REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policija spremenila taktiko, razširila obroč okoli parlamenta, protestniki obiskali zgradbo policije in brali ustavo

Policija spremenila taktiko, razširila obroč okoli parlamenta, protestniki obiskali zgradbo policije in brali ustavoProtestniki in policija - osmi krog ... Se nadaljuje.

V Ljubljani in drugih mestih po Sloveniji, predvsem v Mariboru in Celju, so ta petek znova potekali protivladni protesti.

Protestniki so razvili številne transparente: »Proti globalni diktaturi - kapital-fašizma«, »Svoboda izražanja ni kaviar«, »Narava ni last vlade«, »Slovenije in RTV-ja ne damo«, »Rušenje medijev je rušenje demokracije« in podobno.

Ob koncu šolskega leta so vladi tudi zaključili enotno oceno »Šus, 1«, »Cvek, 1« in »Nezadostno, 1.«

Taktika policije se je tokrat nekoliko spremenila.

Zaščitne ograje pred parlamentom so tokrat varovale celoten Trg republike. Toda tudi ta taktika policije se je pokazala kot neuspešna.

Z bistveno razširjenim krogom ograj so očitno želeli protestnikom kar se da zmanjšati prostor njihovega zbiranja.

Zaščitne ograje pred parlamentom so zato tokrat varovale celoten Trg republike.

Toda tudi ta manever policije se je pokazal kot neuspešen.

Več protestnikov je namreč prestopilo ograjo, posedalo po tleh in bralo ustavo, policisti pa so se morali pošteno potruditi, da so jih odstranili.

Policija in protestniki - osmi krog

Obenem so protestniki spremenili nabor »tarč« svojih protestov in se tako v petek zbrali pred stavbo – policije na Slovenski cesti v Ljubljani.

Vse skupaj se je začelo tako, da je nekaj protivladnih protestnikov, med njimi so bili tudi nekateri znani kulturniki, malo po 17. uri prestopilo zaščitno ograjo na Trgu republike in se posedlo po tleh ter »v znak protesta proti korupciji, policijskemu nasilju in omejevanju svobode izražanja in združevanja« na glas prebiralo slovensko ustavo.

Še posebej glasno so opozorili na ustavno pravico do mirnega zbiranja in javnih zborovanj.

Protestnike so sprva popisali policisti v navadnih uniformah, nato pa je prispela posebna policijska enota za obvladovanje množic.

Ta je nato začela tiste protestnike, ki niso želeli sami zapustiti ograjenega območja, fizično odstranjevati s Trga republike.

Pri tem je ena protestnica za trenutek omedlela.

Zbrana množica je ravnanje policistov pospremila z glasnimi žvižgi in neodobravanjem.

Protestniki so od policistov zahtevali pojasnila, zakaj je trg sploh ograjen.

Policija in protestniki - osmi krog

»Simbolika tega branja je predvsem, da je to prostor, kjer se bere. In to je javni prostor. Nihče od deset tisoč protestnikov v dosedanjih sedmih protestih niti slučajno ni ogrožal parlamenta,« je za Televizijo Slovenija na Trgu republike povedal igralec in režiser Primož Ekart.

Del protestnikov se je, tako kot prejšnji teden, odpravil tudi pred ameriško veleposlaništvo, kjer so izrazili podporo gibanju Black Lives Matter.

Del protestnikov se je, tako kot prejšnji teden, odpravil tudi pred ameriško veleposlaništvo, kjer so izrazili podporo gibanju Black Lives Matter (Življenja temnopoltih štejejo).

Odšli so tudi pred stavbo vlade, kjer so glasno skandirali »lopovi, lopovi« ter »odstop.«

Zaradi popolne policijske ograditve Trga republike se je glavnina protestnikov nato preusmerila na Slovensko cesto in pred stavbo Generalne policijske uprave ter ministrstva za notranje zadeve (MNZ), kjer so policistom skandirali »čuvate lopove.«

So pa ob tem protestniki policistom izrazili tudi podporo, saj so s kredami na tla napisali: »Policisti, poklon za profesionalen odnos« in »Podpora policistom.«

Za konec so zapeli slovensko himno in več drugih pesmi, med drugim tudi Bella Ciao in Puntarska Iztoka Mlakarja.

Naslednji petek se bodo protesti ponovili.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek