žaljivo, sovražno in pokroviteljsko.

Ker tudi testov še zmeraj ni na voljo dovolj pa vse to kaže, da cena človeškega življenja v državi hitro pada in marsikje -, če spremljamo samo kritike menda »pretiranega« testiranja - več ne dosega niti cene testov. 

Obregnili so se tudi ob proti-koronske ukrepe, ki so po njihovem mnenju v veliki meri neživljenjski, kontradiktorni in nestrokovni.

»Nasprotujemo takim politikam. In vsej politični garnituri, ki se takim potezam ne zoperstavi najbolj odločno! Tako vladi kot opoziciji«, so opozajali.

K uporu proti »strahovladi«, ki ni sposobna zamejiti okužb s Covid-19 so pozvali vse inštitucije, stranke, sindikate, stanovske organizacije, društva, gibanja in posameznice ter posameznike.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek