REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo je zadnji egiptovski faraon, ki je končal v zaporu in se iz njega nepričakovano rešil

Kdo je zadnji egiptovski faraon, ki je končal v zaporu in se iz njega nepričakovano rešilHosni Mubarak

V Egiptu je umrl nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak, ki je bil na oblasti 30 let.

Star je bil 91 let.

Iz urada egiptovskega predsednika Abdela Fataha al Sisija so izrazili sožalje njegovi družini, izrazi sožalja pa prihajajo tudi iz tujine.

Urad egiptovskega predsednika je ob smrti izrazil sožalje njegovi družini. Označili so ga za »enega od voditeljev in herojev« vojne proti Izraelu leta 1973, ko je Mubarak vodil egiptovske letalske sile.

'Moj prijatelj, predsednik Mubarak je bil voditelj, ki je svoj narod vodil v mir in varnost in mir z Izraelom,' je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Obžalovanje ob smrti nekdanjega predsednika Egipta je izrazil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. »Moj prijatelj, predsednik Mubarak je bil voditelj, ki je svoj narod vodil v mir in varnost in mir z Izraelom,« je sporočil Netanjahu.

Umrl je v vojaški bolnišnici v Kairu, kjer je preživel zadnja leta življenja. Januarja je Mubarak, ki je imel številne zdravstvene težave, tam prestal tudi operacijo.

Pogreb z vojaškimi častmi bo organiziral urad predsednika države.

Hosni Mubarak

Predsednik Egipta je Mubarak postal leta 1981. V Egiptu je vodil boj proti islamistom in opozicijski Muslimanski bratovščini. Od 90. letih minulega stoletja se je moral spopadati tudi z napadi skrajnežev na turiste.

V času svoje vladavine je bil tarča kritik zaradi korupcije in gospodarskega zatona Egipta.

Njegovo avtoritarno vodenje države, korupcija in slabe gospodarske razmere so leta 2011 na ulice pognale številne ljudi, predvsem mlade.

To je privedlo do njegovega padca 25. januarja leta 2011, kmalu po vstaji v Tunisu.

Mubarak se v začetku ni zelo oziral na demonstrante. Toda ko so ga začeli zapuščati generali, so se tudi ZDA postavile »na stran naroda«.

Hosni Mubarak 1952
Hosni Mubarak kot mlad pilot leta 1952.

»Egipt in jaz se ne bova ločila, dokler ne bom pokopan v njegovi zemlji,« je dejal. Dva dni zatem je bil aretiran.

Avgusta leta 2011 so mu začeli soditi. Na volitvah je zmagal kandidat Muslimanskega bratstva Mohamed Morsi.

Mubarak je bil zaprt zaradi nasilja proti demnstrantom in poslan v zapor Tora, nato pa v bolnišnico Madi, ker je bil slabega zdravja.

V zaporu je bil samo kratko, ker je general Abdel Fatah el Sisi zrušil z oblasti Morsija že naslednje leto. In tako je Morsi končal v zaporu na neznani lokaciji.

Toda Mubarak je bil v zaporu samo kratko, ker je general Abdel Fatah al Sisi zrušil z oblasti Morsija že naslednje leto. In tako je Morsi naposled končal v zaporu na neznani lokaciji.

Sisi je tudi začel s čistkami zoper Muslimansko bratstvo. Pripadniki te stranke so bili obtoženi še hujših dejanj kot Mubarak in tako so Mubarakovo sojenje prekinili leta 2014.

Novembra let 2014 je bil spoznan za nedolžnega glede obtožb za korupcijo in prodajo nafte Izraelu po nepravičnih pogojih, razrešen pa je bil tudi krivde za nasilje nad demonstranti.

Leta 2019 je spregovoril o svojih spominih na vojno iz leta 1973. Dejal je, da je tedanja generacija vodila vojno, da bi izbrisala agonijo poraza zoper Izrael in vrnila zaupanje v egiptovske oborožene sile.

Atentat na Sadata 1981

Svoj vzpon je ta sin državnega uslužbenca začel veliko prej, že kot 24-letni pilot vojske, ki je v prevratu zrušila z oblasti kralja Faruka leta 1952.

Zadolžen je bil za obnovo egiptovskega vojaškega letalstva, da bi Izraelu lahko zadali povračilni udarec.

Pilot je postal leta 1950, desetletje zatem pa je bil dve leti v Sovjetski zvezi, kjer se je učil pilotirati bombnike.

Ko so izraelska letala v vojni leta 1967 uničila večino egiptovskega vojaškega letalstva, je bil postavljen na čelo akademije zračnih sil.

Zadolžen je bil za njihovo obnovo, da bi Izraelu lahko zadali povračilni udarec.

Kot poveljnik letalskih sil je leta 1973 naredil prav to.

Abdel Fatah al Sisi in Donald Trump

Anvar al Sadat, ustanovitelj Nacionalne demokratične stranke (NDP), ki je nasledil Gamala Abdela Naserja leta 1970, je Mubaraka kot svojega sodelavca postavil za namestnika leta 1975.

Mubarak ni želel biti predsednik, vendar je to postal leta 1981, ko je bil na vojaški paradi izvršen atentat na Sadata.

Kot predsednik je z vojsko zadušil upore, hkrati pa popravil tudi odnose s sosedi Egipta.

Zaradi trdih stališč do islamistov je preživel več atentatov.

Večmilijardna ameriška finančna podpora, ki je bila dogovorjena v okviru mirovnega sporazuma z Izraelom pa je Mubaraku omogočila, da se Egipt nikoli več ni spopadel z Izraelom, pač pa je igral vlogo posrednika med Palestinci in Izraelci.

Zaradi trdih stališč do islamistov je preživel več atentatov.

Svojega namestnika, bivšega šefa obveščevalne službe Omara Sulejmana je imenoval šele 29. januarja 2011, ta pa je tudi javnosti sporočil odstop Mubaraka s položaja februarja leta 2011.

Njegova usoda je bila res nenavadna. Najprej je končal v zaporu, nato je usoda, ki je bila namenjena njemu, doletela tistega, ki ga je spravil v zapor - Morsija.

Boril se je proti Izraelu, mu pomagal zadati odločilen udarec - vendar ga imajo tam za prijatelja ...

Očitno pa je, da so ZDA imele pri vzponu in padcu Mubaraka veliko vlogo – najprej so padec Mubaraka sprejele v imenu »demokracije«, nato pa so zaradi grožnje islamizma ponovno sprejele oblast generalov in al Sisija ter istočasno niso problematizirale njegove pozitivne obravnave ostarelega Mubaraka.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek