REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tudi najbolj varno ni varno: Policija prisluškovala sporočilom na Telegramu in spremljala taktiko protestnikov

Tudi najbolj varno ni varno: Policija prisluškovala sporočilom na Telegramu in spremljala taktiko protestnikovPolicijsko vohunjenje - Telegram in Datraminr
Razkrite so policijske zlorabe podatkov v aplikacijah za komunikacijo, ki veljajo za 'popolnoma varne.'

Medtem ko nas strokovnjaki prepričujejo, da bodo nove aplikacije za preprečevanje epidemije Covida-19 povsem varne, iz ZDA prihajajo nove podrobnosti o policijskih zlorabah podatkov v aplikacijah za komunikacijo, ki prav tako veljajo za »popolnoma varne.«

Razkrito poročilo ministrstva za domovinsko varnost (DHS)v ZDA je pokazalo, da so v tem ministrstvu zbirali podatke o razpravah protestnikov v posebni »sobi za pogovore«, ki deluje v okviru aplikacije Telegram.

Gre za enega od najbolj zaščitenih servisov za sporočanje, ki se ponaša tudi z »end to end« enkripcijo oziroma s šifriranjem podatkov na samih napravah, brez posrednikov.

Ne glede na to pa so policisti lahko spremljali vsebino pogovorov protestnikov in razprave, ki so kazale, kje se bodo zbirali, kaj nameravajo storiti in vse drugo povezano s taktiko demonstrantov v Portlandu v ZDA.

Tu že mesece potekajo demonstracije zaradi brutalnega policijskega uboja temnopoltega Georga Floyda.

Georg Floyd - posnet uboj
Krut uboj Georga Floyda ob aretaciji je po ZDA sprožil proteste, ki jim ni videti konca. Vir: Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump je proti volji lokalnih oblasti v mesto poslal tudi zvezne policiste, ki patruljirajo v uniformah in vozilih brez oznak, ter občasno v njih kar z ulic preprosto »ugrabljajo« nekatere nič hudega sluteče protestnike.

V ameriškem ministrstvu za domovinsko varnost so zbirali podatke o razpravah protestnikov v posebni 'sobi za pogovore', ki deluje v okviru aplikacije Telegram.

Še zmeraj ni jasno, na kakšen način je DHS prišla do omenjenih osebnih sporočil.

Prisluškovanje državljanom ZDA je sicer prepovedano, svoboda govora pa je v ZDA zagotovljena s prvim amandmajem k ameriški ustavi.

Interne dokumente ministrstva je sicer objavil ameriški Washington Post.

Poročilo kaže, da so podatke delili s še nekaterimi agencijami, na primer z FBI-jem, zveznim preiskovalnim uradom.

Ob tem je ministrstvo za domovinsko varnost pripravilo tudi »obveščevalno poročilo« o dveh novinarjih, ki sta spremljala proteste.

Vendar to ni edini takšen primer.

Intercept je poročal, da je Dataminr, s Twitterjem povezano podjetje za uporabo »umetne inteligence« pomagalo policistom pri nadzoru protestnikov, ki so začeli demonstrirati v številnih mestih v ZDA po uboju Georga Floyda.

Twitter - pošiljanje sporočila
Twitter po oceni ameriških nevladnih organizacij preveč tesno sodeluje z državnimi organi ZDA.

Policiji je podjetje razkrivalo zadnje objave uporabnikov in akcije, ki jih načrtujejo.

O tem so se namreč dogovarjali preko aplikacij za komuniciranje.

Pri tem sta podjetji Dataminr in z njim povezano podjetje Twitter v preteklosti večkrat zatrdili, da podatkov o svojih uporabnikih ne bosta delila z organi pregona.

V Interceptu so razkrili, da Twitter podjetju Dataminr omogoča popoln dostop do »toka podatkov« imenovanega »ognjena hiša«, kar je poseben privilegij.

Twitter je bil ob tem dolgoletni investitor v podjetje Dataminr, skupaj z – ameriško agencijo CIA.

V Interceptu so razkrili, da Twitter podjetju Dataminr omogoča popoln dostop do »toka podatkov« imenovanega »ognjena hiša«, kar je poseben privilegij.

Na podlagi tega lahko Dataminr skenira vsa javna sporočila uporabnikov s svojimi orodji in nato napove tok dogodkov.

Portland - ugrabitve
Policija v uniformah brez oznak v Portlandu ljudi s cest zvleče v civilne avtomobile (brez oznak, da gre za vozila policije). Kritiki to prakso v ZDA opisujejo kot primer (nezakonitih) ugrabitev, pod taktirko oblasti.

Tudi tam, kjer Dataminr ni imel podatkov o geolokaciji avtorjev sporočil so slike, ki so jih dobili policisti ali so jih naknadno dodali v podjetju Dataminr omogočile identifikacijo različnih krajev.

Ameriške organizacije za človekove pravice opozarjajo, da predvsem Twitter preveč tesno sodeluje z ameriškimi obveščevalnimi agencijami, kar omogoča tudi vohunjenje za državljani ZDA.

Pri tem je zelo veliko analiziranih sporočil prihajalo ne samo od protestnikov, pač pa od »očividcev«.

Obe podjetji zanikata, da bi »nadzor protestov« lahko ocenili že kot »vohunjenje.«

Podjetje Dataminr, ki je sicer vredno 1.8 milijarde dolarjev pomaga medijem, korporacijam in vladam uravnavati krize z »nadčloveško hitrostjo« in to z analizo podatkov, ki se širijo po družbenih omrežjih.

Pri tem lahko celo, kot trdijo sami, napovedujejo vojne, upore, proteste, izgrede in katastrofe.

Vendar že od leta 2016 ameriške organizacije za človekove pravice opozarjajo, da predvsem Twitter preveč tesno sodeluje z ameriškimi obveščevalnimi agencijami, kar omogoča tudi vohunjenje za državljani ZDA.

V organizaciji ACLU so na primer zapisali, da je spremljanje protestnikov in aktivistov »preko uporabniškega vmesnika popolnoma nesprejemljivo in prepovedano.«

Kljub trditvam »strokovnjakov« o »popolnoma varnih« aplikacijah je zato ob njihovi uporabi še naprej potrebno biti previden, kajti tudi najbolj varne med njimi očitno niso – povsem varne.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek