REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriške sankcije bodo dosegle nasproten učinek, novi ekosistem Huaweia bo podoben Applovemu

Ameriške sankcije bodo dosegle nasproten učinek, novi ekosistem Huaweia bo podoben ApplovemuHuawei - Trump in Xi iz oči v oči. Vir: Twitter
Rezultat bo napredek – toda ne za slovenske potrošnike, ki bodo zaradi zaveze Janševe vlade, pod pritiskom ZDA usmerjene proti kitajskim podjetjem, na področju 5G tehnologije ostali brez večine omenjenih dobrot.

Kitajska je nove ameriške sankcije za kitajskega tehnološkega velikana Huawei označila za »zlorabo nacionalne moči«, s katero naj bi ZDA želele preprečiti vzpon kitajskih podjetij.

ZDA so namreč v ponedeljek še 38 podružnicam Huaweia po svetu onemogočile dostop do ameriških računalniških čipov in drugih tehnologij.

Ameriška vlada je Kitajsko obtožila, da uporablja kitajska podjetja za vohunjenje, kar je kitajska vlada večkrat zanikala.

O tem domnevnem vohunjenju ZDA sicer prav tako vse doslej niso ponudile še nobenega dokaza.

O tem domnevnem vohunjenju ZDA sicer prav tako vse doslej niso ponudile še nobenega dokaza.

Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je danes ponovil, da ni nikakršnih dokazov, da bi Huaweijevi izdelki izrabljali luknje v varnostnih sistemih za namene vohunjenja.

Sankcije so po njegovih besedah »popolnoma izničile še zadnjo pretvezo ravnanja po načelih trga in poštene konkurence« pri čemer je očitno, da Washington zlorablja svojo nacionalno moč.

Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross je v ponedeljek dejal, da Huawei s podružnicami in drugimi podjetji uporablja ameriško tehnologijo in s tem spodkopava ameriške interese na področju nacionalne varnosti in mednarodnih odnosov.

Te navedbe ameriškega ministra za trgovino so sicer v popolnem nasprotju z dejstvi, pa tudi načeli mednarodne trgovine.

Huawei je sicer v zadnjem četrtletju postal največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, predvsem na račun močne prodaje na domačem trgu, čeprav se Washington trudi, da bi konkurenci na Kitajskem onemogočili uporabo Googlovega operacijskega sistema Android.

Telefon Huawei in nov operacijski sistem Hongmeng Vir:Technave.com

Rezultat bo, da bo Huawei razvijal svoje procesorje, svoj operacijski sistem in svoje aplikacije.

Samo Huawei in Apple lahko naredita to – in to je naša dolgoročna strategija. Ta strategija bo delovala.

Analitiki že opozarjajo, da se Huawei premika v isto smer, v katero je odšel Apple, s povsem svojiim ekosistemom in rešitvami na področju mobilne telefonije.

Za Forbes je o tem spregovoril Anson Zhang, ki vodi oddelek za potrošnike pri Huaweiu.

»Smo eno od dveh podjetij, ki imamo lahko to rešitev za strojno in programsko opremo za naš lasten ekosistem. Samo Huawei in Apple lahko naredita to – in to je naša dolgoročna strategija. In čeprav je glede tega veliko izzivov, govoric in pritiskov, smo predani naši investiciji, našemu ekosistemu. Ta strategija bo delovala,« je prepričan Zhang.

Kot opozarja Forbes, je »za naslovi skrita resnica o podjetju Huawei –, da namreč igrajo na dolgi rok

Na njihovi strani so, opozarja Forbes, velik in širokogruden domači trg, ki se proti njim ne bo obrnil, skupaj s prijaznim objemom države.

Še do lani se je Huawei z drugimi proizvajalci boril za uporabo sistema Google Android.

Toda, ko so Trumpove sankcije odrezale Huawei od proizvodov Googla, se je Huawei podal na pot afirmacije lastnega, alternativnega operacijskega sistema Hong Meng oziroma Harmony.

In pri tem bo ta veliko bolj podoben Applu, ne pa Googlu.

Analitiki že opozarjajo, da se Huawei premika v isto smer, v katero je odšel Apple, z povsem svojiim ekosistemom in rešitvami na področju mobilne telefonije.

V naslednjih petih ali desetih letih bo namreč najbolj vznemirljivo to, kako se bo uporabniška izkušnja spreminjala in dopolnjevala s pomočjo umetne inteligence in omrežij 5G.

Do konca leta so določili 3000 najpomembnejših aplikacij in do konca julija jih je bilo 80 odstotkov že v njihovi tržnici, torej v 'AppGallery'.

Pri tem bi morale vse naprave – telefon, računalnik, televizor – delovati skupaj in brez ovir.

Podjetje je že vložilo 3 milijarde dolarjev v razvoj svojih aplikacij in svoje »tržnice.«

Do konca leta so določili 3000 najpomembnejših aplikacij in do konca julija jih je bilo 80 odstotkov že v njihovi tržnici, torej v »AppGallery«.

In trenutno okoli 1,6 milijona razvijalcev skupaj s Huaweijem dela na tem, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo.

Ameriške sankcije in blokade bodo tako dosegle prav nasproten učinek.

Rezultat bo napredek – toda ne za slovenske potrošnike, ki bodo zaradi zaveze Janševe vlade, pod pritiskom ZDA usmerjene proti kitajskim podjetjem na področju 5G tehnologije ostali brez večine omenjenih dobrot.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek