REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Orbán izredne razmere takoj uporabil za napad na pripadnike LGBT skupnosti

Orbán izredne razmere takoj uporabil za napad na pripadnike LGBT skupnostiViktor Orbán vs. LGBT skupnost

Madžarski parlament se je na zahtevo madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbána popolnoma izključil iz odločanja v tej državi in predsedniku madžarske vlade podelil neomejen mandat za vladanje z dekreti.

Uraden razlog za to je epidemija koronavirusa.

Mnogi so se spraševali, kakšni bodo njegovi prvi ukrepi. In sedaj je to znano.

Madžarski avtokrat je namreč predlagal zakon oziroma dekret, po katerem je po novem trans-spolnim osebam prepovedano »uradno« zamenjati spol.

V novem »zakonu« namreč piše, da je odslej »spol določen v knjigi rojenih na podlagi dejstev, ki jih ugotovijo zdravniki in razglasi matični urad. Glede na to, da je popolna sprememba spola biološko nemogoča, je pomembno tudi s pomočjo zakona določiti, da spremembe ni mogoče narediti niti v knjigah rojenih.«

Če bo dekret v vladi sprejet – za kar ni posebnih ovir – potem bodo tudi vsi dokumenti, ki se izdajajo na podlagi rojstnih listov, na primer osebne izkaznice, vozniška dovoljenja in potni listi podatke o spolu obvezno črpali iz rojstnega lista, ki pa priznava samo »spol ob rojstvu«, ne pa naknadne spremembe spola.

Številni na Madžarskem, med njimi tudi opozicijski poslanci, so najnovejšo domislico Viktorja Orbána že kritizirali.

'Ta ukrep ne želi doseči samo molka trans skupnosti, pač pa želi izbrisati njen obstoj,' je opozoril Marc Angel.

Marc Angel, sopredsednik Interskupine za pravice LGBT skupnosti v Evropskem parlamentu je dejal, da je »napad na trans skupnosti nezaslišan in nameren.«

»Ta ukrep ne želi doseči samo molka trans skupnosti, pač pa želi izbrisati njen obstoj,« je opozoril Marc Angel.

Ogranizacija Transvanilla Transgender Association pa je obsodila ta ukrep zato, ker »ljudem odvzema pravico do priznanja njihovega spola, s tem pa krši njihovo pravico do samoodločbe, kar je v nasprotju z nacionalnimi in mednarodnimi standardi človekovih pravic.«

Da imajo ljudje zaradi tega resne težave, je pojasnila tudi Ivett Ördög. Pojasnila je, da je nekoč v pošti uslužbenka poklicala policijo, saj je zaradi »napačnega« spola v dokumentu mislila, da gre za prevaranta.

Madžarska je znana po nasprotovanju pravicam LGBT skupnosti.

Prepovedali so celo objavo reklam Coca-Cole, saj naj bi njene reklame promovirale partnerstva istospolnih, umaknili pa so se tudi iz tekmovanja Evrovizije, ki naj bi bilo preveč »gejevsko« usmerjeno.

Madžarska ima ob zadnjih spremembah in spreobrnitvi v avtokratsko smer tudi veliko težav v okviru EU.

Voditelji trinajstih desnosredinskih strank iz enajstih držav so nedavno v pismu predsedniku konservativne Evropske ljudske stranke (EPP) Donaldu Tusku pozvali k izključitvi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbána Fidesz zaradi izrednih ukrepov v pandemiji, ki po njihovem mnenju očitno kršijo temeljna načela liberalne demokracije in evropske vrednote.

Pismo sta podpisali po dve belgijski in švedski stranki ter stranke iz Češke, Danske, Finske, Grčije, Nizozemske, Luksemburga, Litve, Norveške in Slovaške.

Podpisniki izražajo globoko zaskrbljenost zaradi očitnih kršitev temeljnih načel liberalne demokracije in evropskih vrednot na Madžarskem.

»Boj proti Covidu-19 terja obsežne ukrepe, a virus ne sme biti izgovor za neomejeno podaljševanje izrednega stanja. Bojimo se, da bo premier Orbán uporabil novo pridobljene pristojnosti za nadaljnjo krepitev vladnega primeža, v katerem je civilna družba,« so zapisali v pismu.

Ta ukrep ljudem odvzema pravico do priznanja njihovega spola, s tem pa krši njihovo pravico do samoodločbe, kar je v nasprotju z nacionalnimi in mednarodnimi standardi človekovih pravic.

Po več splošnih opozorilih, da morajo biti izredni ukrepi članic EU v pandemiji omejeni in sorazmerni, je zaskrbljenost zaradi razmer na Madžarskem danes izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

»Skrbi me, da gredo nekateri ukrepi predaleč. Še posebej me skrbi položaj na Madžarskem,« je poudarila Ursula von der Leyen.

Tusk je v sredo v pismu članom svoje politične družine že opozoril na spornost Orbánovih ukrepov.

Spomnil je, da so številni člani v preteklosti nasprotovali izključitvi Fidesza iz politične družine, a nakazal, da bo treba o tem znova premisliti.

»Trenutno seveda razmišljamo o pomembnejših stvareh, naša prednostna naloga je boj proti pandemiji. A kmalu bo prišel čas, ko boste morali znova razmisliti o svojih stališčih,« je vodja stranke EPP zapisal v pismu.

Ob tem je Tusk v sredo tudi tvitnil, da je izkoriščanje pandemije za vzpostavljanje stalnega izrednega stanja politično nevarno in moralno nesprejemljivo.

Slovenski premier Janez Janša je nato Tusku prek Twitterju odgovoril: »Dragi Donald Tusk, prosim pošljite nam in državam južno od nas nekaj osebne zaščitne opreme. Tudi ventilatorji so zelo potrebni in dobrodošli. Hvala.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek