REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jimmy Carter: Trumpov bližnjevzhodni načrt je kršitev mednarodnega prava, Izrael izvaja politiko apartheida

Jimmy Carter: Trumpov bližnjevzhodni načrt je kršitev mednarodnega prava, Izrael izvaja politiko apartheidaTrump in Carter

Nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter je ostro kritiziral »Bližnjevzhodni načrt« Donalda Trumpa.

Poudaril je, da krši mednarodno pravo.

To je še posebej pomembno tudi zato, ker nekdanji predsedniki ZDA praviloma ne kritizirajo tiste, ki opravljajo funkcije.

Toda Donald Trump je v vseh pogledih takšna izjema, da to pravilo tudi zanj že od nastopa funkcije praktično ne velja več.

Jimmy Carter je ocenil, da bi Trumpov »Bližnjevzhodni načrt« v primeru izvedbe kršil mednarodno pravo, zato je OZN pozval, da Izraelu preprečijo aneksijo palestinskega ozemlja.

»Novi ameriški načrt onemogoča možnosti za doseganje pravičnega miru med Izraelci in Palestinci. Če bi bil uresničen, bi načrt onemogočil edino vzdržno rešitev tega dolgotrajnega konflikta, rešitev v obliki dveh držav«, je zapisal Jimmy Carter, ki je bil tudi organizator zgodovinskega sporazuma v Camp Davidu leta 1978.

Trumpov načrt krši mednarodno pravo v pogledu pravice do samoodločbe, pridobivanja ozemlja s silo ter aneksije okupiranih ozemelj.

Članice OZN je pozval, da »spoštujejo resolucije Varnostnega sveta OZN in zavrnejo vsakršno enostransko izraelsko implementacijo predloga, na podlagi katerega bi si prigrabili še več palestinskega ozemlja.«

Njegov urad je tudi zapisal, da Trumpov načrt »krši mednarodno pravo v pogledu pravice do samoodločbe, pridobivanja ozemlja s silo ter aneksije okupiranih ozemelj.«

Pri tem »s tem, ko imenuje Izrael za 'nacionalno državo Židov'«, Trumpov načrt tudi vzpodbuja »zavračanje enakih pravic palestinskih državljanov Izraela.«

Trump je sicer svoj »Bližnjevzhodni načrt« predstavil skupaj z izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem, ki je kmalu zatem napovedal, da bo anektiral velik del Zahodnega brega.

Trump in Netanjahu Vir:Twitter

Dogodku niso prisostvovali palestinski politiki, ki ga v celoti zavračajo, pač pa zgolj privrženci obeh predsednikov, ki se sicer v svojih državah nahajata sredi postopkov ustavne obtožbe (Trump) oziroma sodnega postopka zaradi korupcije (Netanjahu).

Palestinske oblasti so zaradi tega načrta tudi prekinile vse diplomatske stike z Izraelom in ZDA.

Načrt predvideva izraelsko suverenost nad večjim delom Zahodnega brega in doline reke Jordan ter nedeljen Jeruzalem prepušča Izraelu medtem ko nekaj vasi izven Jeruzalema imenuje za »del« Jerzualema ter Palestincem  omogoča, da to imenujejo svoj Jeruzalem in svoje glavno mesto.

Jimmy Carter, ki je z 95 leti najdlje živeči nekdanji predsednik ZDA, pogosto kritizira načrte, katerih cilj je uničenje palestinske države in asimilacija Palestincev.

Istočasno od palestinskih oblasti zahteva, da priznajo Izrael in pristanejo na demilitarizacijo države.

Jimmy Carter, ki je z 95 leti najdlje živeči nekdanji predsednik ZDA, pogosto kritizira načrte, katerih cilj je uničenje palestinske države in asimilacija Palestincev.

Leta 1980 je sicer izgubil tekmo za drugi predsedniški mandat, zaradi svojih prizadevanj za mir pa je dobil Nobelovo nagrado za mir.

V zadnjih letih tudi pogosto kritizira Izrael tako, da poskuse doseganja rešitev brez mirovnega sporazuma s Palestinci ocenjuje kot politiko »apartheida.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek