REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Precednik na dan, ko so bili s strani policije blokirani mostovi po Ljubljani: 'Zgradimo mostove zaupanja'.«

»Precednik na dan, ko so bili s strani policije blokirani mostovi po Ljubljani: 'Zgradimo mostove zaupanja'.«Kje si Miško? Vir: Twitter

Išče se predsednik.

»Kje si Miško?« Tako so državljani na predvečer državnega praznika iskali po prestolnici predsednika države ob aluziji na znani Pahorjev spodrsljaj …

Toda zaman so po Ljubljani iskali predsednika Slovenije. Tudi z domiselnimi tiralicami »Išče se predsednik« in heštegi #KjeSiMiško.

Morebitnim najditeljem so ob tem priporočali, da naj »najdbo sporočijo v tajništvo SDS«, ali pa da Boruta Pahorja raje »obdržijo za okras doma ali na vrtu« …

Tako se je del množice protestnikov, preden so se zbrali ob spomeniku Prešernu v centru prestolnice, podal celo v misijo nemogoče – pred predsedniško palačo so poskušali ujeti izmuzljivega Boruta Pahorja.

Zaman.

Pahor se je – kot kaže njegova objava na socialnih omrežjih – medtem pohvalil, da je uradne ure izkoristil za snidenje z izbranci Janševe stranke SDS na posebni maši za domovino v ljubljanski stolnici.

Kar je osupnilo tiste, ki menijo, da sta cerkev in država – ločeni.

»Kdo bi si mislil, da bosta dva komunista postala složna vazala cerkvi,« je osupel sklenil Jonatan Horvat ob opozorilu, da dan državnosti ni cerkveni praznik.

Pri tem ni spregledati, da je stranka SDS, ki je prva objavila novico, da so se njeni veljaki skupaj z Janezom Janšo in njegovo soprogo Urško Bačovnik pred odhodom na uradno državno svečanost na Kongresnem trgu udeležili maše za domovino, popolnoma prezrli Pahorjevo navzočnost.

SDS je objavila namreč tudi fotografije ob novici, toda nikjer niti z besedo ne omenja predsednika države Pahorja, saj je izrecno zapisala, da so se »maše za domovino udeležil predsednik vlade Janez Janša in drugi predstavniki SDS

Mar je Borut Pahor medtem postal član SDS?

Iz pričujočega sporočila so nato sodržavljani sklepali, da je tokratni dan državnosti »zgolj za stranko SDS«.

Miha Pongrac je nato opozoril tudi na cinično sporočilo slavnostnega nagovora predsednika države Boruta Pahorja zbranim na Kongresnem trgu - na predvečer državnega praznika, ko so bili s »strani policije blokirani mostovi po Ljubljani,« prizorišče državne proslave pa za »tretjerazredne« državljane popolnoma nedostopno.

Vse to je spodbudilo tudi druga vprašanja – glede na dejstvo, da se je s fotografijo o svoji udeležbi na maši SDS s fotografijo pobahal tudi sam Pahor - kot, na primer, ali sta cerkev in država zares ločeni.

Dr. Brigita Skela Savič ni edina, ki želi pojasnilo, kaj (domnevni) ateist Pahor počne na maši, »saj nismo verska država … za kakšno sprenevedanje tukaj gre?«

Toda aktualnega predsednika države očitno niso zmotile številne policijske »kible« (»marice«) parkirane v stranskih ulicah, niti preštevilni policisti, ki so jih pripeljali celo iz drugih mest in so v svoji opremi bolj spominjali na »želve«, niti dejstvo, da je bila njihova naloga, da preprečijo ljudstvu, da se približa vladajočim na njihovi ekskluzivni fešti na Trgu republike.

Darko Štrajn je nato ne le Janši, ampak tudi Pahorju nalili čistega vina.

Volivci seveda niso pozabili niti nedavne nove spodrsljaje tako Boruta Pahorja kot njegovih svetovalcev, ki so se spravili nad nič hudega sluteče protestnike ...

Novinarka Suzana Perman pa je ljudstvu prek Twitterja sporočila, da se je tik pred začetkom proslave za izbrance na Kongresnem trgu – nebo zjokalo.

Ni znano, kako je prenesla dež Pahorjeva pričeska, a so dežne kaplje gotovo zbudile iz dremeža večnega gospodarskega ministra in predsednika SMC Zdravka Počivalška.

Pod črto: Pahorjev nagovor na proslavi je bolj razjezil kot pomiril sodržavljane, ker se niti z besedo ni odzval na očitke, da »oblast podpihuje sovraštvo in delitve med državljani.«

Torej, ostaja neodgovorjeno vprašanje: »Kje si Miško?«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek