REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevarno: Koronavirus je mutiral, sedaj je še bolj kužen in prenosljiv med ljudmi

Nevarno: Koronavirus je mutiral, sedaj je še bolj kužen in prenosljiv med ljudmiAnaliza mutacij koronavirusa

Vodilni ameriški epidemiolog dr. Anthony Fauci je izrekel resno opozorilo: V skladu z zadnjimi raziskavami, med katerimi so nekatere sicer še v fazi preverjanja, je povsem mogoče, da je koronavirus mutiral tako, da je postal še bolj kužen in se sedaj lažje prenaša med ljudmi.

O tem problemu sedaj sicer potekajo dodatne preiskave, vendar je Fauci dejal, da je o omenjenem zaključku »le malo nestrinjanja.«

Podatki kažejo, da obstaja ena sama mutacija, ki temu virusu omogoča, da se replicira bolje in da doseže večjo koncentracijo virusov.

Virusi sicer mutirajo precej pogosto, vendar doslej mutacije koronavirusa niso imele vpliva na hitrost njegovega širjenja.

Vendar gre pri zadnjih mutacijah za nekaj novega, je med zaslišanjem pred odborom za zdravstvo senata Združenih držav Amerike razkril dr. Fauci, ki je sicer direktor Nacionalnega centra za alergije in infektivne bolezni v ZDA.

O morebitnih mutacijah je prvi poročal laboratorij Los Alamos.

Koronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega

Njegovi znanstveniki so v časniku Cell (Celica) objavili daljši strokoven članek na to temo.

Virologi iz laboratorija Scripps Research v Floridi so prav tako pisali o tej mutaciji in opozorili, da »pospešuje viralno transmisijo.«

Ni pa jasno, kje se je mutacija najprej pojavila.

»Podatki kažejo, da obstaja ena sama mutacija, ki temu virusu omogoča, da se replicira bolje in da doseže večjo koncentracijo virusov. Nimamo podatkov o tem, ali je to za posameznika bolje ali slabše, vemo samo, da se virus razmnoži bolje in je bolj prenosljiv,« je dr. Fauci poudaril za časnik ameriške zdravniške zveze.

V Srbiji poročajo, da prihajajo v bolnišnice po novem v glavnem mladi ljudje, brez poprejšnjih težav, ki takoj dobijo zelo hudo klinično sliko, z obema prizadetima pljučnima kriloma in morajo nemudoma v enote intenzivne nege, virus pa se izjemno hitro širi.

Ugotavljanje tega dejstva ni bilo enostavno, saj morajo znanstveniki ves čas spremljati 60.000 genetskih sekvenc virusa.

Vsi virusi sicer mutirajo, toda virusi z RNA v celični zgradbi mutirajo hitreje kot tisti, ki imajo DNA in to zato, ker nimajo vgrajenega »naravnega preverjanja napak« in se ne morejo sami popraviti.

Zato lahko preživijo le z večjo količino različnih različic.

Nova mutacija, o kateri pišejo znanstveniki v laboratoriju Los Alamos vpliva na posebno amino kislino, različica pa je znana pod oznako D614G.

Dr.Anthony Fauci
Dr. Anthony Fauci. Vir: Screenshot White House

Da nov val virusa deluje drugače opozarjajo tudi številni znanstveniki.

V Srbiji na primer poročajo, da prihajajo v bolnišnice po novem v glavnem mladi ljudje, brez poprejšnjih težav, ki takoj dobijo zelo hudo klinično sliko, z obema prizadetima pljučnima kriloma in morajo naravnost v enote intenzivne nege, virus pa se izjemno hitro širi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek