REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaradi koronavirusa sklican Svet za nacionalno varnost, fakultete že odpovedujejo predavanja ...

Zaradi koronavirusa sklican Svet za nacionalno varnost, fakultete že odpovedujejo predavanja ...Koronavirus: Univerza na Primorskem zaprla vrata, Marjan Šarec miri javnost

Potem ko se je število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji do 8. marca povečalo na 16 oseb in so testiranje opravili pri 981 osebah, je predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec sklical tudi Svet za nacionalno varnost v širši sestavi.

Predstavniki vlade in pristojnih ministrstev so pred tem sicer mirili javnost in ocenili, da v Sloveniji epidemije koronavirusa še nimamo.

Medtem so bila prepovedana tudi zbiranja več kot 500 ljudi v zaprtih prostorih.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je napovedal, da so za kršitve te propovedi predvidene globe od minimalno 10.000 do 100.000 evrov.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je napovedal, da so za kršitve te propovedi predvidene globe od minimalno 10.000 do 100.000 evrov.

Šarec je zavrnil kritike, ker Svet ni bil sklican že prej in ker niso bili sprejeti ostrejši ukrepi za obvladovanje virusa.

»Vsi smo v istem čolnu, ni čas za politiko,« je poudaril.

Zagotovil je, da poslušajo in upoštevajo stroko.

Čeprav so ob informacijah, da se je virus razširil v Metliki razmišljali o razglasitve epidemije, a po njegovih besedah glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje epidemije še ne morejo razglasiti.

»Nobena od sosednjih držav še ni zaprla šol. Pomembno je, da z ukrepi ravnamo sorazmerno. Samo Italija je doslej sprejela take ukrepe,« je dejal Šarec.

Medtem se vrstijo tudi odzivi vzgojno-izobraževalnih institucij.

Univerza na Primorskem je tako na primer za dva tedna odpovedala pedagoški proces na vseh članicah univerze, v Ljubljani pa ni predavanj na fakultetah za pravo in arhitekturo.

Pravna fakulteta

Po navodilih resornega ministrstva, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za zdravje je treba delovati preventivno in ukrepe, ki jih sprejme določena institucija, sorazmerno prilagajati situaciji, je na spletni strani univerze zapisala rektorica Klavdija Kutnar in napovedala, da bo ukrep veljal do 20. marca.

K ukrepom jih je vzpodbudila situacija v sosednji Italiji.

»Po tem, ko smo proučili informacije s strani vseh navedenih institucij ter, ob dejstvu, da je Italija največje žarišče koronavirusa v Evropi, tudi s strani predstavnikov vodstva 'Istituto Superiore di Sanita dell'Italia' (italijanski ekvivalent NIJZ), smo se odločili za ta ukrep iz preventivnih razlogov. Smo namreč univerza, ki ima vsakodnevno interakcijo s sosednjo Italijo,« je navedla rektorica.

Medtem se je pojavil tudi prvi primer koronavirusa na Obali.

Gospodarstveniki medtem pri ministru Zdravku Počivalšku ocenjujejo verjetne negativne vplive širjenje koronavirusa na gospodarstvo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek